Erken kalkan kilo veriyor
LIFESTYLE

Erken kalkan kilo veriyor

En iyi sonucu alabilmek için günün hangi saatinde spor yapmalısınız?

GÜNCELLEME TARİHİ: 5 Ekim 2016

New York Times'da yayımlanan son araştırmalar sabah erken saatlerde kahvaltı etmeden spor yapmanın kilo kaybını hızlandırdığını ve enerji seviyenizi yukarı çıkardığını gösteriyor. Aç karnına yapılan egzersizler, vücudunuzu gün boyu daha fazla yağ yakmaya da hazırlıyor.

Yapılan araştırmada, üç gruba ayrılan katılımcıların hepsi normalde yediklerinden %50 daha fazla yağ ve %30 daha fazla kalori tüketmeye başlamışlar. İlk grup 6 hafta boyunca neredeyse hiç spor yapmamış. İkinci grup her gün kahvaltıdan sonra spor yapmış. Üçüncü grup da her gün ikinci grupla aynı egzersizleri, sabah erken aç karnına yapmış.

6 hafta sonra spor yapmayan ilk gruptaki katılımcılar yaklaşık üçer kilo almış. Kahvaltı sonrası spor yapan ikinci gruptakiler de kilo almış, ama sadce 1,5 kilo, yani birinci grubun sadece yarısı kadar. Kahvaltı öncesi spor yapan birinci gruptakiler ise hiç kilo almamışlar!

Erken kalkan yol alır, üstelik kilo da verir!

Spor için en etkili saat Sabah erken, kahvaltı etmeden yapılan egzersizin etkili olmasının sebebi vücudun yağ depolarından enerji harcatması olabilir.
Başka bir araştırmada iki gruba ayrılan katılımcılar 400 kalori yakana kadar koşmuşlar. İlk grup aç karnına koşmuş. İkinci grup ise koşmadan bir saat evvel 400 kalorilik yulaf ezmesi ile kahvaltı etmiş. Sonrasında yapılan ölçümlerde aç karnına koşanların hem koşarken hem de sonrasında daha yoğun yağ yaktıkları görülmüş.

Bu sonuçlar aç karnına sabah erken yapılan sporun, hem spor sırasında hem de sonrasında daha fazla yağ yakmanızı sağladığını gösteriyor.
Günışığı alın, kilo verin!

Spor için en etkili saat Sabah erken spor yapmanın kilo kaybı için başka bir önemli faydası da günışığı.

Aslında insan vücudunun doğal ritmi doğa ile uyumludur. Hava kararınca uyumak, aydınlanınca uyanmak ister. Bu ritme uyduğunuzda metabolizmanız düzene girer.

Yakınlarda yapılan bir araştırma, uyandıktan sonra iki saat içinde günışığı alan kişilerin almayanlara göre, gün içinde ne yedikleri fark etmeksizin daha ince olduklarını gösteriyor.

Sabah alarm çaldığında kapatmadan önce, yapacağınız egzersizin size uyuyacağınız ekstra yarım saatten çok daha iyi geleceğini unutmayın!