Büyük ikramiyeye hazır mısınız?
LIFESTYLE

Büyük ikramiyeye hazır mısınız?

Hemen herkes yılbaşında zengin olmanın hayalini kuruyor. Peki ya talih kuşu başlarına konan kişilerin hayatlarına baktınız mı, çoğunun hayatı ikramiyeyi kazandıktan sonra neredeyse cehenneme dönüyor. Peki bunun sebebi ne?

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Aralık 2014

Bu yılki Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişinde 50 milyon TL olan büyük ikramiye birçok insanın zengin olma hayalini her yeni yılda olduğu gibi yeniden canlandırdı. Halk arasında şanslı kabul edilen Eminönü'deki Nimet Abla gibi piyango bayilerinin önünde soğuğa rağmen uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Edirne'den Bingöl'e birçok kişi yılbaşı bileti alabilmek için İstanbul'a kadar geliyor. Hemen herkes büyük ikramiyeye sahip olmanın hayalini kuruyor. Peki hiç düşündünüz mü, ya çıkarsa?
İstatistikler, büyük ikramiye şansını yakalayan birçok kişinin elindeki parayı tutamadığını, birkaç sene içinde eski hallerine, hatta eskisinden daha kötü hale düştüklerini, ilişkilerinin bozulduğunu ve bir türlü huzuru yakalayamadıklarını gösteriyor. Peki bunun sebebi ne?

LifeCoach Academy'den Bilinçaltı Dönüşüm Uzmanı Dr. Murat Soysalan, kendilerine piyangonun çıkmasını isteyen insanların çoğunun aslında bilinçaltında buna hazır olmadıklarını bu yüzden ikramiye çıkınca bu hazır olmama durumu yüzünden bir süre sonra bocalama yaşadıklarını söylüyor. Soysalan, "Kişi bilinçli olarak büyük ikramiyeyi isterken, bilinçsiz zihni yani bilinçaltı gerçek anlamda istemiyor. Çünkü insan zihnini, duygularını, davranışlarını asıl yöneten güç bilinçaltıdır" diyor.

Para insanı bozar mı?
Piyangoda ikramiye kazanan insanların parayla başa çıkamamalarının temel nedeninin kişinin bilinçaltındaki korkular olduğunu ifade eden Soysalan, "Örneğin; kişi bilinçli zihniyle çok para elde etmeyi ve zengin olmayı isteyebilir, ancak kişinin bilinçaltına yerleşmiş olan 'Zenginlik başa bela, Çok paran mı var, çok derdin var, Para elinin kiri, Haydan gelen huya gider, Para adamı bozar' gibi topluma yerleşmiş negatif inançlar kişinin zaman içinde gerçekliğini oluşturuyor ve bunun sonucunda kişi hayatına zenginliği katamıyor.

Diğer taraftan paraya sahip olan kişi egosuna yenik düşüp yıllarca bastırdığı birçok yönünü ortaya çıkartıyor. Örneğin; eşinden boşanıyor, çevresiyle ilişkilerini kopartıyor, vs. İkramiyeye sahip olmadan önce kendinizi sorgulayıp kendinize ve çevrenize dürüst olup hayattan ne istediğinizi hem kendinize hem çevrenize ifade etmelisiniz. Böylece, "para sizi bozmaz", çünkü siz zaten öncesinde ne istediğinizi fark etmişsinizdir" diye konuşuyor.

Ne yapmalıyız?
Soysalan'a göre, kişinin büyük ikramiye için hazır olması için kişinin zihninin şunlara hazır olması gerekiyor:
Zenginlik bilinci: Kişi; para sahibi olmayı gizlenmesi gereken ayıp bir şey olarak görmemelidir. Zenginliği sadece maddi olarak değil, ruhsal, duygusal zenginlik olarak da görmeli, hem kendi hem de başkaları için de iyi bir şey olduğunu kabul etmelidir.
Hak etme bilinci: Kişi, hem kendi özdeğerini hem de hayatına giren ikramiyeyi hak ettiği bilincine varmalıdır. Biz kendi değerimizi bilmedikçe kimse bize bu değeri veremez.
Sorumluluk alma bilinci: Kişi, ikramiye ile elde ettiği gücü, sorumlu bir şekilde kullanmayı bilmelidir. Kendisine sunulan bu gücü, verimli olarak kullanma bilincine erebilmelidir.
Bütüne katkı bilinci: Kişi, zenginliğini başkalarının da hayrına kullanma bilincine sahip olmalıdır.