Kanserle savaşta bakliyat mucizesi
LIFESTYLE

Kanserle savaşta bakliyat mucizesi

Yapılan araştırmalarla, bakliyatın kanserle mücadele ettiği kanıtlandı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Eylül 2014

Türk mutfağına ait sayısız tarifin başrol oyuncusu sayılabilecek bakliyatlar, bu sebeple birçoğumuzun evinde daimi yer alıyor. Kültürümüzün bize kazandırdığı bu harika alışkanlık, henüz bilmediğinizi düşündüğüm sayısız fayda sağlıyor. Bilim adamları bakliyat üzerine sayısız araştırma yapmışlar. Bunlardan birinin sonucunda karşılaştıkları kompleks B vitamini seviyesi ve protein miktarı, özellikle fasulye türevleri ve mercimek gibi bakliyatlar için 'vejateryanların eti' tabirini kullanmalarına sebep olmuş. Bakliyatlar (özellikle fasulye ve türevleri), doğal magnezyum ve demir kaynağıdır. Kolesterol seviyesinde faydalı düşüşe sebep olmalarının yanı sıra diyabetiklerin kan şekerlerini dengelemede de sayısız faydaları tespit edilmiştir. Son yıllardaki araştırmalar, diyabeti önleyici etkileri olduğunu da göstermektedir. U.S. Department of Agriculture, bakliyatın içerdiği antioksidan seviyesi üzerine bir araştırma yapmış ve özellikle kırmızı fasulyede (Meksika fasulyesi) oldukça yüksek seviyede antioksidan maddeye rastlamıştır. Bakliyatı kanserle mücadele açısından incelediğimizde, içerdiği yoğun lifin, sahip olduğu en önemli silah olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar, bakliyatın içerdiği çözünebilir lif tipinin kısa zincirli yağ asitleri üreterek oluşmakta olan kanser hücrelerinin büyümesini durdurmada, hatta onu yok etmede son derece etkili olduğunu göstermiştir. İçeriğinde bulunan, kalsiyum, izoflavon ve folatlar da kanserle mücadelede faydaları bilimsel olarak ispatlanmış olan bakliyatın değerli diğer silahlarıdır. Yemek alışkanlıklarınız arasına, haftada üç kez, yaklaşık bir su bardağı bakliyatı ekleyerek kolon kanserine yakalanma riskinizi doğal yollarla azaltabilirsiniz.

KARNABAHARI YEŞİL YAPRAKLARIYLA YİYİN

Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı araştırmada karnabahar, kalın bağırsak ve mesane kanseriyle mücadelede son derece etkili bulunmuş. Geleneksel karnabahar pişirme yöntemimize bakıldığında sebzenin yapraklarını kullanmadığımız görülüyor. Oysa kanserle mücadelede ihtiyacımız olan alfa-tokoferol (E vitamini), caffeic asit, kaempfreol, phytic asit ve rutin adlı maddelerin sebzenin yeşil yapraklarında daha yoğun bulunduğu, araştırmacılar tarafından gösterildi. Bu sebeple, karnabahar pişirirken yeşil yapraklarını da muhakkak yemeğinize ekleyin.

DR.Halit YEREBAKAN / GÜNAYDIN