Şehir ve ben: Esra Kazmirci
LIFESTYLE

Şehir ve ben: Esra Kazmirci

İç mimar Esra Kazmirci, kalıba sığdırılamaz bir karakter. Güçlü ve içten duruşu, evine ve giyimine taşan izleriyle karşınızda.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Ocak 2018

Sacha Guitry'nin "Parizyen olmak, Paris'te doğmuş olmak demek değil, orada yeniden doğmaktır." diye meşhur bir sözü vardır. Bunu uyarlayabilir ve Esra Kazmirci için gerçek bir 'İstanbullu' diyebiliriz. Bir aşağı bir yukarı merdivenleri inip çıkarken sahip olduğu enerji ile bilgisayar başında iş takip ederkenki sükuneti arasındaki kontrollü modu, daha taşınalı üç hafta olmasına rağmen bizi ağırladığı bu yeni evine kattığı hayat, aynı anda bir parti ve ofis taşıma organizasyonu arasındaki koşuşturma sürerken gülümseyişindeki samimiyet...

Yeni İstanbul'un zorunlu koştuğu kaos, Kazmirci için bir yakıttan fazlası değil, 'zamane İstanbulu'nun sıcaklığı ise benliğinde süregelen bir kültür. Aslen Adana doğumlu olan Bilkentli iç mimarın yakın çevresi, tüm bunları içinde sakladığı bohem ruha borçlu olduğunu size söyleyecektir.


Ayakkabılar Alexandra Birman
Küpeler Alexander McQueen

Kazmirci, sporla iyi baktığı fiziğine yakışan şık stilettolar kadar sneaker'ları ve çok sevdiği boncuk ve tüy detaylı aksesuarları ile aslında bir 'yaz çocuğu'. İş hayatına şekil veren de yaratıcılığa dönüştürdüğü bu özelliği. Dört mimarın çalıştığı ekibiyle şimdilerde Lozan ve Londra'ya kadar uzanan farklı projelerin yer aldığı parlak kariyerini eşi Silo Kazmirci, oğulları Roni ve Aksel ile paylaştığı evlerine ve giyimine de yansıttığı çağdaş zevkini mercek altına aldık.

Evinizdeyiz. Dışarıdan bakan bir göz, bir iç mimar olarak ele alsanız bu mekan renkleri, malzemeleri ve dekoruyla siz ve aileniz hakkında bize neler söyler?
İşiniz kendi eviniz olunca projeyi yapmak çok daha kolay oluyor. Tasarımın her aşamasında daha cesur oluyorsunuz. Aklımdaki tasarımların çoğunun ilk uygulamasını kendi evimde yapar doğru ve yanlışlarını görürüm. Eşim her ne kadar bu meslekten olmasa da iyi bir göze ve zevke sahiptir. Yeri gelir bir müşteriden çok daha fazla yapıcı eleştiride ve tavsiyede bulunur. Mesleğim icabı olsa gerek evimde sürekli değişen bir köşe bulabilirsiniz. Zaman içinde değişime müsaade edecek esnek bir yapıda tasarım yapmaya çalışırım... Konumu ve mimarisi gereği yeterli ışığa sahip olan evimizde sanat eserleri, mumlar, kitaplarım ve taze çiçeklerim vazgeçilmezlerim arasında diyebilirim.

Mimari alanında çalışmaya nasıl karar vermiştiniz?
Aslında son anda verdiğim bir karardı… Dekorasyona, ev eşyalarına, aksesuarlara karşı her zaman bir ilgim vardı. Bilkent Mimarlık Fakültesi'nin yetenek sınavını ve İktisat Bölümü'nü aynı anda kazanmıştım. Çok iyi hatırlıyorum rektörlük binasında annemle oturuyorduk; 'Bir saat içinde karar vermen lazım hangisine girmek istiyorsun demişti?' ben de iç mimariyi seçmiştim ve öyle devam etti. 'İyi ki' diyebilmenin mutluluğunu halen yaşıyorum!


Gömlek Iro
Pantolon Isabel Marant
Bilezik Bulgari
Saat Audemars Piguet
Ayakkabı Golden Goose

Size tarihten veya güncel isimlerden ilham veren mimarlar ve eserlerini öğrenebilir miyiz?
Antoni Gaudi'nin Barselona'daki La Sagrada Familia'sı, Frank Lloyd Wright'ın Falling Water'ı, Frank Gehry'nin Bilbao'daki Guggenheim Müzesi ve Paris'teki Fondation Louis Vuitton'u, Zaha Hadid imzalı Antwerp Port House.

İşiniz dekorasyon olduğu için alışveriş de sürecin bir parçası. Hangi adresler dekorasyon avı için ideal sizce?
Londra'da Anthropologie, Buster & Punch, Labour and Wait, Heal's, West Elm, Ochre, Bert & May. Kopenhag'da Illums Bolighus, Hay Design, The Apartment, Klassik. Paris'te Astier de Villatte, Galerie du Passage ve bitpazarları. New York'ta The Future Project, Restoration Hardware, Matter, Olde Good Things. İstanbul'da ise Kapalıçarşı, Addresistanbul, Çukurcuma ve Tomtom mahalleleri.

Projeler veya kendi eviniz için olsun, 'tasarımlarına mutlaka bir göz atarım' dediğiniz bir isim var mı?
Kelly Wearstler.

Dekorasyon trendlerini takip eder misiniz?
Trendleri takip etmemek mümkün değil; mutlaka fikir sahibi olmanız gerekiyor. Nitekim farklı ülkelerde gerçekleşen tasarım fuarlarını kaçırmamaya gayret ediyorum. Örnek vermek gerekirse duvar kağıtlarında en çok öne çıkan desenler yeşil yapraklı bitkilerden, geometrik formlardan, metalik renklerden oluşuyor ve hayli büyük ölçekliler. Aydınlatmada ise daha az enerji tüketmesi bakımından LED kullanımı artış gösteriyor (dolap içleri, kitaplıklar içinde), birkaç senedir sıkça kullanılan Edison ampuller ve endüstriyel aydınlatma halen revaçta. Tasarımlarda pirinç, bakır, bronz satine ve cam malzeme kullanımı dikkat çekiyor.



Sevdiğiniz tasarımcı ve markaları sorsak… Önümüzdeki sezon için gözünüze kestirdiğiniz bir tasarım var mı?
Roll & Hill markası için Ladies & Gentlemen Studio tarafından tasarlanan Shape Up 5'li sarkıt aydınlatma. Ronan and Erwan Bouroullec tarafından Miami Design District'e konulan Organic Pergola. Yves Behar tarafından Samsung için tasarlanan The Frame TV.

Böylesine yaratıcı bir meslektesiniz, moda tasarımına bakış açınız ve moda dünyasıyla olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Kişiliğiniz, uğraştığınız meslek her alanda tarzınıza Moda olsun veya olmasın vazgeçemediklerim mutlaka vardır.


Ayakkabılar Aquazurra Clutch Lanvin
Bilezikler Céline ve Tod's Parfüm By Killian
Gözlük Céline

Mimari ve moda zevkleriniz arasında benzerlikler gözlemlediğiniz oluyor mu? Nasıl bir stiliniz olduğunu düşünüyorsunuz?
Mutlaka benzerlikler var. Tasarım süreçleri pek çok noktada benzerlik gösteriyor aslında. Her ikisinde de ortak estetik kaygısı yaşıyorsunuz. Değişen renkler, malzemeler, kumaşlar, desenler; hepsi tasarımın bir parçası.

Gardırobunuzdan bir demirbaşı, bir de giymeye kıyamadığınız parçayı öğrenelim...
Gardırobumun demir başı kısa siyah elbise. Bunun yanında giymeye veya takmaya kıyamadığım hiçbir parça yoktur. Karakter olarak aldığım şeyi anında giyer, tabak, çatal, aksesuar, her ne ise hemen kullanmaya başlarım. Hayat dediğiniz geçiyor, eşyalar ise her daim kalıyor! Her şeyin keyfini anında çıkartmak lazım...


Çanta Chanel Çanta Valentino
Güneş gözlüğü Valentino
Yüzükler Kısmet by Milka ve Xandra

Çalışan bir anne olmakla beraber moda veya lükse bakış açınızda bir değişiklik gözlemlediniz mi?
Doğam gereği çok hareketliyimdir ve ürettikçe daha da enerjik olurum. Bana göre iş hayatınız olduğu zaman özel hayatınızla ilgili yapılacak işleri, sorumlulukları daha iyi organize ediyorsunuz çünkü kısıtlı zamana her şeyi sığdırmak zorundasınız...

Seyahat etmekten keyif aldığınız saydığınız adreslerden belliydi, ne yapıp edip görmemiz gerektiğini düşündüğünüz yerler neresi?
O kadar çok görülecek yer var ki! Tulum'a henüz gitmedik, bu sene gitme fırsatı bulacağız. Bir de Vietnam'daki Con Dao Adası'nı çok isterim görmek.

İdeal tatil gününü bizim için tanımlar mısınız?
Hafta sonları her sabah çocukları spora götürürüm. Akabinde 11.30 gibi biraz geç kahvaltı ederiz. En güzel sohbetlerimizi bu saatlerde yaparız. Sonrasında ise her aile bireyinin kendi programına göre gün akışı değişiklik gösterir. Hafta arası ise güne 07.30'da başlarım. Aile bireylerinin uyanıp kahvaltılarını bitirmesi ve hazırlanmaları derken işe varmam, sabah 10.00'u bulur. Günü verimli kullanabilmek için toplantılarımı erken saatlere alır, ofis içi çalışmalarımı tamamlar, şantiyeye giderim. Maalesef en erken 19.00 gibi evde olabiliyorum. Bu saatten sonra çocuklar yatana kadar, günün en yoğun ve zevkli koşuşturması başlıyor. Yemek, ödev kontrol, sohbet ve yatak saati!


Elbise ve kemer Iro Çizmeler Isabel Marant