Pasifik'in renkli kıyısı
LIFESTYLE

Pasifik'in renkli kıyısı

Amerika’nın batısında, Pasifik kıyısındaki San Fransisco hem Kaliforniyalı hem Avrupalı bir şehir. Mimarisinde göze çarpan canlı renkler, şehre ve şehirde yaşayanlara özel bir enerji veriyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Mart 2018

İlker Topdemir

Alcatraz adası ve hapishanesi

San Francisco, enerjisi çok farklı bir şehir. O filmlere konu olan kırmızı köprü, meşhur Golden Gate Köprüsü, şehre giriş kapınız. Gördüğünüz anda, muhteşem şehire giriş yaptığınızı anlıyorsunuz. Şehirin enerjisi, tam bir Avrupa şehri enerjisi. Amerika'nın soğukluğunu hissetmiyorsunuz. Rengarenk evleri, yokuşları, meşhur sokakları ile tam yaşanacak şehir diyebilirim.

Los Angeles listemde hep bir numaraydı, şimdi ise San Francisco. Türk Havayolları'nın İstanbul'dan San Francisco'ya her gün karşılıklı seferleri var. Aynı şekilde Los Angeles'a da. Ben Los Angeles üzerinden uçtum, ama ne uçustu… Yol boyu uyumayı hiç sevmem. O nedenle uçaktaki internet sayesinde yazılarımı yazdım, filmlerimi izledim ve yine internet sayesinde, Türk kahvesi içip fal bile baktırdım. Hatta bir ara " we love Turkish Airlines" diye mırıldandığımı biliyorum.

Parlak renkli cepheleriyle ünlü San Fransisco evlerinden biri ve Lombard Caddesi

Ocak ve Şubat ayları San Francisco'da kış mevsimi, ama hava sıcaklığı 15 derece civarında. San Francisco ile Los Angeles arası uçakla bir saat ve hava Los Angeles'ta San Franco'ya göre 10 derece daha sıcak. San Francisco'da maalesef otel seçeneği çok değil!

Şef Michael Tusk ve eşi. Dondurma Müzesi.

Şehrin en keyifli oteli, 14 odalı bir members club. The Battery üyelikle girilen bir kulüp; içinde bar, restoran, eğlence odaları ve spa da bulunuyor. Konakladığınızda hepsinden yararlanma fırsatınız var. Şehrin bence en iyi restoranı olan mekanın şefi ile tanıştım. Cotogna adında bir İtalyan restoranı ile Quince adlı Michelin yıldızlı restoranın şefi Michael Tusk, İtalya'dakilerden daha iyi İtalyan yemeği yapıyor. Cotogna'nın her gün değişen bir menüsü var.

The Battery'nin konforlu odaları

Pazar hariç her gün 11:30 ile 22:30 arasında servis veriyor. Pazarları ise 17:30'da açılıyor. Kullandıkları malzemelerin hepsi kendi tarlalarından geliyor. San Francisco'nun en popüler restoranlarından biri diyebilirim. Quince, San Francisco'nun üç Michelin yıldızlı restoranından biri, Relaix&Chateaux üyesi. Şef Michael Tusk, Pasifik bölgesinin en iyi şefi seçilmiş. Burada Kaliforniya mutfağı sanata dönüşmüş. Sunumlar olağanüstü, her gelen tabağın fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Kişi başı 250 Dolar, senelerce konuşacağınız bir yemek diyebilirim.

San Fransisco'ya özgü kafelerden biri: Farley's. Quince'in sanatsal yemek sununmu.The Battery Club'ın barı.

Alcatraz Hapishanesi, San Francisco'daki görülmesi gerekenler listesinin en başında geliyor. Artık bir müze olan meşhur mekanın ziyareti 45 dakika sürüyor ve 11 dilde tercüme hizmeti veriliyor. Rezervasyonunuzu önceden yapmayı unutmayın. Golden Gate Köprüsü 1937'den bu yana şehrin simgesi olmuş. Bir ucundan diğer ucuna rüzgarsız günlerde yürüyebilirsiniz. Şehri fotoğraflamanın en iyi yolu köprüye çıkmak. Lombard Caddesi, 1923 yılında açılmış. Yokuşun etkisini azaltmak için arabalar bu caddede zikzak çizerek iniyorlar, izlemenizi öneririm, çok eğlenceli. San Fransisco'daki bir diğer eğlenceli durak, Dondurma Müzesi. Bu müze kelimenin tam anlamıyla yeni çağın müzesi. Amerika'da pekçok şubesi olan müze, herkesi çocukluğuna götürüyor. Sosyal medyada paylaşmak için rengarenk fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer. Girişi 38 Dolar, bileti online olarak almanız gerekiyor.

Renkli San Fransisco sıra evleri.
Fillmore Caddesi kafeleri, restoranları, butik dükkanları ve rengarenk evleri ile görülmeye değer. New York'un Soho bölgesini çok andırıyor. Görmeniz gereken bir diğer yer ise City Light kitapçısı. 1953 yılından beri bir yaşam alanı olmuş, insanların saatlerini geçirdiği China Town bölgesindeki harika mekan. Gelelim kahvecilere! Tanınmış çoğu kahve markalarının ve kafelerin San Francisco'dan çıktığını biliyor muydunuz? Farley's Coffee, Jane on Geary, Ritual Upper Height, Coffee Culture Soma, Blue Bottle Coffee, Corridor Cafe, CoVo Cafe, Equator SoMa, Verve Coffee gibi… Vakit buldukça bu kafeleri ve kahvelerini deneyin derim.