Avusturya'nın üç büyük şehri sizi bekliyor
LIFESTYLE

Avusturya'nın üç büyük şehri sizi bekliyor

Avusturya'nın üç güzel şehri; Salzburg, Viyana, Graz. Bu üç büyük şehir yaz aylarında ve sonbaharda çok renkli ve hareketli. Sanat, kültür ve farklı lezzetleri bulabileceğiniz özel yerleri sizler için derledik.

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Ağustos 2017

SALZBURG

SALZBURG'DA FESTİVALLERLE DOLU BİR YAZ

Salzburg, Unesco-Dünya Kültür Mirası'na gireli tam 20 yıl oldu. Uluslararası parlayan gücü ile bu barok şehir, yazın ve festivallerin tadını çıkarmak için ziyaretçilerini bekliyor.

Salzburg, 2017 yılında özel bir yıl dönümünü kutluyor. UNESCO-Kültür Mirası'na girişinin 20'nci yılını Salzburg Müzesi'nde özel bir sergiyle kutluyor. (20 Ocak 2017-7 Ocak 2018). Sergide, Salzburg şehrinin önemli yerleri, anıt ve yapıların korunmasının Salzburg'un genel görünümü açısından ne kadar önemli olduğu gösteriliyor. UNESCO sıfatının verilişi aynı zamanda prens olan başpiskoposların rolüne de dayanmaktadır. Bu kişiler, ortaçağdan gelen tarihi dokuyu, başpisikoposların ve halkın ikamet ettiği şehrin genel görüntüsünden de sorumluydular. Kültürel miras, kuzey ve güney Avrupa arasındaki sıkı ilişkilerin, özellikle de Salzburg'a davet edilen İtalyan sanatçı ve mimarların bir sonucudur. Tarihi kent merkezindeki barok sokak ve meydanların ihtişamı 1967 yılında çıkarılan tarihi kent merkezini koruma kanunu ile korunmaktadır. Bu, Avusturya'da bu konuda çıkarılan ilk kanundur ve Salzburg halkının eşsiz barok incilerini korumaktaki bilincinin temeline işaret etmektedir. Salzburg'un dünya mirası listesine dahil edilmesinin başka bir nedeni de, mimari şaheserlerinin yanısıra aynı zamanda bir müzik metropolü olmasıdır. Bunun önemi de W.A. Mozart ve onun kurduğu müzik geleneği, aynı zamanda Salzburg Festivali'nin yaratıcısı tiyatrocu Max Reinhardt ile belgelenmektedir.

YENİLENEN KADRO İLE SANATA DOYACAKSINIZ

Salzburg Festivali 1920'den beri her yıl 21 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşir. Opera sahnelerinde, konserlerde ve sahne oyunlarında bu yaz "Kudret Dansı" başlığı altında kudretin çeşitli yüzleri çizilecek. Etkileyici opera programı üç yarım sahne ve iki konser şeklinde gösterim olarak beş yeni sahne oyunundan oluşuyor. Yeni yönetmen Markus Hinterhäuser, festivali Wolfgang Amadeus Mozart'ın "La clemenza di Tito" adlı ve Peter Sellars'ın sahnelediği opera ile açacak. Kültür gazetecilerinin 2016 yılında yılın orkestra şefi seçtikleri Teodor Currentzis oyunun müzikal kısmını yönetecek. Operalar yazının en parlak ve doruk noktası şüphesiz Guiseppe Verdi'nin 'Aida'sı olacak. Zamanımızın Verdi'yi en iyi bilenlerinden Riccardo Muti, Viyana Filarmoni Orkestrası'nı ve Büyük Festival Tiyatrosu'nda Konser Birliği Viyana Devlet Operası Korosu'nu yönetecek. Rejide İranlı film yapımcısı, video sanatçısı ve fotoğrafçı Shirin Neshat var. Anna Netrebko ise Aida'da ilk rolünü alacak.

Festival etkinliklerinin DNA'sının ana bileşeni yaklaşık 100 yıl içinde 650 defa sahnelenen Hugo von Hofmannstahl'in "Jedermann" ("Herkes") adlı oyunu. Bu sene oyuncu kadrosunda yeni rol alanlarla farklı bir rüzgar estirecek olan bu oyunda özellikle tanınmış sanatçı Tobias Moretti'nin "Jedermann" olarak başrolde olması şimdiden heyecan yaratıyor. Aşk ilişkisi rolünde yanında Stefanie Reinsperger yer alırken, beşinci sezonda ölüm kısmını Peter Lohmeyer oynuyor.

Kültür ve sanatın halkın daha büyük bir kısmına ulaşması amacıyla 2002 yılından beri Siemens Festival Oyun Geceleri adlı etkinlik düzenlenliyor. (27 Temmuz-30 Ağustos 2017). Şehrin kalbinde beş hafta boyunca ücretsiz olarak festival oyunları sahneleniyor. Eşsiz lezzetlerin de eşlik ettiği bu etkinlikler serisinde ilk defa festivalde bulunmaktan öte bu olağandışı kültür deneyiminden faydalanma imkanı da bulacaksınız.

Siemens Çocuk Festivali (28 Temmuz-27 Ağustos 2017) ile program, çocuklar için hazırlanmış opera filmlerinin ön gösterimi ile genişletilmiştir. Kapitel Meydanı'nda cuma-pazar günleri arası saat 16'dan itibaren çocuklara özel opera, bale ve tiyatro gösterileri düzenlenecektir.


Fotoğraf: Tom Lamm

MODERN MÜZEDE EŞSİZ DENEYİM

Modern Müze'de, tanınmış sanatçı William Kentridge'in "Thick Time Installationen und Inszenierungen" adlı sergisi var. (29 Temmuz-5 Kasım 2017). Sergi, Mönchsberg'teki binadan Rupertinum'daki binaya kadar uzanıyor ve ilk defa Kentridges'ın tiyatro ve opera çalışmalarını gösteren bir bölümü içeriyor. Ayrıca Kentridge, bu yazki oyunlarda Alban Berg'in "Wozzeck" isimli operasını da sahneleyecek.

DOĞADA ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI ÇIKARIN

Salzburg, Avusturya'nın bisiklet dostu şehirlerinden biridir. Burada bir sürü bisiklet yolu bulunmaktadır. Austria Guides, "Bike & the City" başlığı altında sporseverlere çok özel bir tur rehberliği sunmaktadır. Bisikletle şehrin tarihi merkezinden başlayıp en önemli görülecek yerlerden geçerek muhteşem yeşil doğanın içinden güneye doğru Hellbrunn Sarayı'na gidebilirsiniz. Dönüş yolunda bir piknik keyfi ya da bir pazar yerinde durup taze birkaç yiyecek atıştırmayı da ihmal etmemelisiniz.

Mozart'ın şehrinin müzikle bütünleşecek olan sonbaharında ise "Jazz & The City" ve "Take The A-Train" sokaklarda caz müziğinin yankılanmasını sağlayacak. Geleneksel Ruperti gününün ise sonbahar takviminde önemli bir yeri var.

20. YILINI KUTLUYOR

1997 yılında Salzburg'un tarihi kent merkezi, Uluslararası Anıtlar Koruma Kurulu'nun (ICOMOS International) raporu ve Dünya Mirası Komitesi'nin kararı ile UNESCO-Dünya Mirası yerlerinden biri olarak ilan edilmiştir. Bu listede olmak Salzburg'un tarihi kent merkezinin önemini vurgulamakta ve ayrıca buradaki anıtların korunmasını da garanti etmektedir. Salzburg'un zamanında bu mirasa dahil edilmesini sağlayan kriterler halen günümüzde de turistleri çeken önemli noktalardandır. Avusturya'daki UNESCO komisyonu Salzburg'un listeye alınma kararını şöyle anlatmaktadır: Dramatik şehir görüntüsü ve tarihi önem arz eden yapısı, çok sayıdaki önemli dini ve farklı yüzyıllardan beri var olan olağandışı binaları da göz önüne alındığında Avrupa'da kiliselerin öne çıktığı şehirlerden önemli bir örnek teşkil etmektedir. Kuzey ve güney Avrupa'nın kültür ve sanattaki buluşma yeri olan Salzburg özellikle Wolfgang Amadeus Mozart ile bağlantılı olarak müzik alanında meşhurdur.
20 Yıl UNESCO-Dünya Kültür Mirası- Yıl boyunca


Fotoğraf: Tourismus Salzburg

SONBAHARDA KLASİK MÜZİĞE DOYURACAK

Salzburg Kültür Günleri, Salzburgluların etkinlik takviminde sabit bir dönem. 9 Ekim'den 22 Ekim 2017'ye dek her şeyin merkezinde bu senenin yıldönümü kutlamaları var. Salzburg Kültür Birliği'nin kuruluşunun 70. yılı şerefine birliğin en yakın ortağı sayılan Mozarteum Orkestrası yeni orkestra şefi Riccardo Minasi ile orada olacak. Salzburg Kültür Günleri 2017'de uzun süre genel sekreterlik görevini yürüten Dr. Heinz Erich Klier'in en sevdiklerinden Wolfgang Amadeus Mozart'ın Piyano ve Orkestra için KV466 adlı eseri bu yıl, 1952 yılındaki gibi özdeşlemiş olarak programda olacak. Salzburg Kültür Birliği- Salzburg Kültür Günleri 09- 22 Ekim 2017

CAZ DOLU SONBAHAR

"Jazz & The City" Salzburg Festivali'nin on yedincisi 25-29 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak. Salzburg'un tarihi kent merkezinde 5 günde 50 sahnede yaklaşık 100 konser programı bulunuyor. Bu etkinlikte, dünyanın her yerinden gelen 300 caz müziği ustası yerel ve ulusal sanatını sergileyerek renkli bir karışım oluşturacak. Cazseverler bu günlerde herhangi bir ücret ödemeden Salzburg'un içinde dolaşarak kiliseleri, tiyatroları, restoran ve otelleri gezebilecek. Ayrıca, cazın devlerinden Bugge Wesseltoft, Shayna Steele und Nik Bärtsch's Ronin burada olacak.
Jazz & The City 25-29 Ekim 2017


Fotoğraf: Österreich Werbung

MÜZİK, DANS VE GELENEK

Ruperti Günü, Salzburg'un tarihi kent merkezinde hem orada yaşayanlar hem de turistler için özel anlam taşıyan bir etkinlik. 1976'dan beri her yıl burada bir gelenek haline gelen Aziz Ruperti'yi anma etkinliği düzenlenmektedir. Burada yaşayanlar için; ulusal giysileri giymek, şehir merkezindeki sosyal etkinliklere katılmak bu günü anlamlı kılıyor. Bir festivale yakışır şekilde süslenmiş bira bahçesiyle birlikte, bir bira çadırı, bir sığır çevirme restoranı ve üflemeli çalgıların eşlik ettiği bir eğlence ziyaretçilerin beklentilerinin de ötesindedir. Geleneksel fıçı birasını sunan Stiegl Avusturya'nın en büyük özel bira üreticilerinden ve 2017'de kuruluşunun 525'inci yılını kutlayacak. Ruperti günü, keyif ve lezzetlerin yanında, katedral çevresinde bulunan el sanatları pazarı, eşsiz, tarihi salıncaklar ve bir de Pawlatschen Tiyatrosu sunmaktadır.
Salzburger Ruperti Günü 20-24 Eylül 2017

VİYANA

AÇIK HAVADA YAZIN TADINI ÇIKARIN

Yaz aylarında Viyana'da açık havada olmak iyidir! Viyana'da açık havanın tadını çıkarabileceğiniz en iyi yerler şehir merkezi ve civarıdır. 7. Viyana'daki Müze Bölgesi etkileyici kültür kurumları ile tanınmıştır. Havanın sıcak olduğu aylarda bu bölgenin devasa iç avlusu Yaz Müze Alanı mottosu ile şehrin en sevilen ziyaret alanlarından biri olur. Burada Eylül sonuna dek serinleyebilir, mekanların misafir bahçelerinde renkli mobilyalarda dinlenebilir, DJ'lerin çaldıklarına kulak verebilirsiniz.


Fotoğraf: Peter Rigaud

Viyana'da yazın başka bir heyecanı da Tuna Kanalıdır. Şehrin içinden birkaç adım ötede, Tuna kolunun otomobil girmeyen bu kısmı bir sahil bölgesi hissi uyandırmaktadır. Günümüz gençliğinin seveceği tarzda sıralanmış modern sahil barlarında, pop-up-mekanlarında ziyaretçiler rahat şezlonglarda ve şık bar taburelerinde, sahil manzarası eşliğinde yemek ve müziğin tadını çıkarabilir.

Şehir merkezini çevreleyen parklar da serinlemek için idealdir. Volksgarten Pavillon'daki lezzetli yiyecek ve içecekleri, etrafta bulunan güllerin kokusu eşliğinde ve gölge veren ağaçların altında tadabilirsiniz.


Fotoğraf: Peter Rigaud

SANAT VE MODA DOLU SONBAHAR

Viyana'da sonbahar, sanat ve moda ile başlar. MQ Viyana Moda Haftası 11-17 Eylül tarihleri arasında Müzeler Bölgesinde yapılır. Avusturyalı ve uluslararası dizaynerler günde birçok defa koleksiyonlarını büyük moda çadırı içinde sunarlar. Giysiler özel bir satış alanında satın alınabilir. Viyana'nın önde gelen 21 galerisi, 05.09- 14.10.2017 tarihleri arasında curated by_vienna festivalinde ziyaretçilerine kapılarını açacak.

29.09-8.10.2017 arası Vienna Design Week tüm şehri showrooma dönüştürür. Bu sene 11'ncisi yapılacak bu sevilen festival, zengin ve geniş programı ile tüm şehirde dizaynı yeniden deneyimlemeye davet ediyor. 2017'de Viyana'nın 15. bölgesinde yapılacak olan Vienna Design Week'in bu seneki konusu konuk ülke Romanya olacak.

13-19.11.2017 tarihleri arasında yapılacak olan Vienna Art Week, yoğun Viyana Sanat ve Moda Sonbaharı'nın son etkinliğidir. Sergiler, paneller, konferanslar, sanatçılarla sohbetler, özel turlar ve performanslardan oluşan dolu bir programla sanatseverler ve dünyanın her yerinden gelen sanat dünyasının ileri gelenleri için Viyana'yı bir sanat cennetine dönüştürür.


Fotoğraflar: Christian Stemper

FAVORİ ADRESLER:

MQ Vienna Fashion Week, 11.-17.9.2017, MuseumsQuartier Wien, Museumsplatz, 1070 Wien
curated by_vienna, 15.9.-14.10.2017
Parallel Vienna, 19.-24.9.2017
Viennacontemporary, 21.-24.9.2017, Marx Halle, Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Wien
Vienna Design Week, 29.9.-8.10.2017
Vienna Art Week, 13.-19.11.2017


Fotoğraf: Peter Rigaud

GRAZ

'GÜNEYİN İNCİSİ'NDE KÜLTÜR VE LEZZET KEŞFİ

Graz, Avusturya'nın çeyrek milyon nüfuslu ikinci büyük şehri olmasına karşın aynı zamanda biraz da köy gibidir. Bu küçük güney taşra incisi, rönesans atmosferindeki süslü-romantik tarihi şehir merkezi ve Mur'un diğer tarafındaki, tercih edilen modern-kentsel bölgeleri Lend ve Gries ile ışıldamaktadır. Salataya veya yemeklere konmak için taze koparılmış yeşil yapraklar, vanilyalı dondurma ve yumurta yemeklerinin üzerinde altın gibi parlayan, yeşilin yanında Steiermark'ın meşhur bu bölgede üretildiğini belgeleyen g.g.A. sertifikalı gerçek kabak çekirdeği yağı Graz'ı haritada kalınca işaretlemek için önemli bir nedendir. Avusturya'nın lezzetli mutfağındaki yiyeceklere ulaşmak için imkanlar neredeyse sınırsızdır. Barlar, kafeler, tavernalar ve şık restoranlar Graz'ı bir lezzet başkenti yapar. Graz'daki bu lezzetler havuzuna dalmanın ve bir defada her şeyi keşfetmenin en basit yolu kuşkusuz eşzamanlı yürüyüş egzersizleridir. Ocaktan Kasıma kadar parola: Şehir Merkezi Lezzetler Turu'dur.


Fotoğraf: Harry Schiffer

Burada sadece damağa değil, kulak ve göze hitap eden lezzetler bulmak mümkündür. Çünkü burada kültür yaşanır. Sokakta, La Strada uluslararası sokak festivali ve Graz'daki Figür Tiyatrosu veya Styriarte Klasik Müzik Festivali arasında farklı festivaller olan, film festivali Diagonale, yemek sempozyumu CHEFDAYS, Graz Anlatı Festivali veya progresif Think-Tank ve bilinen Electic-Beats karışımı bir Elevate-Festivali'ne katılabilirsiniz. Bütün bu aktiviteleri şüphesiz şehrin serbest ve deneyimlere açık sahneleri olan opera ve tiyatrosu tamamlar. Graz'ın kültür başkenti olduğunun bir diğer ispatı da Schlossberg'in 200 m. aşağısında bulunan kulistir. Burada eski şehrin içiçe geçmiş kırmızı çatıları, Mur nehrinin ortasındaki Mur adası ve organik formlu sanat evi, mavi parıldayan cephesi ile Friendly Alien göze çarpar. Herkesin göremediği ise Schlossberg'in içindeki dünyadır. Eski, dallanmış tünel sistemi, bunun içinde "Dom im Berg" benzeri olmayan bir etkinlik yeri olarak inşa edilmiştir. Şeffaf asansör tüm Schlossberg'ten geçer. Yeter ki doğru düğmeye basılsın.


Fotoğraf: Tourismus Schiffer


Fotoğraf: Tom Lamm


Fotoğraf: Steiermark Tourismus – Weberberger

Haziran ayında İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Turizm Film Festivali'nde ödül alan ve Avusturya'nın doğal güzelliklerini en iyi şekilde ortaya çıkaran kısa filmi izlemek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Avusturya'da konaklama, aktivite ve gidilecek yerler hakkında daha fazla bilgi için ziyaret edin.

ADVERTORIAL