Uykuya dalma sorunu
LIFESTYLE

Uykuya dalma sorunu

Tüm günün yorgunluğuyla uykuya dalarken, boşluğa düşüyormuş hissi ile uykunuzdan sıçrayarak uyanmanızın birden fazla nedeni olabilir. Çoğu insanın başına gelen bu durum sizi endişelendirmesin.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Eylül 2016

Vücudunuzun uykuya hazırlanma sürecinde meydana gelen düşme hissinin adı "hipnik seğirme" olarak tanımlanıyor. Doktorlar bu duruma neyin yol açtığı konusunda ortak fikirde buluşamamış olsalar da, sorunun yaygın olarak bilinen birkaç sebebi bulunuyor.

DÖNEMLER ARASI GEÇİŞ

Bilindiği üzere uyku süreci birbirini takip eden iki ayrı dönemden oluşuyor; Nonrem ve Rem. Bu dönemler gece boyunca uykunuzda yaklaşık yedi kez tekrarlıyor. Nonrem, uykunuzun yüzde 75'ini kapsıyor ve bu dönemde kalp atışınız, soluk alıp vermeniz azalıyor. Rem'de ise beyninizin çalışması hızlanır, göz kaslarının çalışma hızı da artar. Rüyaları da bu dönemde görürüz. Tam da bu iki dönemin geçişi sırasında vücut kaslarımız aşırı düzeyde gevşer ve seğirme yaşamanıza neden olabilir.

YAŞAMSAL ETKİLER

Gündelik hayatınızda ileri seviyede stres veya kaygı yaşıyorsanız, buna bağlı olarak psikiyatrik bozukluklar oluşabilir ve uykuya dalma sürecinde düşme hissine yol açabilir. Aynı zamanda devamlı olarak yaşadığınız geç uykuya dalma, sık uyanma ya da uyanmada zorluk gibi uyku problemleriniz varsa hipnik seğirme oluşabilir. Gece yatmadan önce alınan bazı ilaçlar tansiyonunuzu düşürerek uykuya dalma sürecinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Uykuya dalma sürecinde yaşanan boşluğa düşme hissi sizi korkutuyor ve canınızı sıkıyorsa bu durum için önlemler alabilirsiniz. Her gün sekiz saat uykuya bünyenizi alıştırarak düzene sokabilirsiniz. Bunun dışında saat 14:00'ten sonra zor olsa da kafein tüketimini bırakabilirsiniz. Ayrıca alkol tüketimini azaltmak da işe yarayabilir. Uyumadan önce kitap okuyarak veya meditasyon yaparak bedeninizi ve ruhunuzu dinginleştirebilirsiniz.

Cosmopolitan