Tatlı kriziyle nasıl başa çıkılır?
LIFESTYLE

Tatlı kriziyle nasıl başa çıkılır?

Tatlı krizlerinin pek çok sebebi olabilir... Özellikle kış aylarında artan tatlı krizleriyle başa çıkmakta zorlanıyorsanız, önerilerimize göz atın.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Aralık 2016

Tatlı krizlerinin aslında pek çok sebebi olabilir... Hipoglisemi, yani kan şekerinin hızlı düşmesiyle kişinin tatlı krizine girmesi çok yüksek olasılıktır. Bazı vitamin ve mineral (özellikle demir gibi) eksiklikleri, bağırsak parazitleri nedeniyle, tatlı isteği artar. Polikistik over hastalığı olan kadınların birçoğunda insülin direnci de eşlik ettiğinden, tatlı krizlerini diğer kadınlara göre çok daha sık yaşarlar. Duygu durumunuz, üzüntü, mutsuzluk, stres, depresyon gibi sebepler tatlı isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kızgınlık, öfke, mutsuzluk hisleri de tatlıya düşkünlük yaratır. Soğuk havalarda tatlı krizleri yaşayabilirsiniz, soğuk havayla birlikte vücudumuzun enerji ihtiyacı artar. Tatlı yemek acıktırır. Rafine şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. Tatlı yenildikten bir süre sonra kan şekerinde aniden yükselir sonrasında düşer ve tekrardan tatlı yeme isteği doğurur.

Tatlı krizini nasıl önlersiniz?

Yapılan araştırmalar, canı tatlı isteyen kişilerin eninde sonunda o tatlıyı tükettiğini gösteriyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde az miktarda yer ve nefsinizi köreltirseniz, daha fazla yeme isteğinizi engelleyebilirsiniz. Düzenli beslenin; uzun süre aç kalmak, ana öğünleri atlamak gibi beslenme yanlışları tatlıya olan isteğinizi arttırabilir.

Güne güzel bir kahvaltı yaparak başlayın. Yumurta, peynir, zeytin, tereyağı olsun kahvaltınızda. Biraz balın da zararı yok. Böylece şekerli bir şey yeme isteğini uzun süre bastırmış, aynı zamanda da metabolizma hızını arttırmış olacaksınız.

Magnezyum tatlı isteğinizi bastırır. Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler içeriklerinde bulunan magnezyum gibi mineraller sayesinde şeker yeme isteğini bastırır. Magnezyumun yanı sıra krom, B3 vitamini, omega-3 takviyeleri kan şekeri kontrolünü artırmada yardımcı olur.

Yemeklerinize baharat ekleyin. Kişniş, tarçın, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule doğal gıdalar tatlandırmak ve istek azaltacaktır. Tarçın, şekerli şeyler yeme isteğinizi fazlasıyla azaltacaktır. Gün içerisinde sıcak suya atıp içtiğiniz tarçın kabuğu da gece oluşabilecek bir tatlı krizinin önüne geçebilir.

Yoğurt güzel bir seçim, İçine tarçın, reçel, meyve parçaları koyarak yediğiniz yoğurt tatlıya olan özleminizi azaltır.

Tatlı istediğinizde akıllı seçimler yapmalısınız, meyve tüketmeye çalışın. Aşırı kalorili şekerli atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama daha sağlıklı olanlarını seçin ya da meyvelerle tatlıları bir arada tüketerek tatlarda dengeyi sağlamaya çalışın. Meyve ve çikolata ikilisini deneyin. Elma ya da muzun üzerine tarçın ve kakao dökerek olası bir krizi sağlıklı bir şekilde atlatmış olursunuz.

Yapay tatlandırıcılar aslında size tuzak kurar. Yapay tatlandırıcılar şeker isteğini aslında artırıyor ve yağ oluşumunu hızlandırıyor, yapay tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.

Güneş ve D vitamini, serotonin üretmeye yardımcı olur. Serotonin şeker isteğini kontrol altına alacağı için güneş ışığından yararlanın. Kabuklu kuru yemişler, somon gibi omega-3 yağı açısından zengin balıklar, zeytinyağı gibi gıdalar kan şekerini sabit tutar, açlığı engeller.

Proteini düzenli alanların canı daha az tatlı çeker. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balık enerji uyarımı yapar ve şeker isteğini bastıran nörokimyasallar salgılanmasını sağlarlar.

Su için. Bir gıdaya özlem duymanızın nedeni bazen susuzluk çektiğiniz için olabilir, bu olasılığını aklınızdan çıkartmayın. Beyinde aynı mekanizma hem açlık hem susuzluk oluşturur. Beyin ikisi için de aynı sinyalleri gönderir, kişiler, açlık hissini susuzluk hissiyle karıştırabilirler.

Tatlı krizinden sizi kurtarmaya yardımcı olanlar ekşi tatlar ve fermente gıdalardır. Canınız tatlı istediğinde ekşi tatlar yemeyi deneyin.

Uyku eksikliği, şeker yeme isteğine neden olan girelin isimli bir hormon salgılanmasına neden olur. Aynı zamanda iştahı kesen leptinisimli hormonun etkisini azaltır.

Tatlı istediğinizde başka uğraşlara yönelin. Mesela yürüyüşe çıkmak, tatlıyı unutturacak en iyi yöntemlerden biridir.

Banu Kazanç