SineMASAL’la köylerde sinema festivali
LIFESTYLE

SineMASAL’la köylerde sinema festivali

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunların çözümü için fikir üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programı altıncı sezonuyla devam ediyor. Yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Kasım 2014

Altıncı sezonun ilk Fark Yaratan'ı Enes Kaya tarafından hayata geçirilen "SineMASAL" oldu. SineMASAL projesi, kırsalda yaşayan, sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan çocukların ve gençlerin; hayata daha olumlu bakabilmelerini, iyi bir gelecek hayal etmelerini ve buna ulaşabilecekleri imkânların farkına varmalarını sağlamak için tasarlanan bir festival.

12 ilde binlerce çocuğu sinema ile tanıştırdılar
"Sinema Artık Köylerde" sloganıyla yola çıkan proje ekibi, bir filmin yaşattığı duygularla; insanların bakış açılarını ve olaylarla başa çıkışlarını etkilediğini düşünüyor ve sinemanın büyüsüne inanıyor. 7 yıllık hazırlık sürecinin ardından 2013 yılının Haziran ayında hayata geçen SineMASAL Açık Hava Sinema Festivali kapsamında Avrupa'nın 6 ülkesi, Güneydoğu'nun 6 ili ile (Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin) buluşturuldu. Köylerde yaklaşık 7 bin kişi ile temas kurdu, bu kişilerin yüzde 87'si ilk kez sinema filmi izledi. Festival kapsamında gün içerisinde köy meydanında çocuklarla çeşitli oyunlar oynandı, atölyeler düzenlendi, akşam ise açık havada film gösterimi yapıldı. İkincisi 7-27 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan Sinemasal Açık Hava Sinema Festivali, Karadeniz'in Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleşti. Bu sefer daha büyük bir ekip ile 10 binin üzerinde kişiye ulaştılar.SineMASAL film festivali önümüzdeki 5 yılda Doğu Anadolu'nun, İç Anadolu'nun, Ege ve Marmara'nın köylerini sinema ile tanıştırmayı hedefliyor.



"Sokakta gördüğüm bir film afişi sayesinde sinema ile tanıştım"

Festival yönetmeni Enes Kaya, kendisini SineMASAL projesine götüren süreci şöyle anlatıyor: "1999 Düzce Depremi'nin ardından eğitimim aksamasın diye Denizli'de bir yurda yerleştirilmiştim. Yurttaki kalorifer kazanının çıkardığı ses ve titreme, bende artçı deprem oluyor hissi uyandırıyordu. Yurttan kaçıp, Denizli'nin caddelerinde yürürken bir film afişiyle karşılaştım. O gün sinemayla tanışmış oldum. 2006 yılından bu yana aktif olarak sinema, dizi ve reklam sektöründe yapım biriminde çalışmalarımı sürdürüyorum. Türkiye'nin 49 iline ve yüzlerce köyüne gitme fırsatı buldum. Bu süreçte köy halkının çektiği sıkıntılara yakından şahit oldum."

SineMASAL'ın fark yaratan hikayesi 31 Ekim'den itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube'da yayınlanıyor.