Kilonuz sizi yanıltmasın!
LIFESTYLE

Kilonuz sizi yanıltmasın!

Gün boyunca sık sık tartılmak kilonuzla ilgili sağlıklı bir bilgi vermez.

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Eylül 2014

Diyete başladığınızda her gün tartılma ihtiyacı hissedersiniz. İlk günlerdeki hızlı kilo kayıpları sizi motive eder ya da aksine yavaladığında tartıdaki takılmalara siz de takılı kalır, tartılmak adeta bir korkuya dönüşür ve salt bu yüzden diyetten vazgeçebilirsiniz. Diyetinizi aynen uygulayıp yürüyüşlerinizi muntazam sürdürdüğünüz halde tartıda kilonuzun gün içinde bile arttığını görebilirsiniz. Gün içerisinde sık sık tartılmak, size kilonuzla ilgili sağlıklı bir bilgi vermez. Vücut sıvısındaki değisime bağlı olarak, kilomuzda günlük dalgalanmalar olabilir. Günün her saatinde kilonuz farklıdır ve vücudunuzun agırlıgı doğal olarak gün boyunca çeşitli etmenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu durum hayallerinizi ve cesaretinizi kırmamalıdır. Günlük döngüde kilo dalgalanmalarına etki eden pek çok neden olabilir.

Besin tüketimi, sıcaklık ya da stres kiloya etki eder

Gün içinde sıvı, besin tüketimi, ortamın aşırı sıcaklığı gibi hava koşulları, günlük tempo ve stres gibi faktörlerden dolayı vücudumuzda kilo artışları yaşayabiliriz. Sizi yanıltan durumlardan biri de yemek yedikten sonra tartıya çıkmanızdır. Yemekten sonra mutlaka kilonuz fark edecektir ancak bu fazla kilo, vücudun tutacağı yağ oranının göstergesi değildir.

Su içmezseniz vücudunuz kısa sürede su tutar

Vücudunuzun yüzde 60-65'inin sudan oluştuğunu düşünürsek, su ile ilgili dalgalanmaların ortaya çıkması normal karşılanmalıdır. Kilodaki dalgalanmalar çoklukla vücutta sıvı (retansiyonu ) birikmesi ile oluşur. Hormonal durumlara bağlı olarak adet öncesinde sıklıkla yaşanır. Yeterli su içmediğinizde de vücudunuz su tutar. Özellikle yeteri kadar su içilmiyorsa, vücudun kendini koruma mekanizması harekete geçer ve ilk alınan suyu ödem olarak belirli bölgelerde depolamaya başlar.

Yediklerinize bağlı olarak vücudun su oranı artar

1 gram karbonhidrat yanında 3 gram su ile birlikte depolanır. Karbonhidratlardan sağlanan yakıt, glikojen karaciğer ve kaslarda depolanır. Glikojen basit şeker ve sudan oluşur. 1 gr glikojen vücutta 2.7 gr su tutar. Düşük karbonhidrat diyeti uygulandığında vücut rezerv ettiği glikozu kullanacağından vücuttan hızla su kaybı oluşur.Bu gerçek kilo kaybı değildir, vücut yağları yakmamış sadece suyu atmıştır.

Tuzu azaltın

Yüksek miktarlarda sodyum içeren besinler tükettiğinizde ve tuzu fazla kullandığınızda vücudunuz su tutacaktır. Eğer çok fazla tuz yerseniz, vücudunuz tuzu etkisiz hale getirmek için su tutma eğiliminde olur. 1 gram tuz, vücutta 200 ml su tutar.

Stres iştahınızın artmasına neden olur

Uykusuz geçirdiğiniz bir gece veya yoğun stres yaşadığınız bir gün nedeniyle de kilonuzu değişebilir. Geceleri uyku sırasında terleme ile de vücut su kaybeder, sabah tartıldığınızda, daha düşük kiloda olabilirsiniz. Stres aynı zamanda iştahınızın artmasına da neden olur. Tersine bir durum ise yoğun bir egzersiz sonrasında veya saunaya gittiğinizde ter ile kaybettiğiniz durumda meydana gelir, bu defa da kilo kaybetmiş gibi gözükürsünüz.

Ne zaman tartılmak daha doğrudur?

Haftada 1 veya 2 kere, aynı baskülde, aynı kıyafetlerle, sabah saatlerinde ve kahvaltı öncesi, tuvalete gittikten sonra tartılmalısınız. Evde bulunan basküllerin doğru ölçtüğünden emin olamazsınız, tüm tartılar aynı sonucu veremeyecektir. Önemli olan sürekli aynı baskülü baz almaktır. Diğer bir yandan baskülün hangi zemin üzerinde bulunduğu da sıklıkla dikkate alınmalıdır. Halı ve parke üzerinde yapılan iki farklı ölçümün de uyumsuzluk göstermesi olasıdır.