Mücevher tasarımcıları ve ilham perileri
LIFESTYLE

Mücevher tasarımcıları ve ilham perileri

Kimdir şu mitolojide bahsi geçen, günümüzde herkesin telaffuz ettiği ancak kimsenin kestiremediği ‘ilham peri’leri? Bu bilmeceyi değerli mücevher tasarımcıları ve onların esin kaynakları ile beraber çözdük.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Şubat 2018

Röportaj Güneş Uysalefe
Moda Editörü Mert Aslan
Fotoğraf Mehmet Erzincan

AYLİN TAHİNCİOĞLU MER'S MARKASI ORTAĞI VE TASARIMCISI

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Mücevherleri çok severim, görünüşü kadar manevi boyutuyla da… Çok değerli bir hediye olması nedeniyle, verildiği anların anıları ile mücevher her anlamda paha biçilmez. Mer's dışında, eşimle beraber dünyadaki tasarımcıları iyice takip eder, doğru parçalar almak için iyice düşünüp karar veririz.

Mer's e ait taşıdığınız ilk parçanın hikayesini öğrenebilir miyiz?
Meral'in tasarımı olan üç labrodit taşlı bilezik ilk parçamdı. Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız? Özgün, etkileyici ve kesinlikle çok havalı. Koleksiyonlar arasında favori parçanız var mı? Soul Searcher koleksiyonu şu anda herkesin favorisi, oradaki halka küpeleri çok seviyordum, şimdi yeni çıkacak Lost in Paradise'ın küpeleri de benim için gerçekten harikalar. Bir tasarımcıya ilham kaynağısınız.

Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Görsel sanat ve sanatın dahil olduğu her işten çok etkileniyorum. Müzikal bir filmden, renklerden… Söz konusu sanat olduğunda, her şey bana ilham veriyor.

MERAL TAHİNCİOĞLU PELTEKÇİ MER'S MARKASI ORTAK KURUCUSU VE TASARIMCISI

Mer's ile nasıl bir değer katıyorsunuz insanlara ve hayata?
Desen sevmeyen, stilimde renk uyumu ve iyi kumaşlı sade kıyafetleri kaliteli aksesuarlarla birleştirmeyi seven biri olarak, mücevher ve takılar hayatımda her zaman çok önemli bir yer tuttu. Aradığım modelleri bulamadığımda, doğal taşların enerjilerini modayla birleştirme hevesiyle bu yolculuğa çıktım. Ulaşılabilir, dikkat çekici, mücevher gibi takılar yaratmak istedim. Bir kadının tarzına sihirli dokunuş yaptığımıza inanıyorum.

Aylin Tahincioğlu'ndan esinlenerek yarattığınız ilk parçayı hatırlıyor musunuz?
Markayı kurarken, en büyük destekçim ve ilham kaynağım Aylin'di. Aylin daima kıyafetleri ile uyumlu, büyük küpeler seviyor. Tüm küpelerimizi önce Aylin test ediyordu.

Aylin sizce başka kimlere bir ilham perisi olabilir?
Aylin, bence Türkiye'de birçok kişiye ilham perisi olur. Klasik ortamlarda bile şıklığından ödün vermeyen biri. Doğru parçaları alıyor, kendine yakıştırmayı çok iyi biliyor. Bir aldığını defalarca kullanıyor, alternatifli kombinler üretiyor.

DEMET EVGAR OYUNCU

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Mücevheri kadında da erkekte de çok seviyorum. Günlük hayatımda kolyeleri yüzükleri kombinlemeyi, gümüş ve altını birlikte karıştırarak kullanmayı tercih ediyorum. Mücevherin anılarını seviyorum. İlk küpelerim hala duruyor!

Kısmet by Milka'ya ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz?
Milka ile Bir Kadın Bir Erkek döneminde tanıştım. Dizide de, günlük hayatımda da birçok tasarımını kullandım. Tasarımlarını çok naif ve eşsiz buluyorum. Mücevherleri kombinleyerek kullanmayı seven biriyim ve Milka'nın tarzı da buna çok uyuyor. Naif ve minimal olduğu kadar gösterişli ve modern tasarımları var. Bu da benim mücevherde en sevdiğim şey.

Marka ve karakteriniz sizce nasıl benzeşiyor?
'Less Is More' yani azın çok olduğuna inanan biriyim. Milka'nın tasarımlarının da bu anlamı taşıdığını düşünüyorum. Bence bu noktada benzeşiyoruz.

O gün geldi çattı, Oscarlardasınız! Milka'nın hangi tasarımını üzerinizden çıkarmaz, kıyafetinize illa ki uydururdunuz?
Milka'nın Şerif Yıldızı kolyesi var sırt dekoltesine çok yakışan. Belki sırt dekolteli bir elbise giyip onu takarım ileride. Kim bilir?

Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Gaudi'nin tasarımları bana her zaman ilham vermiştir. Gaudi'nin eserlerinde zaman yoktur, hayal gücü vardır. Hayal gücümün çarkını döndüren her şey bana ilham verir.

KISMET BY MİLKA MARKASI KURUCU VE TASARIMCISI MİLKA KARAĞAAÇLI

Mücevherlerinizle nasıl bir değer katıyorsunuz insanlara ve hayata?
İnsan üzerinde mücevher taşırken, onun kendine ait bir hikayesi olduğunu hissediyor. Ben de kendi hikayemin, kadınların hikayeleriyle buluşmasını istedim. Her tasarımımın özellikle kadınlara, durdukları noktadan çok daha ileriye gidebileceklerinin işaretini vermesini istiyorum. Kadın olmak güzel bir şey. Bunun gururunu yaşamak lazım.

Kısmet by Milka kadını bir kalabalık içinde nasıl fark edilir?
Kendine güveni, rahatlığı ve sıcaklığıyla...

Demet Evgar denince ilk akla gelen komedi alanındaki oyunculuk yeteneği. Markanız ve mizah kültürü arasında nasıl bir etkileşim var?
Demet çok iyi bir oyuncu. Her sınıftan, her ırktan kadını canlandırabilecek bir esnekliğe sahip. Bence kadınlar artık daha çok mizahın içinde. Bu yüzden Kismet by Milka kadını, sadece eğlenmesini bilen değil, eğlendiren bir kadın...

Demet sizce başka kimlere ilham perisi olabilir?
Demet bugün Türkiye'nin her yerinde, her yaştan kız çocuğuna ilham perisi oluyor. Sadece güzel olmanın yetmediğini, zekanın, kafa tutmanın, dik durmanın çok güzel bir örneği. Kendi zarafeti içinde savaşçı bir kadın.

Demet'in üzerinizde nasıl bir etkisi var?
Son kolekisyonumuzun adını, bugün durduğumuz yerin çok ötesini hedeflediğimiz için "Beyond" koyduk. Hem teknolojiyi, hem uzak, keşfedilmemiş diyarları hayal ederek tasarladığımız bir koleksiyon. Demet'in üzerinde nasıl bir etki bıraktığını görmeniz için fotoğrafa bakmanız yeterli!

LIAN BERAHA LUXURY SHOPPERS VE LET'S SHOP ORTAK KURUCUSU

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Ben mücevherde altın seviyorum. Altın burmalı bileklikler, eski, artık popüler olmayan altın işçilikleri favorim. En sevdiğim ve neredeyse her gün taktığım anneannemin hediyesi Dragon altın bileklik gibi... Onun dışında Tohum'un en kocamanları benim favorim tabii!

Tohum Design'a ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz?
İlk Tohum'um mini küpelerdi. O kadar doğal ve narinler ki... Her taktığımda uğur getirdiğine inanıyorum. 4 sene önceydi sanırım.

Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız?
Doğal, güçlü, narin.

Koleksiyonları en çok nasıl bir kıyafet kombinine yakıştırıyorsunuz?
En favori parçalarım, en kocaman olanlar! Hiç çıkarmak istemediğim bu yaz hep boynumda olan deniz kabuklu kolye. Çok sade bir renk skalam var gardırobumda, siyah, beyaz ve kırmızı ağırlıklı giyindiğimden her şeyle yakışıyor Tohum'larım.

Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
İnsanlar ilham verir bana. Duruşları, konuşmaları, dokunuşları,yürüyüşleri, el hareketleri bakışlarıyla... Tabii gittiğimiz yerler, okuduğumuz kitaplar, sergiler de. Benim için ilham her yerde. Her gün geçtiğim sokakta, yürüdüğüm sahilde, en çok denizin yanında ve insanda.

VERDA ALATON TOHUM DESIGN MARKA KURUCUS VE TASARIMCISI

Hangi ideallerle mücevher tasarım yolculuğuna çıktınız?
Dileğim, yarattığım aksesuarların, taşıyan kişinin kendini istediği gibi ifade etmesini sağlaması. Bu süreçte hem benim keyif almam ve özgürce yaratabilmem, hem de tasarımlarımı taşıyan kişinin kendini keyifli ve özel hissetmesi önemli.

Tohum kadını kalabalık içinde nasıl fark edilir? Özgüveni, doğallığı ve dişiliği ile Lian Beraha'dan esinlenerek yarattığınız ilk parçayı hatırlıyor musunuz?
Lian'dan esinlenerek ve ona özel pek çok tasarım ortaya çıktı yıllar içinde. Neolitik bir kuvars mızrak ucundan kolye, Güney Amerika deniz kabuğundan Terra serisinin ilk tasarımı choker kolye, Terra Gold koleksiyonundan spiral büyük küpeler. Sahra Çölü kumundan kolye ucu, Afrika'dan gelen özel boynuzlardan narin küpeler ilk aklıma gelenler.

Lian sizce başka kimlere bir ilham perisi olabilir?
Lian pek çok tasarımcı ve sanatçıya ilham olacak bir kadın. Benim gözümde canlanan, Lian uçsuz bucaksız şamanik bir doğada, vahşi bir atın üzerinde rüzgarla özgürce dans eden bir senaryoda… Sınırsız ve tamamen özgür.

Son tasarımlarınızın hikayesini ve hazırlık aşamasında Lian'ın üzerinizde nasıl bir etkisi olduğunu öğrenebilir miyiz?
Lian son koleksiyonum Concha'nın ana çıkış noktası. Ona yaptığım doğal deniz kabuğu kolye, gelişerek, uluslararası çapta ses getiren bir seriye dönüştü.

DENİZ YEĞİN İKİIŞIK REMİSU MARKASI ORTAK KURUCUSU VE TASARIMCISI

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Çocukken annemin peşinde, Urart ve Kapalı Çarşı maceralarım nedeniye, farklı dönemlerden esinlenmiş zamansız parçaları severim. Sık aralıklarla minik minik takılar edinmek yerine, uzun aralar verip, sabırla bekleyip, senelerce aynı aşk ve heyecanla kullanabileceğimi hissedebildiğim parçalara yatırım yaparım. Gümüş ve pembe altınla yıldızım hiç barışmadı, sadık ve klasik bir yeşil altıncıyım. Takıp takıştırmayı çok seviyorum.

Projebir'e ait parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz?
6 senedir serçe parmağımdan neredeyse hiç çıkarmadığım kalın vida yüzüğüm. Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız? Zamansız, net, 'şahsına münhasır' -ki bu her yerde aynı şeyleri görmeye alıştığımız bir dönemde, en çok ihtiyacımız olan nitelik. Bir tasarımcının ilham kaynağısınız ve siz de bir tasarımcısınız.

Markalarınız arasında nasıl bir ilham ilişkisi gözlemliyorsunuz?
Projebir'in son derece minimal, sakin, yalın diliyle, Rumisu'nun rengarenk, bol detaylı, çılgın desenli dünyası apayrı uçlarda. Bu sebepten çok enfes bir şekilde bir araya gelebildiklerini ve birbirlerini tamamladıklarını düşünüyorum.

ZEYNEP MURSALIOĞLU ŞEKERALP PROJEBİR MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

Hangi ideallerle tasarım yolculuğuna çıktınız?
Tasarım yolculuğuna ilkokulda çıktım, o zamanki ideallerim derslerden "Ben zaten tasarımcı olacağım!" bahanesiyle kaçmakken sonradan çok değişti. Tekstil sektöründe çalışıp işin üretim ve tüketim taraflarını gözlemlemem bana yardım etti. Hızlı tüketim, tüketene ve üretene, bu arada çevreye de zarar veren bir sistem. Bunun içinde yer almak istemedim. Projebir'de müşterilerime "alırken iyi düşünün, hızlı karar vermeyin" diyorum. Sadece vazgeçemediğim parçaları üretiyorum. Bu şekilde çalışmak bana huzur ve mutluluk veriyor.

Projebir kadını bir kalabalık içinde nasıl fark edilir?
Kendi tarzını bulmuş, kendine güvenen kadınlar… Fark edilme endişesi taşımadıklarından, doğal, kendilerini iyi hisseden kadınlar. Deniz Yeğin'den esinlenerek yarattığınız ilk parçayı hatırlıyor musunuz? Deniz' in aksesuara yaklaşımı beni etkiliyor, renkli tarzına baktığınızda kendini çok ciddiye almayan, cesur ve yıllardır aynı parçaları hep taze bir tavırla giyen bir kadın görürsünüz. Bu çok özel bir şey, trendlerden tamamen bağımsız, müthiş disiplinli, çalışkan ve yetenekli bir tasarımcı Deniz.Tüm bu koşturmanın içinde, hayatta önem verdiği şeylere vakit ayırmayı da asla ihmal etmeyen biri.

ECE DOĞULU YAPIMCI

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Genel olarak tarzın sezonluk veya dönemsel değil, çocukluğumuzdan beri bizi ifade eden bir durum olduğunu düşünüyorum. Mücevherler de tarzımızı tamamlayan parçalar olduğu için, sade, doğal, çabasız tarzımı yansıtan ve tamamlayan takıları seviyorum.

Ayşe Rodoslu'ya ait ilk parçanın hikayesini öğrenebilir miyiz?
Yakın arkadaşlarım bana kelebek derler. Ayşe Rodoslu'nun kelebek koleksiyonunu ilk gördüğümde tam bana göre olduğunu düşündüm. Özellikle kanatlarının hareketli olması beni en çok cezbenden özelliği oldu.

Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız?
Zarif, abartısız, şık.

Koleksiyonlar arasında favori parçanız var mı?
Ayşe Rodoslu koleksiyonlarında günün her saati için kıyafetinizle kombinlenecek parçaları bulabilirsiniz, her bir koleksiyon birbiriyle de rahatlıkla kombinlenebilir. Yazın olmazsa olmaz turkuvazlı Ayşe Rodoslu takıları plajda ve günün her saatinde kurtarıcınız olacaktır.

Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Seyahatler, yolculuk süreci, kimliğini kaybetmemiş yerlerin mimarisi, yaşamı, yaşadığım şehir, kitaplar, anılarım ve Degas bana ilham verir.

AYSE RODOSLU, AYŞE RODOSLU MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

Hangi ideallerle mücevher tasarlamaya başladınız?
Tasarımın bir çeşit kendini ifade etme şekli olduğunu ve tasarımlarımda kendi çizgimi, seçkilerimi, duruşumu, yaşam şeklimi ve yeteneklerimi yansıttığımı düşünüyorum. Sade, zamansız, anlamlı ve özgün tasarımlar yaratmak ve onların üzerinde taşıyanlarla bütünleşmesini istiyorum.

Ece Doğulu ile nasıl tanıştınız?
Ece'yle üç yıl önce bir grupla birlikte aldığımız sanat tarihi derslerinde tanıştık. Zekası ve donanımı herkesi şaşırtır, çünkü soruların hiçbirini yanıtsız bırakmaz. Ece duruşuyla, tarzıyla, donanımıyla, sakin ama etkili enerjisiyle, görgüsüyle ve alçakgönüllülüğüyle tam benim ilham kaynağım olabilecek biri.

Ece Doğulu'nun sizce başka kimlere bir ilham perisi olabilir?
Çizimlerindeki saflık ve zekice buluşlar, zerafet, ustaca çizgi çeşitlemelerine baktığınızda Ece, Edgar Degas'nın ilham kaynağı olabilirdi diye düşünüyorum.

Son tasarımlarınızın hikayesini ve Ece'nin üzerinizde nasıl bir etkisi olduğunu öğrenebilir miyiz?
Son tasarımımda gökyüzünün barındırdığı güneş, yıldızlar ve ay hepsi bir figürün üzerinde toplanıyor. Ece'yle benzerliği şu: Ece'nin pırıl pırıl zekasının, bilgi ve görgüsünün ve tabii ki güzelliğinin bir arada olması.

KAAN BERGSEN PETRO ROASTİNG COMPANY KURUCUSU

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Mücevherler ile olan ilişkim gençlik yıllarımda başladı. Annem ve kız kardeşim iç dünyalarının bir yansıması olarak kullanırlardı mücevherleri. Bu nedenle kendine özgü parçalar ve hikayeleri hep ilgimi çekmiştir.

Aida Bergsen'e ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz sizden?
İlk Aida Bergsen parçam hediye geldi. Bir yaka iğnesi. O gün tekrar hatırladım, erkeklere de mücevher çok yakışıyor!

Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız?
Güçlü, detaycı, zamansız!

Koleksiyonlar arasında favori bir parçanız var mı?
En çok nasıl bir kıyafet kombinine yakışıyor sizce? Koleksiyonlar arasında favorim birden fazla ancak söylemeliyim ki kalabalık kullanılan yüzükler, kadında çok karakterli ve korkusuz duruyor.

Bir tasarımcıya ilham kaynağısınız. Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Kendini zamana kanıtlamış her şeyden ilham alabilirim.

AIDA BERGSEN, AIDAR BERGSEN MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

Siz hangi ideallerle tasarım yolculuğuna çıktınız?
Tasarım yolculuğuma heykel sanatıyla başladım. Sanatın zamanla, ölümle, geçicilikle mücadele etme dürtüsünden doğduğunu düşünüyorum. Mücevherin kalıcılığını da buna eklersek dürtüsel olarak dünyada iz bırakma arzusu ile ürettiğimi söyleyebilirim. Uzun yıllar sonra elimin izini taşıyan yapıtlarım, farklı bedenlerde soluk almaya devam edecek. Maddi dünyanın geçiciliğine karşı paylaşımın sonsuzluğunu savunuyorum. Mücevherlerimin duyusal belleği gelecek nesillere aktaracak yadigarlar olduğunu söyleyebilirim.

Aida Bergsen kadını bir kalabalık içinde nasıl fark edilir?
Mücevheri seçmek kadar onu taşımak da çaba ve deneyim ister. Cesur, kimlikli, birey olmaktan korkmayan bir kadındır o. Kendine, arzularına, hayallerine sadık; duyu dünyasının zenginliğini yansıtmaktan korkmayan, hayatın gizemlerine sonsuz bir merakla yaklaşan ve asla sıradan cevaplarla yetinmeyen biri.

Kaan Bergsen'den esinlenerek yarattığınız ilk parçayı hatırlıyor musunuz?
İlham perimin oğlum olması, tek bir parça ya da koleksiyondan söz etmemi imkansız kılıyor. Varlığının tüm yaşamımı sonsuza kadar değiştirmiş olduğunu söylemem yeterli sanırım. Her anını bir mucize gibi izlediğim büyüme sürecinin etkisi başka hiçbir esin kaynağı ile karşılaştırılamaz.

ASLINAZ KAZAZ VE BURCU KAZAZ IRIS +IVY MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

Tasarım yolculuğuna hangi ideallerle çıktınız?
Her insanın içinde yeteneklerle ve fırsatlarla dolu bir hazine olduğuna inanıyoruz. İçimizdeki bu hazineyi dışarı çıkarmak için kimi zaman tek ihtiyacımız olan şey cesaret. Bazen daha önce hiç takmayı düşünmediğimiz bir mücevheri takma cesareti göstermek, kendimizi özgüvenli ve mutlu hissettirebilir. Biz de kadınların içindeki bu cesareti çıkartmak istiyoruz. Ayrıca zamansız mücevhere hayat vermek bizim için iz bırakmak anlamına geliyor.

Meriç Küçük ile nasıl tanıştınız?
Meriç'in tarzı, duruşu ve zerafeti, bloguna ilk başladığı andan itibaren çok farklı ve etkileyiciydi. Blogunun çok sıkı takipçileriydik. Altı yıl önce İstanbul Moda Haftası'nda tanıştık. Onun doğal ve göz alıcı tarzının tasarladığımız mücevherlerle uyum sağlamasını keyifle izliyoruz.

Meriç sizce başka kimlere bir ilham perisi olabilir?
Gözümüzü kapattığımızda Meriç'i 80'li yılların Londra sokaklarında geçen bir Woody Allen filminin baş rolünde görüyoruz. Meriç'in cool, sade tarzının; Wood Allen sinemasının kendine has üslubu, diyalogları, karakterleri ve şehirlere özgün hikayeleriyle büyüleyici bir bileşim olacağını hayal ediyoruz.

Meriç'in son tasarımlarınız üzerindeki etkisini öğrenebilir miyiz?
Meriç'ten aldığımız ilhamla geçmişin izlerini günümüz çizgileriyle birleştirerek zamansız ve sade mücevherler üretiyoruz. Meriç'in ilhamıyla ortaya kalın zincirler, antik madalyon kolye ve burgulu, düz halka küpeler, taşlı ve damgalı şövalye yüzüklerinden oluşan zamansız bir koleksiyon çıktı.

MERİÇ KÜÇÜK MARISTSA.CO BLOG VE BUTİĞİNİN KURUCUSU VE KREATİF DANIŞMANI

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Mücevhere merakım annemin çekmecelerinde başladı. Her biri parmağıma bol gelen tüm yüzüklerini iki elimin tüm parmaklarına takar ve düşmesinler diye evin içinde ellerim havada gezerdim. Annem söz konusu aksesuar olunca benden daha cesur bir kadındı. Çok farklı parçaları bir arada kullanabilirdi. Her ne kadar bol aksesuar kullanmayı sevsem de hala onun kadar karıştıramıyorum.

Iris + Ivy'ye ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz sizden?
Favorim anneannelerinin pullu zincir kolyesini günümüze uyarladıkları kısa zincir kolyeydi. Aile yadigarı gibi duruyor.

Koleksiyonlar arasında başka favori parçanız var mı?
Şövalye yüzük favorim çünkü her gün takıyorum ve her stile uyuyor. Benim bir parçam gibi.

Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Fikren ve ruhen sıkıştığım dönemlerde bazen küçük bir kıvılcım yetiyor insanı kendi döngüsünden kurtarmaya ama belki de nefes alıp andan uzaklaşabilmek aslında aradığımız ilham için ilk gereklilik.

MELİS GÖRAL, MELİS GORAL MARKASININ KURUCUSU VE TASARIMCISI

Hangi ideallerle tasarım yolculuğuna çıktınız? İnsanlara ve hayata nasıl bir değer katıyorsunuz?
Her zaman kreatif bir meslek yapmak istiyordum. Yadigar kalan, en özel anlarla değerine manevi değerler katan, kalıcı, modası hiç geçmeyecek mücevherler tasarlamak istediğimi anladım. Babam da kuyumcu ve tasarımcı olduğu için, mücevherin nesilden nesile geçebilmesi için iyi işçilik, değerli taşlar ve malzemelerin önemli olduğunu öğrendim. Amacım herkese, her gün sıkılmadan takabileceği, kendiyle özdeşleştirebileceği ürünler tasarlayabilmek. Bu yüzden de eski zamanlarda, en güzel mücevher taşıyan kişilerin hayatlarında yolculuk yapmayı, onların yaşamlarından ilham almayı çok seviyorum.

Melis Goral kadını bir kalabalık içinde nasıl fark edilir?
Stil sahibi, dinamik, eklektik ve zarif, kendi stili olan kadınların Melis Goral tercih ettiğini düşünüyorum.

Mina Başaran'dan esinlenerek bir parça yaratsanız...
Mina, şık ve modern stiliyle genç nesilin klasik markalarla trendi en iyi birleştiren kişilerinden. Bu tarzıyla da Melis Goral markasının klasik ve modern, değerli ve kalıcı, modası geçmeyecek parçalarıyla çok uyumlu.

MİNA BAŞARAN, BAŞARAN HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Çocukluğumdan beri mücevhere ilgim var. Altın künyeler, taşlı kelepçeler, uzun dönem kolumuzdan çıkaramadığımız love bracelet gibi modellere meraklıydm. Zaman geçtikçe tarzım ve beğenilerim değişti. Son dönemde Art-deco parçalar, renkli taşlar favorilerim.

Melis Goral'a ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz?
Melis Goral markasını önce sosyal medyada keşfettim. O dönem çok popüler olan serçe parmak yüzüklerinden çok etkilenmiştim. Bu yüzükleri taktıkça mutlu oluyorum… Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız? Minimalist, çarpıcı, zamansız.

Koleksiyonlar arasında favori parçanız var mı?
Özellikle Dark koleksiyonundaki Onyx tasarımlar ile Sky'daki rose quartz-ruby parçalar favorilerim arasında!

Size günlük hayatta kim ilham verir?
Gezdiğim ülkeler, farklı kültürler, güncel trendler, sanatsal çalışmalar ve moda bana ilham veren başlıca unsurlar arasında. Günümüzde sosyal medya ve Pinterest sayesinden tüm bunlara kolayca erişebiliyorsunuz, fakat yaşamak, hissetmek, görmek benim için çok farklı. O yüzden bu değeri kaybetmemeye çalışıyorum.

ECE KAVRAN URUN MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

Mücevherle olan ilişkinizi nasıl tanımlarsınız?
Mücevherde ve her şeyde doğal olanı seviyorum. Sanki alıp takmışım, zaten onsuz olmazmış, hep varmış gibi duran, benimle bütünleşecek parçaları almayı tercih ettim her zaman. Bir duygu uyandırmalı; akılda, ruhta bir şeylere dokunmalı diye düşünüyorum taşıdığımız her şeyin. İşçilik çok önemli, ne kadar emek gerektirdiyse o kadar güzel, o kadar benliktir o mücevher.

Gözde Atlı'ya ait ilk parçanızın hikayesini öğrenebilir miyiz sizden?
Gözde'nin tüm parçaları kendi gibi dingin ve komplike, çok bütün ve çok detaylı, çok sade ve çok kalabalık aslında. İlk Gözde Atlı mücevherimi annem almıştı bana Midnight Express'ten, bu yüzden ayrıca kıymetli. Çıkarmadım haftalarca, neyle uyuyor diye bakmadan, bana verdiği hisse bakarak sadece.

Markanın stilini siz hangi üç kelime ile tanımlardınız?
Yeni eski, kat kat emek, kıymet.

Bir tasarımcıya ilham kaynağısınız. Size günlük hayatta kim ve neler ilham verir?
Bach, Debussy, Magritte, Miro, yıllanmış bir Solaia, Sassicaia, bir Sabahattin Ali, Yusuf Atılgan romanı, tüm hayvanlar, kumaşlar, binalar, Gözde gibi gözü olan nadir sanatçılar…

GÖZDE ATLI, GÖZDE ATLI MARKASI KURUCUSU VE TASARIMCISI

İnsanlara ve hayata nasıl bir değer katıyorsunuz?
Yaşanmışlık hissine, anılara her zaman çok değer veren biri oldum. Kalıcı olmak ve iz bırakmak adına da tasarımda mücevhere yöneldim. İnsanların eşsiz hissettikleri, mutlu anlarına eşlik ettiğimi umuyorum.

Gözde Atlı kadını bir kalabalık içinde nasıl fark edilir?
Stilinden ilham aldığım kadınlar da, ben de, sadeliği akılda kalıcı formlarla kullanan kişileriz. Sadeliği özel kılacak mücevher gibi çarpıcı bir detayın, ince işçilikle, özel üretilmiş olması farkı yaratacaktır.

Ece Kavran ile nasıl tanıştınız?
Ece ile ortak arkadaşlarımız sayesinde tanıştık. Ancak bunun öncesinde de tasarımlarımızla birbirimizin hayatına dokunuyormuşuz zaten.

Son tasarımlarınızın hikayesini ve Ece'nin üzerinizde nasıl bir etkisi olduğunu öğrenebilir miyiz?
Ece omurgalı bir tasarımcı her şeyden önce. Sanata merakı, kendine has tarzı ve markasının oturmuş bir stile sahip olması beni etkileyen başlıca unsurlar. Tarzı ve karakterinin oturmuş olmasının etkisini tasarımlarımda görmek mümkün.