Gribi yabana atın!
LIFESTYLE

Gribi yabana atın!

Can sıkan hastalıklara karşı doğru beslenmek önemli rol oynuyor. Antioksidan zengini yabanmersini gribe, nezleye karşı kalkan oluyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Kasım 2014

Kış geldi. Hastalıklar yüzünü gösterdi. Grip, nezle, soğuk algınlığı derken ciddi rahatsızlıklarda pusuda bekliyor. Doğru beslenme hastalıklara karşı vücudun direncini artırır diyen uzmanlar mikroplara kalkan olan hastalıklara karşı koruyan besinleri sıralıyor:

Yaban mersini: Bu antioksidan deposu meyve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. 2007 yılında, Cornell Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, vahşi yaban mersini herhangi bir taze meyveye göre daha fazla antioksidan içeriyor.

Mantar: Tüm mantar türleri potasyum, B vitamini ve lifin yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan zenginidir.

Süt: Sütte bulunan D vitamini kalp hastalığına karşı savunma sağlıyor, bağışıklık sisteminizi destekliyor. 2012 yılında yapılan araştırmaya göre, D vitamini takviyeleri çocukların kışın soğuk algınlığıyla savaşmasına yardım ediyor.

Bitter çikolata: Saf kakao birçok çilek türünden daha fazla hastalıkla savaşan antioksidan sahibidir. Ayrıca bitter çikolata çinkoyla doludur.

Çay: Siyah, yeşil ya da beyaz çay olmak üzere tüm çaylar griple savaşan kateşin isimli antioksidanlarla hastalıklara karşı korur.

Yoğurt ve kefir: Yoğurt ve kefir gibi probiyotik gıdalar yemek faydalı bakteri türlerinin artırır. Bu bakteriler sindirim sağlığını destekler ve mide rahatsızlığını önlemeye yardım eder.

Rezene: Göğüs tıkanıklığını açar ve inatçı öksürüğü yumuşatır. Soğuk algınlığıyla savaşmak için rezene tohumlarından çay yapmalısınız. Bir fincan kaynamış suya 1,5 çay kaşığı rezene tohumu atıp 15 dakika demlendirin, süzün ve balla tatlandırıp için.

Yulaf: Beta-glukan olarak isimlendirilen bir tür lif içerir. Bunun da kolesterolü düşürücü ve bağışıklığı destekleyici özellikleri bulunuyor. Araştırmalara göre, yulaftan aldığınız beta-glukan üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardım ediyor.

Ayçekirdeği: En iyi doğal E vitamini kaynaklarından biridir. Hücre duvarlarını hasardan koruyan bir antioksidan olan E vitamini vücudunuz için önemlidir.

Havuç ve tatlı patates: Havuç ve tatlı patates gibi turuncu meyve-sebzeler beta-karoten zenginidir. Bağışıklığı güçlendiren bu besinleri bol bol tüketin.