Sebzeli sandviç en sağlıklı öğle yemeği
LIFESTYLE

Sebzeli sandviç en sağlıklı öğle yemeği

Diyetisyen Canan Aksoy okula giden çocukların sağlıklı beslenmesi için önerilerde bulundu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 11 Eylül 2014

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda kazandırılmalı. Bunun için de aileler çocuklarının sadece evde değil, okulda da doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmesine özen göstermeli. Diyetisyen Canan Aksoy, okula giden çocuklar için sağlıklı beslenme çantaları hazırlamanın püf noktalarını anlattı:

Okulların açıldığı dönemde sıcak havalar hâlâ etkisini göstermektedir. Bu nedenle okula giden çocuğun yanında matara ya da pet şişede su bulundurmasına özen gösterilmeli.

Süt, ayran, kefir ve yüzde 100 meyve suları gibi sıvılar da çocuğun sıvı ihtiyacını karşılayabilir.

Gazlı içeceklerdeki kafein ve gazlı maddeler yüksek oranda şeker içerirler. Bu nedenle gazlı içecekler, çocuklar için zararlıdır.

Ambalajlı sütler; UHT üretim teknolojisi nedeniyle sıcak ortama dayanıklıdır ve kolay bozulmazlar.

Meyveli kefir; çocuğun hem kalsiyum ihtiyacını karşılar, hem de probiyotik almasını sağlar.

Nektar veya yoğunlaştırılmış meyve suları yerine yüzde 100 meyve suyu tercih edilmesi daha sağlıklıdır.

KAHVALTISINI EVDE YAPSIN

Çocuklar, günün en önemli öğünü olan kahvaltıda tahıllı ekmek, peynir, yumurta ve süt tüketmeli.

Kahvaltısını evde yapıp okula giden çocukların enerji ihtiyaçları yüksek olur. Bu nedenle çocuklar için kuşluk denilen ara öğün hazırlanmalıdır.

Kuşluk öğün için muz, elma, kayısı, nektarin, mandalina, armut gibi taze meyveler hazırlanabilir. Ayrıca kuru kayısı, kuru erik, yabanmersini kurusu gibi kuru meyveler tercih edilebilir.

Ceviz, fındık ve kaju fındığı gibi yağlı kuru yemişlerer de kuşluk öğünü için iyi bir tercih olabilir.

Kahvaltıda süt içmeyen çocuklar, kuşluk öğününde süt de tüketebilir.

ÖĞLE YEMEĞİNDE MÜCVER

Öğlen yemeğini okulda yiyen çocuklar için hazırlaması ve tüketmesi en kolay besin sandviçtir.

Peynir, tavuk veya etle hazırlanan sandviçler; içlerine domates, salatalık, közlenmiş biber veya sote edilmiş sebzeler konarak zenginleştirilebilir.

Bu sandviçler, sıcak havalarda termos kaplarda veya yalıtımlı beslenme çantalarında saklanmalı. Böylece besinin bozulması önlenir.

Öğlen yemeği için evde hazırlanmış sebzeli veya sebzeli-peynirli börekler veya bunlar gözleme şeklinde pişirilerek konulabilir.

Fırında pişirilmiş mücver de öğle yemeği için değişik bir tat yaratabilir.

ABUR CUBUR YERİNE EV KEKİ

İkindi, çocukların yorulduğu bir dönemdir. Bu öğünü iyi geçiren çocuklar, eve döndüklerinde kan şekerleri düzenli olduğu için aç ya da yorgun olmazlar.

Kuşluk öğünü için hazırlanan kuru meyve- kuruyemiş karışımları; hem karbonhidrat, hem protein içeriği sayesinde tok tutar.

Evde yapılmış az şekerli veya meyve- kuru meyvelerle tatlandırılmış kek çeşitleri ve kurabiyeler; beslenme çantalarında yer alabilir.

Meyveli yoğurt yanında birkaç bisküvi de alternatif olabilir.

Okuldan dönen çocuğa evde ufak peynirli, tavuklu veya balıklı tahıllı sandviç veya tost hazırlayıp yanına süt veya ayran verebilirsiniz.

Didem SEYMEN / GÜNAYDIN