Metabolizmanızı harekete geçirin
LIFESTYLE

Metabolizmanızı harekete geçirin

Son beş kilo fazlanız var ama bir türlü veremiyorsunuz. Çünkü metabolizmanız durdu ve siz bunun sebebini bilmiyorsunuz. Yediklerinizi ne zaman ve nasıl tükettiğinize dikkat edin.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Kasım 2014

Diyet yapmaya başladığınız ilk haftalarda ne kadar da hızlı kilo veriyordunuz... Şimdi o son beş kiloyu atmakta zorlanıyor musunuz? Yaptığınız diyete ufak yenilikler ekleyerek metabolizmanızı yeniden harekete geçirmek ve zayıflamaya kaldığınız yerden devam etmek aslında çok kolay. Hastalarımızın bir çoğu diyet ya da egzersiz programlarına aynen devam etmelerine rağmen kilo verememeye başladıklarından şikayet ediyorlar. Bu durum, diyet yapanların motivasyonunda ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Sağlığa faydalı olduklarından hiç şüphe duymadığımız bazı besinler içerdikleri maddeler sebebiyle metabolizmamızın durmasına sebep olurlar. Tabii bu durum, bahsedilen yiyeceklerin sağlıksız besinler olduğu anlamına gelmez. Tüketme şekli veya sıklıkları sağlıklı sayılan bu besinlerin metabolizmanız üzerinde olumsuz etkiler bırakmasına sebep olabilir. Diyetinize dahil ettiğiniz bazı besinlerin bir süre sonra kilo vermenizi zorlaştırdıkları artık bilinen bir gerçek. Gelelim bu besinlerin hangileri olduğuna...

Tam tahıllılar, sahip oldukları yüksek lif oranı sebebiyle tüm diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Diyete başladığınız ilk günlerde metabolizmanıza tabiri caizse bir tekme atarak hızlandıran tam tahıllılar, aynı zamanda veremediğiniz o son beş kilonun da sebepleri arasında yer alıyor! Ancak bu durum, tam tahıllı gıdaları sağlıksız olarak nitelendirebileceğimiz anlamına gelmez. İçerdikleri lif, tüm vücudumuz için ihtiyaç duyduğumuz son derece önemli bir maddedir. Sağlıklı bir beden için her gün 30 gram lif tüketmek gerekir. Tam tahıllılar ile ilgili problem, içerdiği üç bileşenden kaynaklanır. Lif dışında içerdiği gluten, nişasta ve sitrik asit bir süre sonra metabolizmanızı yavaşlatarak kilo verme hızınızı düşürür. Gluten, vücudumuzda enflamasyona (bir çeşit iltihaplanma) sebep olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihap, o bölgenin çalışmasının yavaşladığı, hatta durduğu anlamına gelir. Sindirim sisteminizde böyle bir durumun oluşması, metabolizmanızı yavaşlatarak kilo vermenizi durdurabileceği gibi yeniden almanıza da sebep olacaktır. Diyetinizde tam tahıllı yiyecekler varsa, gluten hassasiyetinize dikkat etmeli ve kilo vermeniz durduğunda durumu diyetisyeninizle paylaşaıp alternatifler geliştirmelisiniz.

Kanola ve diğer bitkisel yağlar, enflamasyona sebep olabilecek hormonlar barındıran hidrojene yağlardır. Eğer diyet planınızda bu ve benzeri yağlar varsa, bunları soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş zeytinyağı ve inek ya da koyunlardan elde edilen sütle hazırlanmış katkısız tereyağı ile değiştirmelisiniz. Bu tereyağları, içerdikleri yüksek orandaki linoleic asit sebebiyle yağ yakımını hızlandırıcı etkiye sahiptirler.

DR.Halit YEREBAKAN/GÜNAYDIN