Diyabetlilerin kaçınması gereken 6 gıda
LIFESTYLE

Diyabetlilerin kaçınması gereken 6 gıda

Diyabet insanlar arasında salgın hastalık seviyesine ulaşan kronik bir hastalıktır. Her geçen gün artması da sağlıksız beslenmenin artık kontrol edilemeyecek boyutlara ulaşmasıdır. Yazımın başlığına dikkat çeksin diye “diyabetlilerin” yazdım, aslında herk

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Şubat 2017

Kontrol altına alınmayan diyabetin kalp hastalığı, böbrek hastalığı, körlük ve diğer komplikasyonlar gibi ciddi sonuçları vardır.

Pre-diyabetin de bu koşullarla bağlantılı olduğu bilinmektedir.

En önemlisi, yanlış gıdaları tüketmek kan şekeri ve insülin seviyenizi artırır ve iltihaplanmayı teşvik eder, bu da hastalık riskinizi artırır.

Karbonhidrat Diyabetli İnsanlar İçin Neden Önemlidir?

Karbonhidrat, protein ve yağ, 3 makro besindir.

Bu üçlünün içinden karbonhidrat, kan şekeriniz üzerinde en büyük etkiye sahip olandır.

Karbonhidratlar nişasta, şeker ve lif içerir. Bununla birlikte, lif diğer karbonhidratlarla aynı şekilde vücuda sindirilmez ve emilmez, bu nedenle kan şekerinizi yükseltmez.

Bir gıdanın içindeki toplam karbonhidrattan lifleri çıkarmak size sindirilebilir "net" karbonhidrat içeriğini verecektir.

Diyabetli insanlar karbonhidrat tükettiklerinde, kan şekerleri tehlike yaratacak kadar yüksek seviyelere çıkabilir.

Zamanla bu yüksek seviyeler, kalp rahatsızlığı, böbrek hastalığı ve diğer ciddi sağlık koşullarına yol açabilecek şekilde vücudunuzdaki sinirlere ve kan damarlarına zarar verebilir.

Düşük karbonhidrat alımını sürdürmek kan şekeri artışlarını önlemeye yardımcı olur ve diyabetin komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Bu nedenle aşağıda listelenmiş olan gıdalardan kaçınmak oldukça önemlidir.

1. Şekerli ve "Light" İçecekler

Şekerli içecekler diyabetli kişiler için olabilecek en kötü seçimdir.

Öncelikle oldukça yüksek oranlarda karbonhidrat içerirler, örneğin bir kutu (330 ml) asitli içecek 30-40 gram karbonhidrat içermektedir.

Bir kutu tatlandırılmış soğuk çay ve limonata da şekerden kaynaklanan 36 gram karbonhidrat içerir.

Buna ek olarak, bu tür içecekler yüksek oranda früktoz içermektedir ve früktoz, insülin direnci ve diyabetle kuvvetli şekilde ilişkilidir. Gerçekten de, çalışmalar şekerli içeceklerin tüketilmesinin karaciğer yağlanması gibi diyabet ile ilişkili durumların riskini artırabileceğini önermektedir.

Dahası, şekerli içeceklerdeki yüksek früktoz seviyeleri, göbek bölgesinin yağlanmasına ve potansiyel olarak zararlı kolesterol ve trigliserit düzeylerinin artmasına neden olan metabolik değişikliklere yol açabilir.

Buna önlem olarak, "diyet" veya "light" ürünler tüketmek, tatlandırıcı adı altındaki kimyasalları vücudunuza sokmanıza ve sayısız zararı görme ihtimalinizi güçlendirir! Su için! Çay için! Kahve için! Kimyasal, renkli sıvıları içmeyin!

2. Ekmek, Makarna ve Pirinç

Ekmek, pirinç ve makarna yüksek karbonhidrat içeren işlenmiş gıdalardır.

Ekmek, simit ve diğer rafine unlu gıdaları tüketmenin, tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde artırdığı gözlemlenmiştir.

Ve bu durum sadece buğday ürünlerine özgü değildir. Bir çalışmada, glütensiz makarnaların da, kan şekeri seviyesini yükselttiği, pirinçten üretilenlerin ise en fazla etkiye sahip olduğu ortaya çıkarmıştır.

Bu tür işlenmiş gıdalar az miktarda lif içerir, bu da şekerin kan dolaşımına emilimini hızlandırır! Bu kötüdür.

Buna ek olarak, kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli pirinç yiyerek bu tehlikeden uzak olduğunuzu asla düşünmeyin. Bu ürünler karbonhidrattır ve reklamlarda anlatıldıkları gibi masum değillerdir. Diyabetseniz hiç, değilseniz kontrollü tüketmekte fayda var. Bana sorarsanız hiç!

3. Kahvaltılık Mısır Gevrekleri

Diyabetseniz, kahvaltıda mısır gevreği yemek, güne başlamak için en kötü yollardan biridir.

Kutularında sağlıklı olduklarını iddia etmelerine rağmen, çoğu mısır gevreği işlenmişlerdir ve birçok insanın fark ettiğinden daha çok karbonhidrat içerirler.

Buna ek olarak, gün boyunca kan şekeri seviyesini sabit tutarken tok ve mutlu hissetmenize yardımcı olan proteini çok az içerirler.

Hatta "sağlıklı" olduğu söylenen mısır gevrekleri bile diyabetliler için iyi bir seçim değildir.

Kan şekerini ve açlığı kontrol altında tutmak için, kahvaltılık gevrekleri atlayın ve bunun yerine, protein esaslı bir düşük karbonhidratlı kahvaltı seçin. Omlet yiyin, domates, peynir, salatalık ve zeytin yiyin. Paketlenmiş ne olduğu belli olmayan sözüm ona gıdaları tüketmeyin!

4. Kuru Meyveler

Bırakın kurusunu diyabetliler sizce meyve yemeli mi diye sorarsanız HAYIR derim. Bir de buna ek olarak kurutulmuş meyve?

Meyve kurutma işlemi, bu besin maddelerinin daha da yoğunlaşmasına yol açan bir su kaybına neden olur.

Ne yazık ki, kuru meyvenin şeker içeriği de daha yoğunlaşır.

Bir kase taze üzüm 1 gramı lif olmak üzere 27 gram karbonhidrat içerir. Ancak bir kase kuru üzüm 5 gramı lif olmak üzere 115 gram karbonhidrat içerir.

Buna göre, kuru üzüm taze üzümden üç kat fazla karbonhidrat içerir. Diğer kuru meyveler de taze hallerine göre daha fazla karbonhidrat içerir.

Diyabet hastasıysanız, meyvelerden tümüyle vazgeçmek zorunda değilsiniz. Böğürtlen, dut, çilek gibi taneli meyveleri veya küçük bir elma gibi az şekerli meyveleri canınız çok çeker ise az miktarda kontrollü tüketebilirsiniz.

Ben sizin yerinizde olsam, oradan alacağım vitamin ve mineralleri früktoz içermeyen sebzelerden alırım.

5. Meyve Suyu

Meyve suyunun genelde sağlıklı bir içecek olduğu düşünülürken, kan şekeri üzerindeki etkileri gazoz ve diğer şekerli içeceklere benzer. Sağlık falan değildir.

Bu hem tatlandırıcısız %100 meyve suları hem de şeker ilaveli türleri için geçerlidir. Bazı durumlarda, meyve suyu gazozdan daha fazla şeker ve karbonhidrat içerir.

Şeker ilaveli içecekler gibi meyve suyu da früktoz içerir. Früktoz insülin direnci, obezite ve kalp hastalıklarına neden olan şeker türüdür.

1 gramdan daha az karbonhidrat içeren ve neredeyse kalorisi olmayan, limon dilimi eklenmiş su tüketmek çok daha iyi bir alternatiftir.

6. Patates Kızartması

Diyabet hastasıysanız patates kızartmasından uzak durmalısınız. Pardon patatesin tümünden uzak durmalısınız!!!

Patates yüksek karbonhidrat içerir. Kabuklu orta boy bir patates 4 gramı lif olmak üzere 37 gram karbonhidrat içerir.

Ancak, kabukları soyulup bitkisel yağda kızartıldıklarında, yalnızca kan şekerinizi yükseltmekle kalmazlar.

Bol yağda kızartılmış yiyecekler, iltihaba sebep olarak hastalık riskini artıracak AGE'ler ve aldehitler gibi toksik bileşiklerin yüksek miktarlarda üretildiği gösterilmiştir.

Aslında, pek çok çalışma patates kızartması ve kızartılmış diğer yiyecek tüketiminin kalp hastalığı ve kansere yol sebep olma ihtimalinin arttığını göstermiştir.

Aslında;

Diyabet hastasıysanız, hangi yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini anlamak kolaydır.

Karbonhidrat miktarı 100gramında 5gramdan fazla ise tüketmeyeceksiniz! Kan şekerinizi yükseltecek gıdalardan kaçının!

Kan şekerinizi yükselten ve insülin direncinizi artıran yiyeceklerden uzak durmak sağlığınızı korur ve gelecekteki diyabet komplikasyon risklerini azaltır.