10 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri
LIFESTYLE

10 maddede tüp bebek tedavisinin tutmama nedenleri

Tüp bebek tedavisinin tutmamasının birçok sebebi olabilir. En yaygın 10 sebep ise aşağıdaki gibidir.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Ekim 2015

1) Rahim zarındaki yapısal sorunlar:
Miyom, polip gibi yapılar embriyonun gelişmesine engel teşkil edebilmektedir. Bu sebeple de tedavi başarıya ulaşamayabilir. Polip ya da miyom gibi yapıların tedaviden önce araştırılması ve tedavisinin sağlanması gerekir.

2) Rahim zarının kalınlığı
Rahim zarının kalınlığı tüp bebek tedavinin başarıya ulaşması için yeterli olmayabilir. Geçirilmiş ameliyatlar ya da enfeksiyonel sorunlar rahim zarında kalıcı hasarlar bırakmış olabilir.

3) Embriyo transferi
Embriyo transferi kolay ve pratik bir işlem olsa da, uzmanlık alanı gerektirmektedir. Oldukça titiz yapılması gereken bu işlem, hatalar sebebiyle başarısızlıklara yol açabilir.

4) Embriyonun yanlış tutunması
Embriyonun hatalı tutunması sebebiyle dış gebelik meydana gelebilir. Dış gebelik, doğumla sonuçlanmayan, tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorundur. Dış gebelik, embriyonun rahim dışında bir yere tutunmasıdır.

5) Rahim kasılmaların yanlış olması
Embriyo tutunmasının sağlıklı bir şekilde olabilmesi için, rahim kasılmalarının yukarıya doğru olması gerekir. Bu kasılmaların yukarı doğru olmaması neticesinde, embriyo yanlış yere tutunabilir.

6) Damarlanma sorunları
Damarlanmalarda ortaya çıkan sorun takip altında değildir. Damarlanmada meydana gelebilecek sorunların embriyo transferinden önce ya da sonra önlenmesi gerekmektedir.

7) Endometriumun altında yer alan damarlanmada direnç
Diğer önemli bir sorun ise, rahim iç duvarı olan endometriumun altında bulunan damarlanmada, direnç mevcudiyetidir. Bu durumda embriyo tutunamaz. Şayet bu durum tespit edilmez ise tedavinin başarıya ulaşması söz konusu değildir.

8) Başarısızlığa neden olan birincil etkenler
Tüp bebeğin başarıya ulaşmasını sağlayacak embriyodaki yapısal bozukluklar birincil etkenlerdir. Bunun dışında anne adayının uyması gereken ilaç protokollerinin yerine getirilmemesi ya da yanlış doz talimatılı da bu etkenler arasındadır. Embriyoun kültür ortamının yetersiz olması da bu etkenler arasındadır.

9) Başarısızlığa neden olan ikincil etkenler
Rahim iç duvarını etkileyen yapısal sebepler, ikincil etkenler arasındadır. Bu etkenler arasında; polip-miyom yapıları, anne adayının geçirdiği kürtaj ya da enfeksiyonları, immünolojik sorunlar tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyebilmektedir.

10) Başarısızlığa yol açan üçüncül etkenler
Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken anne ve baba adaylarında en yaygın görülen sorunlardan bir diğeri de çikolata kistidir. Çikolata kistleri embriyonun tutunmasına engel olabilir.

Kaynak : Tüp bebeğin tutmama nedenleri