Gebelik testi nasıl yapılır?
LIFESTYLE

Gebelik testi nasıl yapılır?

Gebelik testi idrar ve kan testi olarak yapılabilir. İdrar testini anne adayı evinde dahi yapabilir. Bu sayede oldukça konforlu ve pratiktir. İdrar testi yapılırken dikkat edilmesi gereken testi sabah ilk idrar ile yapmaktır. İdrar verilerek yapılan gebel

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Ekim 2015

Evde yapılan idrar testlerinde, anne ilk idrarını hijyenik bir kaba ya da testin üzerine yapabilir. Alınan testin markası ile değişmektedir. Şayet temiz bir kaba idrar yapılmış ise, idrar test çubuğunun özel alanına 2-3 damla damlatılır. Ardından da renk değişimini gösteren çizgiye bakılarak testin sonucu tespit edilebilir.

Ancak kimi zaman test doğru sonuçları vermeyebilir. Bu sebeple de şayet gebelik belirtileri söz konusu ise ve hala adet olunmamışsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmek gerekir.

Gebelik testi ne zaman yapılmalıdır?

Evde uygulanan hamilelik testleri, adet döneminin gecikmesinin ardından 1 hafta sonra yapılmalıdır. Özellikle de adetin gecikmesini takip eden 7. günün ardından evde uygulanan gebelik testleri, gerekildiği gibi düzgün bir şekilde yapıldığı zaman, yaklaşık % 90 ve üzerinde doğru sonuç vermektedir. Gebelik testi, hastanede, laboratuvarda, klinikte yada doktor kontrolünde de yapılabilir. Bunun için de ideal olan, ortalama 1 haftalık bir adet gecikmesinin görülmesidir.

Genellikle doktorlar tafarından, kanda yapılan gebelik testleri istenir.Kanda yapılan teste ise, Beta HCG testi denir. Kesin ve hızlı bir netice verdiği için, Beta HCG testi son derece güvenilirdir.
Hamile kalmayan bir kadında, kandaki Beta HCG nin seviyesi 0-10 mIU/ml'dir.Beta HCG değerinin 10 mIU/ml dan yüksek olması halinde gebeliğin varlığı söz konusu olabilir.