Süt ürünleri obeziteyi önler
LIFESTYLE

Süt ürünleri obeziteyi önler

Vitaminler ve minerallerden zengin süt ve süt ürünleri, çocukların gelişiminde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda çağımızın en büyük sorunu şişmanlığın da önüne geçiyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 10 Eylül 2014

Süt ürünleri dediğimizde geniş bir besin grubundan bahsederiz. Bunlar manda, koyun, inek ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen süt ve sütten elde edilen yoğurt, peynir, ayran, kefir ve dondurmadır. Süt ürünleri protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve özellikle B2 vitamini olmak üzere bazı B vitaminlerinin de iyi kaynaklarıdır. Düzenli süt ürünleri tüketiminin çocuklarda şişmanlıktan korunma açısından da önemli olduğu bildirilmektedir. Süt ürünleri yendikten sonra kalsiyum hücrelere gider ve orada miktarı artınca yağ asitlerini sentezleyen mekanizmaları baskılar. Araştırmalar, süt ürünlerinden alınan kalsiyumun, kalsitrofik hormonları baskılayarak yağ depolarını azaltıp zayıflamaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Süt ürünlerinin çocuğunuza fayda sağlaması için porsiyon kontrollü ve çeşitli süt ürünlerini gün içinde tüketmenin önemli olduğunu hatırlatmalıyım. Bu hafta sizlerle bilimsel bulgular eşliğinde çocuğunuzun süt ürünlerinin ne kadar ve ne zaman tüketmesi gerektiğini paylaşıyorum:

GÜNDE İKİ SU BARDAĞI SÜT: Çocuklarda büyümenin desteklenmesi, kemiklerin güçlenmesi, yeterli protein ihtiyacının bir kısmının karşılanması ve demir eksikliği anemisinin önlenmesi için günde 500 ml., yani iki su bardağı kadar içilmesi yeterlidir.

ARA ÖĞÜNDE BİR PORSİYON DONDURMA: Dondurmanın içeriğinde; protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan hamurlu tatlılara oranla daha düşüktür. Ayrıca enerji içeriği ve enerji yoğunluğu; bisküvi, çikolata vb. atıştırmalıklara kıyasla genellikle daha düşüktür.

BİR KASE YOĞURT: Çocuğunuza her gün düzenli olarak ana öğünlerinden birinde bir kase yoğurt yedirin. Yoğurdun sindirimi kolaydır, laktik asit ile fermentasyonu sayesinde laktozu daha az olup gaz şikayeti yaratmaz, bağırsaklarda bağışıklık sistemini artırır ve mayalanmaya bağlı olarak daha fazla vitamin- mineral içerir.

BESLENME ÇANTASINA AYRAN VEYA KEFİR: Bazı okullarda öğle yemeği verilmemekte ve çocuklar sağlıklı beslenme çantası hazırlamak durumunda kalmaktadır. Dengeli beslenme içinde hazırlanacak ana yemek yanında süt ürünleri günlük porsiyon haklarından birini de ayran ya da kefir olarak değerlendirmek oldukça sağlıklıdır.

Selahattin DÖNMEZ / GÜNAYDIN