Zayıflamada aklını kullanma sanatı
LIFESTYLE

Zayıflamada aklını kullanma sanatı

İştahı azaltmanın ve ekstra kilolardan kurtulmanın en iyi yolunun, doyana kadar besleyici gıdaları yemek ve vücudu güçlendirmek olduğunu söylüyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Kasım 2014

Diyet ve zayıflama konusu neredeyse hepimizin gündeminde… Ama kilo sorununu bir türlü çözemiyoruz. Çünkü 'piyasa' yanlış yönlendirmeler, kifayetsiz diyetler, demode bilgilerle dolu. Kilo probleminden kurtulmaya çalıştıkça sanki daha çok kilo alıyoruz!


Peki, asıl sorunun yediklerimiz değil, sindiremediklerimiz olduğunu hiç düşündünüz mü? Bedenin de bir aklı olabileceği ve onu tekrar çalıştırdığınızda kiloların kolaylıkla gideceği hiç aklınıza geldi mi?

Elinizdeki kitap beden aklının ne olduğunu ve düzgün işlemesi için yapmamız gerekenleri anlatıyor. Dr. Fevzi Özgünül'ün yaklaşık 12 yılda binlerce hastayı tedavi ederken edindiği tecrübelerin sonucu…

Dr. Özgönül uzun yıllar aile hekimliği yapmış. Daha sonra obezite konusuna yoğunlaşmış, kilo problemi yaşamış ve bir türlü bu problemden kurtulamamış 10 binden fazla hasta tedavi etmiş. Yaklaşık 150 bin hasta görüşmesi yapmış. Bu görüşmelerde edindiği bilgileri ve tecrübeleri, Beden Aklıyla Zayıfla'da bizlerle paylaşıyor.

İştahı azaltmanın ve ekstra kilolardan kurtulmanın en iyi yolunun, doyana kadar besleyici gıdaları yemek ve vücudu güçlendirmek olduğunu söylüyor. Ona göre bize kilo aldıran fazladan yediklerimiz değil; atladığımız, yemediğimiz öğünler ve yediklerimiz içerisinde sindiremediğimiz bölümler! Dr. Fevzi Özgönül, "Şişmanlıkta asıl mesele sindirememek! Çünkü beden aklının merkezi, sindirim sistemi! Merkezde işler düzgün yürürse tüm bedende işler düzgün yürür ve yaşam sağlıklı olur" diyor.

Hayykitap sizleri başarı oranı yüzde 95'lere varan yepyeni bir kilo verme modeli ile tanıştırıyor. Üstelik diyet yok, miktar kısıtlaması yok, stres yok, aç kalmak yok! Şimdi devrim zamanı, beden aklını çalıştırarak ideal ölçülerinize dönme zamanı! Kolayca zayıflayıp mutlu olmanın tam zamanı!

"Beden aklı zayıfla" modeli klasik diyetler gibi değil, öncelikle sizi diyet stresine sokmuyor! Doyuncaya kadar yiyebiliyorsunuz. Doyduktan sonra ara öğün stresi de yok, bir dahaki öğüne kadar 5-6 saat dinleniyorsunuz. Sindirim sisteminizin çalışmasına izin vermeyi öğreniyorsunuz ama bu arada acıkmıyorsunuz. Yemek yerken yediklerinizin sırasına dikkat etmeyi de öğreniyorsunuz. Mesela çorbayı yemekten önce değil, yemeğin sonunda içiyorsunuz. Sabah güne iyi bir kahvaltı ile başlıyorsunuz. Etli, proteinli, bakliyatlı, salatalı hazmı zor yemekleri, meyveleri öğlen yiyorsunuz. Güneş battıktan sonra salata gibi pişmemiş yiyecekler, meyve, kuruyemiş, et/etli yemek yemiyorsunuz. Akşam bir çorba ya da sebze yemeğini yine doyuncaya kadar yiyorsunuz. Sütlaç, kazandibi ya da dondurma gibi bir tatlı yemek istiyorsanız, akşam 22.00 sularında sindirim sisteminin mesaisi bittikten sonra yiyebiliyorsunuz…

Beden aklını harekete geçirmek için!

1. Kesinlikle kahvaltıyı atlamayın.
2. Kahvaltınızı mutlaka evde yapın. Evde yapılan kahvaltı daha bereketlidir. En önemlisi, işe gidene kadar yaptığınız hareketler onun sindirimine yardımcı olur. İş yerinde kahvaltı gecikebilir, atlanabilir veya kahvaltı sonrası hareket imkânı olmadığı için öğlen saatine acıkmamış olabilirsiniz.
3.Normalin dışında bir vakitte açlık hissettiğinizde 10-12 saat önce ne yaptığınıza bakın (ya öğlen iyi yememişsinizdir ya da aralarda bir şeyler atıştırmışsınızdır.)
4.Çantanızda çerez taşıyın ama sadece öğünlerde yiyin, arada asla yemeyin.
5.Lütfen, öğlen yemeğini atlamayın, en önemli öğün öğlen yemeğidir. Bu saatlerde yediğiniz et, sebze ve yağlar gece hormon üretimi ile birlikte bedeninizin yapılanmasında kullanılacaktır.
6.Öğlen yemeğinde tam doymaya özen gösterin ama lütfen akşam acıkmayayım mantığı ile değil, vücudum ne istiyor ve ne kadar istiyor mantığı ile yiyin.
7. Özellikle gece meyve ve salata yemeyin. Çiğ sebze ve çiğ meyve hazmı en zor olan yiyeceklerdir. Gece uykunuzda sizi rahatsız eder ve kaliteli uyuyamadığınız için gece hormon üretip sizi küçültemez. Sabah yorgun ve tok kalkarsınız.
8.Bir gün tatlı yemekle bir şey olmaz. Yeter ki o tatlıyı yedim diye normal yemeğinizi azaltmayın ve ertesi gün kaliteli beslenin.
9.Kilo verip vermediğinizi kontrol etmek için kesinlikle tartılmayın.
10. İyi yolda olduğunuzu anlamanın en kolay yolu, ne hissettiğinize odaklanmaktır.

Kitabın Bölümleri:

Birinci Bölüm: Bedenin de Bir Aklı Var!

Beden aklı nedir?
Bu aklın üzerini nasıl örttük?
Beden aklının düzgün çalışması için yapmamız gerekenler
Obeziteye bakış açımız ne olmalı?
Yuvarlak dünyamızda pusulamız iştah, bize gösterdiği yön ise ideal bedendir

İkinci Bölüm: Bedenin Oluşumu, Beden Aklının İşleyişi

Nasıl var oluyoruz, nasıl büyüyoruz?
Doğumdan sonra bedenin büyüme süreci
Anne sütünden ek besinlere geçiş dönemi
Büyüme işlemi, DNA'mızda kayıtlı ideal bedenimize ulaştığımızda durur!

Üçüncü Bölüm: Şişmanlama Ne Anlama Geliyor?

Şişmanlığın sebebi, aslında bağ dokusu hasarıdır!
Doğal hayatta şişmanlama yoktur, yağlanma vardır!

Dördüncü Bölüm: Zayıflama Adına Yapılan Yanlışlar

Şuursuzca yapılan diyet ve spor, bilinçsiz kullanılan zayıflama ilaçları
Besinlerin emilimini etkileyen ilaçlar
İştah kesen ilaçlar
Yağ yakımını destekleyen ilaçlar
Mide operasyonları
Yağ yakma adına yapılan spor

Beşinci Bölüm: Bedendeki Değişikliklerin Anlamı

Yağlanmak, her zaman kilo almak demek değildir!
Tatlı isteği aslında vücudun anlık enerji isteğidir!
Kilo artışı, enerji ihtiyacını da artırır!
Büyüme tamamlandıktan sonra neden şişiyoruz?
'Su içsem yarıyor, o hale geldim' durumu bir şehir efsanesi değildir!
Kilo artışını etkileyen pek çok faktör ve olaylar zinciri var!
Neden bazı kişiler hiç şişmanlamaz, hep ideal bedende kalır?
Vücudumuz, aldığı fazla şekeri her zaman yağa çevirmez
Ara öğünler sindirim sistemini tembelleştirir!
Açlık hissini yatıştırmak enerji ihtiyacını gidermez
Şişmanlamanın da bir limiti var!
İdeal bedeni geri kazanmak demek, küçülmek demektir!
Vücudun beslenme ritmini tutturan, obeziteyi yener!

Altıncı Bölüm: Adım Adım İdeal Bedene Kavuşma

10.000 kişi başardı şimdi sıra sizde!
Vücudunuzun mevcut durumunu iyi anlayarak yola çıkın
Sindirimi kolaylaştırmak yemek yerken bu sıraya dikkat edin!
Sabah kahvaltısı
Öğlen yemeği
Sabah ve öğlen yenilenlerin ardından neler hissedilir?
Akşam yemeği
Geceleri hormon sisteminin aktif çalışması için
Güneş battıktan sonra bunları yemeyin!
Sabahları acıkmış şekilde uyanmak gerek!
Vücudun/sistemin çalıştığını gösteren işaretler
İdeal bedene ulaşmanız bazen zaman alabilir!
Beden aklını harekete geçirmek için bunlara dikkat edin!
En çok yapılan yanlışlar
Enerjinizi dengelemek için şu 15 kurala uyun, 15 günde 1 beden küçülün!
İdeal bedeni nasıl koruyacağız?

Yedinci Bölüm: Beden Aklını Kullanarak Geçirdiğimiz 1 Gün

07.00-07.30: Uyanma vakti
08.00: Kahvaltı
12.00-14.30: Öğle yemeği
17.00-19.00 arası acıkabilirsiniz!
18.00-20.00 arası biraz hareket
Akşam yemeği
Probiyotik ile bağırsaklarınızı mayalayın
Uyku vakti

Dr. Fevzi Özgönül Kimdir?

1962 yılında İzmir'de doğdu. İlköğrenimini Müdafaa-i Hukuk İlkokulu, orta ve lise öğrenimini İzmir Özel Türk Koleji'nde yaptı. 1979 yılında Akdeniz Üniversitesi Antalya Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı. 1985 yılında ailesinin 37. beyaz önlüklü bireyi olarak mezun oldu.

1985-1987 yılları arasında Mersin Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde mecburi hizmetini tamamladı.1987-1989 yılları arasında Kıbrıs Magosa'da askerliğini tabip asteğmen olarak yaptı.

1989- 2005 yılları arasında İzmir'in Çeşme ilçesinde aile hekimliği yaptı. Aynı zamanda 1995 yılından itibaren Çeşme Altın Yunus Turistik Tesisleri sağlıklı yaşam ve zayıflama biriminde sorumlu hekim olarak görev aldı, 2002 yılından itibaren de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeliğinden emekli olan babası Prof. Dr. Hamit Özgönül (fizyoloji ve spor hekimliği uzmanı) ile birlikte obezite araştırmalarına başladı. Çalışmalarına, teyzesi Prof. Dr. Nevbahar Taneli ve eniştesi Prof. Dr. Baha Taneli de beslenme ve gastroenteroloji dalında destek oldular.

2004 yılında Sağlık Bakanlığı'ndan 'medikal estetik' uygulamalar sertifikası aldı. Aynı yıllarda 115 kilo olan bedenini, babası ile yürüttüğü çalışmalar ışığında bir yılda 40 kilo vererek 75 kiloya indirdi. 2004 yılında başladığı 'karboksipunktur' çalışmalarını devam ettirmek için İstanbul'un Ulus semtinde 'Dr. Dream' adında bir estetik ve güzellik merkezi açtı. 2008 yılında karboksipunktur uygulamasını Tübitak'tan aldığı maddi destek ile dünya literatüründe araştırmasını yaptırtarak, ilk kez yapılan bir uygulama olduğu sonucunu elde etti. 2008 yılından itibaren 'Dr. Fevzi Özgönül Muayenehanesi' adı altında Beden Aklıyla Zayıflama Modeli'ni kurdu. Bugüne kadar 10.000'in üzerinde hastanın tedavisini gerçekleştirerek, büyük bir bölümünde başarı sağladı.


1989- 2005 yılları arasında İzmir'in Çeşme ilçesinde aile hekimliği yaptı. Aynı zamanda 1995 yılından itibaren Çeşme Altın Yunus Turistik Tesisleri sağlıklı yaşam ve zayıflama biriminde sorumlu hekim olarak görev aldı, 2002 yılından itibaren de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeliğinden emekli olan babası Prof. Dr. Hamit Özgönül (fizyoloji ve spor hekimliği uzmanı) ile birlikte obezite araştırmalarına başladı. Çalışmalarına, teyzesi Prof. Dr. Nevbahar Taneli ve eniştesi Prof. Dr. Baha Taneli de beslenme ve gastroenteroloji dalında destek oldular.

2004 yılında Sağlık Bakanlığı'ndan 'medikal estetik' uygulamalar sertifikası aldı. Aynı yıllarda 115 kilo olan bedenini, babası ile yürüttüğü çalışmalar ışığında bir yılda 40 kilo vererek 75 kiloya indirdi. 2004 yılında başladığı 'karboksipunktur' çalışmalarını devam ettirmek için İstanbul'un Ulus semtinde 'Dr. Dream' adında bir estetik ve güzellik merkezi açtı. 2008 yılında karboksipunktur uygulamasını Tübitak'tan aldığı maddi destek ile dünya literatüründe araştırmasını yaptırtarak, ilk kez yapılan bir uygulama olduğu sonucunu elde etti. 2008 yılından itibaren 'Dr. Fevzi Özgönül Muayenehanesi' adı altında Beden Aklıyla Zayıflama Modeli'ni kurdu. Bugüne kadar 10.000'in üzerinde hastanın tedavisini gerçekleştirerek, büyük bir bölümünde başarı sağladı.