Başka bir kış tatili
LIFESTYLE

Başka bir kış tatili

Avusturya sadece kayak merkezleriyle değil; zengin tarihi, kültürel etkinlikleri, festivalleri ve Noel pazarlarıyla kış tatili için sıra dışı bir alternatif.

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Kasım 2017

Kış manzarasında kayak pistlerin dışında yavaşlama düşüncesiyle Avusturya'nın yolunu tutuyoruz… Evet, Avusturya dendiğinde ilk önce aklımıza Hofburg İmparatorluğu'na ve Habsburg Hanedanlığı'na ev sahipliği yapan Viyana gelse de aslında bu topraklar Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck ve Klagenfurt, St. Pölten, Eisenstadt gibi pek çok kültür kokan şehre sahip. Kayak pistlerinin yanı başındaki bölgelerde işte bu şehirlerde eşsiz bir doğa ve kültürel aktiviteler bizi bekliyor. Rehberli kar yürüyüşleri, eski el sanatları atölyeleri, tarihi müzeler, zarif frak ya da geleneksel Dirndl bluzuyla katılacağınız görkemli balolar, buz pateni… Avusturya'nın kentsel merkezlerinde farklı gustolara özgü bir aktivite bulmak her zaman mümkün. Zira kış Avusturya'da sadece karla kaplı ormanlar ve kayak pistlerinde hız yapmak anlamına gelmiyor.

Burada dilerseniz rüya gibi sakin cafelerden birinde avarelik yapabilir, dilerseniz lokal lezzetlerin tadını o 'an'a yayabilirsiniz.

Avusturya'nın tarihi bölgelerine otantik ve heyecan verici bir çerçeveden baktığımızda çok renkli bir tablo görüyoruz. Mesela sonbahar manzarası içinde Viyana ormanında yürüyüş, müzik etkinlikleri, Çocuk İsa pazarı Christkindlmarkt'daki sihirli ışık dünyası ve Tuna kıyısındaki büyük kış aylarında dinamik ortamlar sunuyor. Şehrin iki önemli müzesi tadilat geçirdiği için uzun süre kapalı kalmıştı ancak geçtiğimiz ay mimari ve konsept olarak tamamen yeniden düzenlenen Viyana Katedral Müzesi (Dom Museum) tekrar ziyaretçilere açıldı.

Mimar Boris Podrecca tarafından planlanan tadilatla müzenin Stephan meydanına doğru üstü açık olan giriş bölümünde katedral hazinesinin değerli örnekleri, Otto Mauer koleksiyonundan avangart klasikler ve çağdaş sanat birbiriyle ilham verici bir diyaloğa giriyor. Heldenplatz Meydanı'nda yer alan Viyana Dünya Müzesi ise baştan aşağı yeniden tasarlanarak kapılarını yeniden açan diğer bir sanat rotası. Müzede arka arkaya sıralanan 14 salonda temel objeler çağdaş bakış açısıyla sergileniyor. Sergi koleksiyonu ayrıca çağdaş sanattan beş özel sergiyle destekleniyor. Ayrıca Neue Burg (Viyana şato kalesinin, yani Hofburg'un bir parçası) bundan böyle Avusturya Tarihi Evi'ni (Haus der Geschichte Österreich) de bünyesinde barındıracak. Yeni müze Viyanalı BWM Architekten mimarlık bürosunun planlarına göre düzenlenecek ve Kasım 2018'te kapılarını açacak.

Viyana'da kış zevkleri denince ilk akla gelen noel pazarlarıdır… Noel ağacı küreleri, bal mumundan mumlar, bisküviler ve hediyelik eşya çeşitleri Viyana'nın ışıl ışıl süslenmiş Noel pazarlarında karşımıza çıkıyor. Şehirde yaklaşık 1.000 pazar standı içeren 20'ye yakın Noel öncesi pazarı kuruluyor, bunlara çok sayıda yardım toplama stantları ve panç satan kulübeler ekleniyor.

Viyana'da yılbaşı öncesinde Schönbrunn Sarayı önündeki yılbaşı pazarı Neujahrsmarkt'ta, MariaTheresia Meydanı'ndaki Silvesterdorf 'ta ve Prater'de 31 Aralık günü kurulacak Silvesterpfad eğlence yolu da Viyana'nın şehir merkezini dev bir parti alanına dönüştürecek. Hofburg Silvesterball ise imparatorluğun gösterişli salonlarında sizi dans melodileri, bale ve opera eşliğinde rüya gibi bir baloya davet ediyor. Yılbaşının değişmez zirvesi de Viyana Filarmoni Orkestrası'nın Müzik Derneği'nin Altın Salonu'nda her yıl verdiği yılbaşı konseri. Bu arada konserlere gösterilen yoğun talep nedeniyle biletler sadece Viyana Filarmoni'nin internet sitesi üzerinden, her yılbaşı döneminde bir sonraki yıl için çekilen kurayla dağıtılıyor.

Avusturya'da bir diğer görülmesi gereken yerler arasında ise Wattens'de Swarovski Kristal Dünyası ve Viyana ve Salzburg mağazaları bulunuyor. Tirol eyaletinin Wattens kasabasında bulunan Swarovski Kristal Dünyası (Kristallwelten) yenilikçiliğin ve kristal temasıyla sanatsal yorumların platformu kabul ediliyor. Kristal Dünyası günümüzde Avusturya'nın en çok ziyaret edilen turistik yerleri arasında. Mekanın orijinalliği sürekli geliştirilmesi ve ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatmak için sürekli yenilik gayreti sayesinde hep canlı kalıyor. Hatta farklı sanatçılar Swarovski Kristal Dünyası'nda yeni mucize salonları yaratacaklar: Meksikalı yıldız mimar Fernando Romero, İsrailli sanatçı Arik Levy ve ayrıca Hint tasarımcı Manish Arora kristal dünyasının 16 yer altı mucize salonundan her birini kişisel tasarım anlayışlarıyla yeniden düzenleyecek.

Keyif şehri Graz'da noel öncesi demek şehrin sihirli dünyasındaki romantik pazarların, parıldayan sokakların büyüsüne kapılmak demek. Graz bu dönemde kendisini tüm duyular için bir keyif şehri olarak takdim ediyor. 17 Kasım Cuma gününden itibaren Graz'ta farklı ilgi alanlarına yönelik noel
pazarları kapılarını açılıyor.

Noel için süslenmiş Herrengasse'den Hauptplatz yönüne gittiğinizde bir doruk noktasına varıyorsunuz: Sadece çocuklara hitap eden noel pazarı. Şehrin ortasında bulunan noel havasına bürünmüş bu köy kendine has kulübe ve stantlarıyla insanın damağına, kalbine ve ruhuna hitap eden her şeyi sunuyor. Meydanın batı tarafındaki küçük sokaklardan geçip birkaç adımda Franziskanerviertel adlı bölgeye ulaştığınızda tarihi Graz'ın çocuklara hitap eden en eski noel pazarı karşınıza çıkıyor.

Avusturya'daki tüm etkinliklerin yanı sıra kar ve kayak keyfi sunan Schladming-Dachstein kayak bölgesi sekiz kış sporu merkeziyle kış tatilcilerinin aradığı her şeyi bir araya getiriyor. Noel öncesi ya da sonrasında siz de tatilinize dört dağı kapsayan Ski-Schaukel Birleşik Kayak Bölgesi'nde dünya şampiyonlarının izlerinden gidebilirsiniz. Ayrıca Fageralm yaylasında, Galsterberg, Stoderzinken ve Ramsau'da ailenizle heyecanlı maceralar yaşayarak kış tatilini farklı boyutlara taşıyabilirsiniz.

Fotoğraflar: Kristallwelten, Tourismus Salzburg, Mairitsoh, Steiemark Tourismus, Ikarus, Innsbruck Tourismus, Robert Maybach, Harald Eisenberger, Markowitsch, Innsbruck Tourismus, Volker Preuss er