Kötü yeme alışkanlıklarınızı biliyor musunuz?
LIFESTYLE

Kötü yeme alışkanlıklarınızı biliyor musunuz?

Kötü yeme alışkanlıkları da kilo verememe sorunlarının başında gelir. Bunları saptamak ve değişimi sağlamak da kilo vermede başarının önemli bir boyutudur.

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Eylül 2014

Yeme alışkanlığıyla ilgili farklı davranış biçimleri sergileyebiliriz. Bu, çocukluktan gelen, kendinizi yiyeceklerle ödüllendirme alışkanlıkları olabilir. Sosyal ortamlara uyum sağlamak adına, ikram edilen yiyeceklere "hayır" diyememe durumu olabilir. Üzüntü, stres, öfke gibi olumsuz duygularla baş edebilmek için yemeyi isteyebilirsiniz. Bazı yiyeceklere bağımlılığınız vardır ki; bunlar, çoğunlukla kilo aldıracak özellikte, "abur cubur" olarak tarif edilenlerdir. Bazı dönemlerimizde, özellikle de tatlılara karşı düşkünlüğümüz artar. Kilo almadaki en büyük etken yemek değil, atıştırmaktır.

BU SORULARI YANITLAYIN

1) Nasıl ve ne zaman yiyorsunuz?

2) Sosyal ortamlarda veya yalnız olduğunuzda mı aşırı yiyorsunuz?

3) Zamanınız kısıtlı olduğunda ayaküstü tükettikleriniz çok mu fazla?

4) Çok hızlı mı yiyorsunuz?

5) Yapacak bir şeyiniz olmadığında mı yersiniz?

6) Çok mutlu olma hissi mi yemenize neden oluyor?

7) Stresli olduğunuzda mı daha çok yemek yemektesiniz?

NEDEN ATIŞTIRMA İHTİYACI DUYULUR?

Atıştırmanın genelde nedeni konfor ve can sıkıntısı kaynaklı olmasıdır. Üst üste sorunların yaşandığı günler ya da monotonluk, ardından can sıkıntısı, yorgunluk, stres ve bunlarla başa çıkmak için bulduğunuz çözüm; sizi harika hissettirecek serotonin seviyesini yükselten karbonhidratlı yiyecekler olabilir. Favori olarak seçilen gıdalar ise dondurma, cips, çikolata ve tatlılar olur. Davranışlarınızın esiri olmayın ve değiştirmeyi deneyin.

STRESİNİZİ AZALTMAK İÇİN

Stresinizi azaltmak için B kompleks vitaminleri, magnezyum, C vitamini, çinko desteklerinden yararlanabilirsiniz. Kalsiyumdan zengin süt ve yoğurt, B vitamininden zengin et, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketin. Kalsiyum ve B vitamini kaynağı yiyecekler, sizi stresten uzak tutacaktır.

ATIŞTIRMAYI ÖNLEMEK İÇİN

1. Atıştırmalarınız için az kalorili seçimler yapın.

2. Atıştırmanın önünü geçemiyorsanız yüksek kalorili ve tatlı yiyecekler yerine mümkün olduğu kadar düşük kalorili ve az yağ içeren yiyecekleri tüketmelisiniz.

3. Pasta yerine meyve, abur cubur yerine çok az yulaf ezmesi katılmış az yağlı bir yoğurt, bir avuç fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri yiyebilirsiniz. 1-2 grisini, yağsız peynir/ badem, kuru üzüm, tahıl ve yoğurt/ tatlı kuru erik gibi sadece kuru meyve tüketebilirsiniz.

4. Canınız çok istediğinde kaçamak olarak yağsız-tuzsuz mısır patlağı (1 su bardağını geçmeyecek şekilde), salatalık, yeşil erik gibi kalorisi düşük besinleri tüketebilirsiniz.

5. Daha az kalori içeren meyveleri ve mısır, havuç, pancar, patates, balkabağı gibi doğal tatlı sebzeler yiyerek, tatlılara olan isteğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

6. Yemenizi tetikleyen yiyecekler gözünüzün önünde olmasın. Eğer cips, kurabiye, çikolata gibi yiyeceklerin görüntüsü sizi baştan çıkarıyorsa; göz önünde bu tip yiyecekler bulundurmayın. Mutfağa sağlıklı atıştırma malzemeleri depolayın.

İŞTAHINIZI KONTROL EDEBİLİRSİNİZ

Günlük alınacak toplam kaloriyi 3 ana öğün yani sabah, öğle ve akşam yemekleri ve 3 ara öğün yani saat 10.00, saat 15.30 ve saat 22.00'de yenecek şekilde altı parçaya bölmek, iyi bir uygulama olur. Kısacası az, ancak sık yemek yenmesi sağlıklı beslenmenin ön şartıdır. Özellikle öğün atlayan kişiler, bir sonraki öğünde fazla yerler ve çok fazla tatlı tüketme eğiliminde olurlar.