Detay, aritmetik ve işlevsellik
LIFESTYLE

Detay, aritmetik ve işlevsellik

Mimariden alınan ilhamla ortaya çıkan bir moda anlayışı ya da vice versa… Bu iki farklı disiplin günümüzün genç mimarlarına göre hangi ortak noktalarda buluşuyor?

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Ocak 2018

Gökçe Burdurlu Cömert
Fotoğraflar Burak Teoman

ASLI BAYSAN BİRGEN
Yüksek mimar / Stüdyo AB

Mimarideki stilinizi nasıl tanımladığınızı öğrenebilir miyiz?
İnsanlarda iz bırakan, malzeme ve detay odaklı, farklı fakat net mekanlar yaratmayı seviyorum. İçeri dramatik ışık giren, doğal malzemelerin kullanıldığı, sade ama detaycı bir mekan beni anlatır.

Gardırobunuz mimari anlayışınızla hangi noktalarda örtüşüyor?
Genelde benim tasarladığım mekanlara girince insanlar 'Burayı Aslı mı yaptı?' diye soruyor. Aynı şekilde bir mağazadaki herhangi bir parçanın fotoğrafını bazen üç ayrı arkadaşım gönderip 'Bu pantolon tam senlik!" diyebiliyor. Hem mimaride hem de gardırobumda çok net, beni anlatan bir tarzım var. Monokrom renkler vazgeçilmezim mesela. Beni sık sık kaşmir bir şalvar üzerinde jean gömlek, hardal rengi bir çanta ve Tod's botlarımla görebilirsiniz. Kıyafetlerimde de mimari tasarımlarımda da net olduğum kadar detaylarla şaşırtmayı seviyorum!

Moda konusundaki ilham kaynaklarınız neler?
Belirli dokuları alışılagelmişin dışında parçalara uygulayan tasarımcılar bana ilham veriyor. Sade parçalar vazgeçilmezim olsa da bu tür sürprizli tasarımlara da karşı koyamayıp satın alıyorum. Sienna Miller'ın kusursuz stili de hayranlıkla takip ettiklerim arasında.

İkonik mobilya tasarımları arasından favorileriniz hangileri?
Marcel Breuer tasarımı Wassily Chair, Ludwig Mies van der Rohe ve Lilly Reich tasarımı Barcelona Chair ve tabii Charles & Ray Eames tasarımı Eames Lounge Chair.

Mekan tasarımında en çok kullandığınız renk ve dokular hangileri?
Sıva dokusunu ve tonunu çok seviyorum. Genelde çok renk kullanan bir mimar değilim fakat bazen projeyle örtüşen beklenmedik renk ve doku kullanmak hoşuma gidiyor. Özel tasarım seramikler, kullanılmış eski ağaçlar, sıvanmış duvarlar, keten kumaşlar kullandığım başlıca malzemeler.

EKİN ALTINAKAR
Tekne tasarımcısı / İç mimar

Mimarideki stilinizi nasıl tanımladığınızı öğrenebilir miyiz?
Minimalist bir kanvas üzerinde klasik materyallerin, farklı dönem ve kültürlerden parçalarla birleşmesi diyebilirim. Stil anlayışımı en çok yaşayan, merak uyandıran, fonksiyonel mekanlar tanımlıyor.

Gardırobunuz tasarım anlayışınızla hangi noktalarda örtüşüyor?
Genelde ikisinde de rahatlık ön planda. İki konuda da klasik ve güncel olan arasında denge kurmayı, sadeliğin arasına çarpıcı parçalar katmayı seviyorum. Feminen ve maskülen parçaları karıştırmak da hoşuma gidiyor.

Moda konusundaki ilham kaynaklarınız neler?
Şehirlerin enerjisinden, sokakta yürüyen insanlardan, farklı kültürlerden, sanattan, mimariden kısacası her şeyden ilham alabiliyorum.

İkonik mobilya tasarımları arasında favorileriniz hangileri?
Achille ve Pier Giacomo Castiglioni tasarımı Arco lamba, Hans Wegner tasarımı Halyard Chair ve Jean Prouvé tasarımı Standard Chair.

Bir mekan tasarlarken en çok kullandığınız renk ve doku paletleri hangileridir?
Nötr ve gri tonlar, siyah, beyaz. Doku, mekanın fiziki özelliklerine göre değişiyor ama doğaya ait olan, fazla işleme maruz kalmadan kullanılabilir hale gelen malzemeleri sık kullanıyorum.

DENİZ GALİP
Mimar / İç mimar

Mimarideki stilinizi nasıl tanımlarsınız?
İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki modern mimarinin içerisine güncel malzeme ve renklerle dokunuşlar katarak çağdaş yorumlar getirmeye çalışmak olarak özetleyebilirim. Henüz bir mimari stilim olması için erken olduğunu düşünüyorum. Bir stil oluşturmak çok uzun yıllar ve çalışmalar sonucu, ortaya kendiliğinden çıkan bir durum. Ben Bauhaus'tan etkilendiğim kadar Dimore Studio gibi yeni eklektik İtalyan tasarımcıları da beğenirim. Doğru ışık ve mekan kurgusu bir mimar olarak benim için en önemli faktör. Bir iç mimar olarak baktığımdaysa renk ve dokuların uyumu iyi bir kompozisyonla anlatıldığında, beni ifade eder. Luis Barragan, Ricardo Bofill ve Le Corbusier'nin yapıları, akıl hocam ve yanında yıllarca çalıştığım Patricia Urquiola'nın yeni malzeme ve renk konusundaki çalışmaları beni bir mimar ve iç mimar olarak çok etkilemiştir. İyi düşünülmüş, insan faktörünün mimari egoyla uyum sağladığı modern ama sıcak mekanlarsa beni anlatır. Ama en önemlisi bütün bunları kapsayan bir yaşam tarzı tasarlayabilmek ki, bu da müşteriyle karşılıklı gelişebilir ancak.

Gardırobunuz mimari tarzınızla hangi noktalarda örtüşüyor?
Gardırobumda da, işlerimde de her zaman iyi ve kaliteli malzeme arayışındayım. Gösteriş bana hiç uygun değil. Benim için iyi görünen ama kötü kumaştan yapılmış bir elbise de, ihtişamlı gözüküp bir ay sonra çürüyen iç mekanlar da hiçbir değer taşımaz. Tarz ve materyal açısından uzun süre güzelliğini koruyan, doğal ve kaliteliden yanayım her zaman. Ahşap görünümlü seramikle ipek görünümlü polyester aynı şeydir; kullanmamayı tercih ederim.

Moda konusundaki ilham kaynaklarınız neler?
Prada'nın defilelerine de yansıyan, renk ve malzeme uyumu, klasik ama güncel tarzı bana her zaman ilham verir. Demna Gvasalia'nın Balenciaga ve Vetements için yaptığı koleksiyonları da.

İkonik mobilya tasarımları arasından favorileriniz hangileri?
Marcel Breuer tasarımı Cesca Chair, Achille Castiglioni tasarımı Taccia Lamp, Patricia Urquiola tasarımı Tufty Time Sofa ve Pavo Real Armchair, Franco Albini tasarımı Libreria LB7.

Bir mekan tasarlarken en çok kullandığınız renk ve doku paletleri hangileri olur?
Etraftaki kent veya doğa dokusuna bakarım, ona en uygun renk ve malzeme paletini seçerim. Mesela son projemde, Kazdağları'ndaki bir ev için orijinal yapıdaki taşların renk tonlarını ve onlara uyum sağlayan ham malzemeler kullandım.

EKİN VARON BEGÜM CEMİLOĞLU
Mobilya tasarımcısı Endüstriyel tasarımcı / 15 West Studio

Mimarideki stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Ekin Varon: Kimliği olan, yaşanmışlık hissi veren samimi mekanları tercih ediyorum. Dimore Studio'nun tasarladığı mekanlar gibi.

Begüm Cemiloğlu: Yalın fakat emek verilmiş detaylara sahip mekan ve objeler, bir de tarihi yapılar stilimi yansıtıyor. Tarihi mekanlarda kullanılan nitelikli malzemeler, ışığa verilen önem ve ürünlerin kullanıldıkça değer kazanması ise bu stilin oluşumuna katkıda bulunuyor.

Gardırobunuz mimari stilinizle hangi noktalarda örtüşüyor?
E.V.: Genelde mobilyalarda kullandığımız toprak rengi dokularla uyumlu şekilde giyindiğimi söyleyebilirim. Gardırobum ve mimari bakış açım karşılıklı etkileşim
içinde.

B.C.: Gardırobumda genellikle içinde kendimi rahat hissettiğim maskülen ve şık parçalar var. Tasarım stilimde de yalın ve net bir tarzım olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan birbirileriyle örtüşüyorlar.

İkonik mobilya tasarımları arasında favorileriniz hangileri?
E.V.: Jean Prouvé, Ilmari Tapiovaara, Eileen Gray, Gio Ponti'nin tasarımları.
B.C.: François Xavier ve Claude Lalanne'ın Ginkgo Bench tasarımı, Eyre de Lanux tasarımları, Josef Hoffmann'ın Sitzmaschine'i ve Series B Glasses ürünleri, Gijs Bakker ve Emmy van Leersum'un Body Ornaments serileri beğendiğim tasarımcı ve tasarımlardan.

Bir mekan tasarlarken en çok kullandığınız renk ve doku paletleri hangileri oluyor?
E.V.: Kullandığımız renk ve dokular projeye göre şekilleniyor. Genellikle içlerine ışıltı eklediğimiz toprak renklerini tercih ediyoruz. Dokularda ilham kaynağımızsa doğa.
B.C.: Bir de eşya, yerleştirildiği mekana ait durmalı. Malzeme seçimlerimizde müşterimizin eşyayı kullanırken yabancılık çekmemesi için özen gösteriyoruz. Ait durmakla birlikte yerleştirildiği alana tarz olarak katkıda bulunacak renk ve doku seçimleri yapıyoruz.

İREM BAŞER
İç mimar / Escape From Sofa

Mimarideki stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Sıcak ve yalın detaylarla stilize edilmiş, şık ve modernist mekanlardan besleniyorum.

Gardırobunuz mimari stilinizle hangi noktalarda örtüşüyor?
İster istemez etkileşim halinde oluyorlar. Genellikle geometrik desenler ve aksesuarlar tercih ederim. Üzerimdeki kumaşın, derinin dokusuna ve dikişine dikkat ederim. Renk karmaşasından hiç hoşlanmam -ki bunu tasarladığımız iç mekanlara bakınca da anlayabilirsiniz.

Moda konusundaki ilham kaynaklarınız neler?
Sean Young'un Blade Runner filmindeki kostümleri benim için klasiğin fütüristik çizgilerle sentezini yansıtıyor. Aynı zamanda her döneme ilham verecek parçalar olduklarını düşünüyorum. Dönem filmleri ve set dekorlarından da genel anlamda çok etkilenirim.

İkonlaşmış mobilya tasarımları arasından favorileriniz hangileri?
Vico Magistretti'nin Atollo lambası, Sergio Rodrigez'in Oscar kollu sandalye tasarımını çok beğeniyorum. Ancak favorim Marcel Breuer'in Wassily sandalyesi. Bu sandalyenin nostaljik bir değeri var; projelerimizde de sık sık kullanıyoruz.

Bir mekan tasarlarken en çok hangi renk ve doku paletlerine başvuruyorsunuz?
Mekanların kendi ışığı önemli. Bu yüzden kasvetli alanları ya canlandırıyoruz ya da ışığı emerek ve hacimleri büyüterek daha samimi bir atmosfer yaratıyoruz. Mekanların işlevine ve kurgulamak istediğimiz konsepte göre ilerliyoruz. Genelde yapısal malzemelerde pastel tonlar, hareketli mobilyalardaysa dokularını görebileceğimiz doğal malzemeler ve sıcak metaller kullanıyoruz. Farklı mermer ve ahşap dokuları canlı aksesuarlarla, ikonik ürünlerle kombinleyerek sakin mekanlarda kontrast yaratmak hoşumuza gidiyor.

MERİÇ GÜRENİSAY MERCE ÖZKARDEŞLER
Mimar / Mer 12.8 İç mimar

Mimarideki stilinizi nasıl tanımlarsınız?
Ekin Varon: Kimliği olan, yaşanmışlık hissi veren samimi mekanları tercih ediyorum. Dimore Studio'nun tasarladığı mekanlar beni çok etkiliyor.

Begüm Cemiloğlu: Yalın fakat emek verilmiş detaylara sahip mekan ve objeler, bir de tarihi yapılar stilimi yansıtıyor. Tarihi mekanlarda görülen detaylar, kullanılan nitelikli malzemeler, ışığa verilen önem ve ürünlerin kullanıldıkça değer kazanması ise bu stilin oluşumuna katkıda bulunuyor.

Gardırobunuz mimari stilinizle hangi noktalarda örtüşüyor?
E.V.: Genelde mobilyalarda kullandığımız toprak rengi dokularla uyumlu şekilde giyindiğimi söyleyebilirim. Gardırobum ve mimari bakış açım karşılıklı etkileşim içinde.
B.C.: Gardırobumda genellikle içinde kendimi rahat hissettiğim maskülen ve şık parçalar var. Tasarım stilimde de yalın ve net bir tarzım olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan birbirileriyle örtüşüyorlar.

İkonik mobilya tasarımları arasında favorileriniz hangileri?
E.V.: Jean Prouvé, Ilmari Tapiovaara, Eileen Gray, Gio Ponti'nin tasarımları.
B.C.: François Xavier ve Claude Lalanne'ın Ginkgo Bench tasarımı, Eyre de Lanux tasarımları, Josef Hoffmann'ın Sitzmaschine'i ve Series B Glasses ürünleri, Gijs Bakker ve Emmy van Leersum'un Body Ornaments serileri beğendiğim tasarımcı ve tasarımlardan bazıları.

Bir mekan tasarlarken en çok kullandığınız renk ve doku paletleri hangileri oluyor?
E.V.: Kullandığımız renk ve dokular projeye göre şekilleniyor. Genellikle içlerine ışıltı eklediğimiz toprak renklerini tercih ediyoruz. Dokularda ilham kaynağımızsa doğa.
B.C.: Ürün, yerleştirildiği mekana ait durmalı. Kullanıcının ürünü kullanırken yabancılık çekmeyeceği şekilde malzeme seçimleri yapmaya özen gösteriyoruz. Ait durmakla birlikte yerleştirildiği alana tarz olarak katkıda bulunacak renk ve doku seçimleri yapıyoruz.