Doğal lezzet kaynağı:Mantar
LIFESTYLE

Doğal lezzet kaynağı:Mantar

Diyet yaparken mantarla omlet, sebzeli mantar sote ya da mantar çorbası gibi pek çok çeşit yemek hazırlayabilirsiniz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Eylül 2014

Mantarın kolesterol değeri ve kalorisi düşüktür. Diyet yaparken mantarla omlet, sebzeli mantar sote ya da mantar çorbası gibi pek çok çeşit yemek hazırlayabilirsiniz.

Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Mantarlarda B1, B2, B6 ve D vitaminleri bulunur. Taze sebze ve meyveler D vitamini içermezler, mantar ise D vitamini için ikincil bir kaynak özelliğindedir. B vitamini içeriği de oldukça yüksek değerdedir. Mantarın mineral içerikleri yüksektir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden azımsanmayacak ölçülerde mineral içerir. Potasyum en çok muzda bulunur diye bilinir ama mantarda, muzdakinden daha çok potasyum vardır. Potasyum kemik sağlığı, sinir iletişim ve kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir mineraldir. Mantarın sodyum oranı çok düşüktür, yüksek tansiyon ve kalp hastalarının bile, rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Bol miktarda demir minerali içerir. Kansızlığa karşı faydalıdır.

SELENYUM KAYNAĞIDIR
Selenyum, E vitamini ile birlikte hareket ederek, hücre zarında serbest radikal hasarını engeller. Mantarlar, tiroid fonksiyonu için gerekli olan ayrıca dokulara zarar veren serbest radikallere karşı vücudu koruyan, antioksidan özellik taşıyan selenyum için de iyi bir kaynaktır. Mantarların kırmızı biber, kabak, havuç, brokoli gibi parlak renkli sebzelerle birlikte tüketildiğinde antioksidan özelliklerini artırmak mümkün olur. Selenyum çoklukla hayvansal besinlerde olduğu için vejateryenler için mantar iyi bir seçimdir. Bakır, kardiovasküler sistemi korumaya yardımcıdır ve vücut tarafından üretilmez. Küçük bir porsiyon mantar vücudun bakır ihtiyacının önemli kısmını sağlar.

KALORİLERİ DÜŞÜKTÜR
Kalori ve karbonhidrat içeriği düşüktür, kilo kaybetmeye yardımcı olabilir. Mantarlar 1 porsiyon başına sadece 13 ile 15 kalori içeren son derece düşük alternatif olarak sofranızda rahatlıkla yer verilecek yiyecekler arasındadır. Bir porsiyon mantarda 2 gr protein, 2 gr karbonhidrat, yaklaşık 1 gr lif, 1.5 gr şeker ve 0.5 gram yağ bulunur. Mantar lifli olması sebebiyle tok tutar ve kabızlığa iyi gelen yiyeceklerdendir. Yüzde 80-90 oranında sudan oluşur, etli yemeklere benzer bir lezzet içerir. Vücut, hayvansal gıdalarla, protein kadar da yağ alıyor, ancak mantarda yağ oranı çok düşüktür.

SAKLAMA VE PİŞİRME ÖNERİLERİ
Mantar, pişerken su çekmeyen, aksine su bırakan bir sebzedir. Bu yüzden mantarı pişirirken içine çok az su koymanızı öneririm. Buzdolabında saklayın, ya bir kağıt havlu ile veya kağıt torbada daha uzun süre koruyabilirsiniz. Saklamadan önce mantarları kesinlikle yıkamayın, sünger gibi suyu emerler nemli bir bezle silin. Satın aldıktan sonra beş gün içinde tüketmelisiniz. Mantarı soymayın sapları da vitamin içerdiği için mümkün olduğunca hepsini kullanabilirsiniz. Çok farklı metodlarla ızgara, haşlama, fırında veya sote olarak pişirebilirsiniz. Mantarın düzinelerce çeşitleri mevcuttur. Kültür mantarları, kayın mantarı, kestane mantarı, istiridye mantarı, sitake mantar, porçini mantar market raflarında en çok rastlanılanları arasındadır.

KÜLTÜR MANTARLARINI TERCİH ETMELİSİNİZ
Zehirli ve zehirsiz mantarı birbirinden ayırt etmede başvurulan kriterler yanıltıcı olabilir. Artık kültür mantarları da oldukça yoğun ve çeşitli olarak üretiliyor. Bu mantarlarda hiçbir risk bulunmuyor. Temkinli olmalısınız, doğal mantarlar yerine kültür mantarları yemelisiniz. Mantar satın alırken, güvenliğiniz için seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üretim izni, tarih sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin olduğu mantarları tercih etmelisiniz.