Kansere karşı ‘Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat’
LIFESTYLE

Kansere karşı ‘Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat’

Kalınbağırsak ve meme kanserinde toplumsal bilinci artırmayı hedefleyen ‘Bugün 1 Saat Yarın 1 Hayat’ projesiyle; kanserde görerek ve dokunarak öğrenmenin yaratacağı farkındalığa ve erken teşhise vurgu yapılıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Ağustos 2014

Toplumu kanser konusunda bilinçlendirmek, kanser hastası ve yakınlarına destek olmak amacıyla kurulan Kanserle Dans Derneği, 'Bugün 1 saat yarın 1 hayat' projesi ile meme ve kalınbağırsak (kolon/rektum) kanserlerinde farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Proje ile kendi kendine meme muayenesi, mamografi, gaita (dışkıda) gizli kan ve kolonoskopi gibi hayat kurtaran muayene ve taramalara dikkat çekiliyor, erken tanının önemine vurgu yapılıyor.



Kanserle Dans Derneği,
Rotary Kulüpleri işbirliği ve ilaç şirketi Roche'un desteğiyle gerçekleştirilen proje, Bodrum'da başladı, kasım ayında Denizli'de sona erecek. 8 şehir ve 11 bölgeyi kapsayan projeyle; meme ve kalınbağırsak kanserlerinde görerek, dokunarak öğrenmenin yaratacağı farkındalığa dikkat çekiliyor. Türkiye'de ilk kez 3 metre yüksekliğinde ve 10 metre uzunluğunda dev şişme kolon maketi kullanılıyor. Sindirim sisteminin çok önemli bir parçası olan kalınbağırsak sağlığı ve hastalıklarını, gezici dev şişme maket içerisinde yapılacak bir gezinti ile dokunarak ve görerek öğrenmek mümkün oluyor.

Kadınların bedenlerine dokunmaları, tanımaları ve kendi kendine meme muayenesini öğrenebilmelerini kolaylaştırmak üzere ise çeşitli meme modelleri kullanılıyor, meme yüzeyindeki anormallikler limon modelleri kullanılarak anlatılıyor. Dev şişme kolon maketi ve meme modelleri alışveriş merkezleri gibi halkın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde sergileniyor.