Orman terapi
LIFESTYLE

Orman terapi

Fiziksel ve zihinsel enerjiyi artırmak, odaklanmak, yaratıcılığı geliştirmek ve daha uzun süre pozitif düşünebilmek adına NG Sapanca’nın sizlere bir sürprizi var.

GÜNCELLEME TARİHİ: 2 Mart 2018

Yazı: Pelin Hasçalık

Bilimsel araştırmalara göre doğada vakit geçirmek fiziksel ve zihinsel açıdan pek çok fayda sağlıyor. Doğa ile kurulan bağ derin bir rahatlama hissi yaratıyor, uyku kalitesini iyileştiriyor ve kan basıncını düşürüyor. Japonya'da yaygınlaşan ve şehir yaşamının stresini hafifletmek amacıyla doğan Forest Bathing (Orman Terapi) için NG Sapanca'ya eğitim vermeye gelen terapi rehberi Petra Wetterholm, Amerika'da yıllarda Zenbuddhist Tapınağı'nda yaşamış ve bilince dayalı kognitif terapi alanında eğitim almış. Japonca'da 'Shin-rin Yoku' olarak geçen "Doğayı içine çekmek" akımını Petra aracılığıyla yakın zamanda ziyaretçileriyle buluşturmayı planlayan NG Sapanca, orman meditasyonunu deneyimlemek açısından ideal bir lokasyon. Doğanın iyileştirici gücüyle buluşturan Orman Terapi'nin detaylarını Petra'ya soruyoruz.

Shin-rin Yoku akımından bahseder misiniz?
Forest Bathing için NG Sapanca'ya eğitim vermeye gelmek benim için çok farklı bir tecrübe oldu. Orman Terapisi, kişinin rahatlamak için ve sağlık amacıyla kendisini ormanın atmosferine kaptırması olarak özetlenebilir. Bu terapi 1980'lerde Japonya'da çevirisi "aşırı çalışmaktan kaynaklı ölüm" olan "karoshi"ye bir yanıt olarak doğdu. Bilimsel araştırmalarla da desteklenen Orman Terapisi modern dünyanın sunduğu teknoloji kirliliği için insan sağlığına adeta bir panzehir olduğu kanıtlandı. Japonya'da çıkan Orman Terapisi, Amerika ve Avrupa'da da wellness sektörünün yükselen yıldızı...

Forest Bathing hangi açıdan medikal bir eylem olarak görülüyor?
80'li yıllardan bugüne dek gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, ağaçların salgıladığı "fitonsit" isimli partiküllerin insan sağlığına olan olumlu etkisini kanıtlıyor. Düzenli olarak doğayla iç içe olmak, yavaşlayarak ve duyularımızı doğaya kaptırarak sinir sistemimiz sakinleşir, stres hormonu kortizol seviyesi düşer ve bağışıklık sistemi güçlenir.

Uzak Doğu'da yaygın olan Forest Therapy, şehir hayatında yaşayan insanlar için hangi açılardan avantajlı?
İş yerlerinde gün boyu bilgisayar başında çalışıyoruz. Her boş anımızda cep telefonundan kaçırdığımız bir şey olmaması adına haber kontrolü yapıyoruz. Yaşadığımız stres ve bağışıklık sistemimizin düşmesi nedeniyle pek çok hastalık ve depresyonla karşı karşıya kalabiliyoruz. İş hayatının koşuşturmasına ara vermek ve doğaya kaçmak istiyoruz. İşte tam da bu noktada, Orman Terapisi zihni boşaltmak, vücudu dinlendirmek, koşturma ve stresten uzaklaşmak için bir yol sunuyor.

NG Sapanca, Forest Bathing konseptini uygulamak için neden elverişli bir adres?
NG Sapanca, Orman Terapisi ve doğa sağlığı için adeta biçilmiş bir kaftan. Otel, bir ormanın içinde konumlanmış durumda ve farklı uygulamaların yapıldığı bir spa'sı bulunuyor. Kapalı alanda bulunan kış bahçesinde yeşil bitkilerin iyileştirici özelliklerini ve oksijeni içinize çekerek oturabilir ve rahatlayabilirsiniz.

Program kaç gün sürüyor ve eğitim neleri kapsıyor?
Bu süreç kişilerin taleplerine bağlı olarak değişebiliyor. Sadece eğitimli bir yürüyüş terapisti ile orman içinde yürüyebiler ya da orman terapisi yürüyüşünü içeren konaklamalı paketleri seçebilirsiniz. Orman ve doğa ile bağ kurmayı amaçlayarak dinginliği yakalamayı hedefliyoruz. Yürüyüşler 1 ya da 3 saat sürebiliyor. Bu sürede anda kalarak ağaçlarla, doğayla buluşuyoruz. Katılımcılar bir 'Orman Terapisi Rehberi' eşliğinde, yol boyu duyularını açacak talimatlar alıyor ve sakin bir yürüyüş gerçekleştiriyor. Yürüyüşler çay seremonisi ile son buluyor.