Yunan adalarının yeni yıldızı Thassos
LIFESTYLE

Yunan adalarının yeni yıldızı Thassos

Yunanistan'ın bu yıl çok sık adını duyduğumuz adalarından Thassos, beyaz kumsalları, turkuaz rengi denizi ve Akdeniz'de çok ünlü olan beyaz şarapları ile dikkat çekiyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Ağustos 2016

Bu yaz için Türklerin yeni keşfi Thassos Adası gibi görünüyor. Thassos; yüksekten bakıldığında, Ege'nin maviliğinin tam ortasında adeta bir çakıl taşı gibi gözüküyor. Trakya kıyılarına sadece 8 km uzaklıkta olan adanın 95.4 km'ye ulaşan sahili bulunuyor. Adayı sıradağlar ikiye bölüyor. Adanın kuzeydoğu tarafı dik ve derin boğazlar ile sürülmüş, sahili dalgalar tarafından aşınmış kayaların çevrelediği küçük koylarla kaplı. Dağ ve denizin bu denli iç içe geçişi, ender güzellikte bir manzara oluşturuyor.

Antik çağlardan beri ünlü ressamların, heykeltıraşların ve mimarların kullandığı birinci sınıf griyeşil kayrak taşı ve parlak, kalın, beyaz mermerin ana yurdu. Özellikle güney kıyısında Alyki yarımadasındaki birçok noktada dünyaca ünlü mermerlerin çıktığı maden ocakları görülüyor. Bazı sahiller ve denizin içi, kum yerine ufalanmış beyaz mermerle kaplanmış ve doğa harikası oluşturmuş. Ada, ormanlar ile kaplı ve bu Antik çağlardan beri Yunanistan'da ormanlık alanların azınlıkta olmasından dolayı Thassos'a ayrı bir değer katıyor. Thassos şarapları Akdeniz'de ünlü ve birçok ülkeye ihraç ediliyor. Çiftçilerin bahçeleri elma, armut, şeftali ve kayısı ağaçları ile dolu. Adanın sokaklarında gezerken modern ile antik şehrin izlerini bir arada görebilirsiniz. Thassos'taki bütün köyler, bembeyaz mermer heykellerle süslü. Yunanistan'ın en önemli müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi de burada. Bir başka önemli arkeolojik yer ise Alykes köyü.

Baş Melek Mikail'e adanan 'Kadın Manastırı' Alyki köyü yakınlarında bir uçurumun kenarına inşa edilmiş ve buradan Ege denizinin panoramik manzarasını ve güneşin doğuşunu izlemek insana ayrı bir keyif verir. Makriamos, Hrisi Amudya (Altın Kumsal), Hrisi Akti (Altın Sahil), Psili Amos (İnce Kum) gibi tanınmış plajların bulunduğu Thassos, Yunanistan'ın en güzel sahillerine sahip adalarından biri. Burada 70-80 koy olmasının yanı sıra yedi tane mavi bayraklı plaj da var. Deniz ve sahilin tamamen ince mermerlerle kaplandığı 'Marbel Beach' gerçek bir doğa harikası olmakla birlikte denizin turkuaz rengi Maldivler'i hatırlatıyor. Thassos geceleri, ada merkezinde yan yana sıralanmış şirin restoranlar, samimi bir atmosfer ve uzo eşliğinde tadılan enfes Yunan mezeleriyle başlıyor. Ahtapot ile start alan akşam yemeği festivali fırında midye, kalamar ve jumbo karideslerle devam ediyor. Yunanistan deyince akıllara hemen uzo geliyor ancak adada yetiştirilen üzümlerden yapılan beyaz şaraplar da çok lezzetli. Thassos Town'da yemek sonrası uğrayabileceğiniz barlarda eğlenceye devam edebilirsiniz. Yunanistan'ın bu şirin adasına gitmek isterseniz Golden Entertainment Tribe (www.g-e-t.in) özel turlar düzenliyor; aklınızda bulunsun.