Alışkanlıkları değiştiren çekim gücü
LIFESTYLE

Alışkanlıkları değiştiren çekim gücü

Harper’s Bazaar için iPhone X ile Mart sayısına özel bir moda çekimi gerçekleştiren fotoğrafçı Emre Güven, profesyonel makineyi bırakmanın yarattığı hissi ve yaşadığı teknolojik deneyimi aktarıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Mart 2018

Röportaj: Pelin Hasçalık

iPhone X ile çekim yaparken App Store'daki uygulamalardan birini kullandınız mı, yoksa kamera modu ile mi ilerlediniz?
Çekim sonrasında ham görüntüyü işlemek amacıyla fotoğraflar için Manual, video için Filmic Pro'yu kullandım.

Profesyonel çekim dışında, günlük hayatta fotoğraf çekimi için beğendiğiniz ve kullandığınız uygulamalar var mı?
Günlük hayatta iPhone'un kendi kamera modunu kullanıyorum. Kendi renk profilleri oldukça başarılı. Uygulamalardan fotoğraf için CP Pro'nun siyah-beyaz versiyonu harika.

Çekim anında iPhone X'in portre modunu kullandınız mı? Kullandığınız ek aksesuarlar nelerdi?
Çekim konseptine çok uymadığı için portre modunu kullanmadım. Aksesuar olarak video çekimi için iPhone 8 Plus'ta Dji Osmo kullandık. Fotoğrafta ise Manfrotto'nun Handgrip ve Twist Grip'ini kullandım. Grip'ler özellikle düşük ışıkta stabilizasyon için çok işe yarıyorlar.

Çekim esnasında sizi zorlayan bir faktör oldu mu?
Genelde çekimleri pro kameralarla bilgisayara bağlayarak 'tethered' çekiyoruz; yani anında bilgisayar ekranına görüntüyü alıp, imaj üzerinde manipülasyon yapabiliyoruz. iPhone çekiminde bu mümkün değil. Aslında zorlayan tek şey alışkanlıklar diyebilirim.

iPhone X ile yaşadığınız bu fotoğraf deneyiminde keşfettiğiniz ya da sizi şaşırtan şeyler oldu mu?
Fotoğrafların renk dengesi tahminimden çok daha iyiydi. Keşfettiğim değil de daha çok farkına vardığım en önemli şey, model olarak çektiğimiz kişilerin rahatlığı oldu. Önlerinde kocaman bir kamera yerine, çok alışık oldukları bir telefonu görmek sanki biraz daha rahat olmalarını sağladı.

Fotoğrafları baskıya hazırlama sürecinde profesyonel makineyle çektiğiniz karelere oranla nasıl bir fark yaşadınız?
İş akışı tamamıyla aynı diyebilirim. Dolayısıyla edit yaparken çok zorlanmadım. Pro kameralarla imaj üzerinde çekimden sonra daha büyük değişiklikler yapabiliyoruz, iPhone imajlarında ise noise yapısı gereği bu kadar büyük değişiklikler yapmak mümkün olmuyor. Fakat söylediğim gibi, bu konuda beklentimin çok üstünde bir performans gözlemledim.

iPhone X kullanıcılarına fotoğraf çekimi hakkında önereceğiniz şey ne olurdu?
Aynı kareyi defalarca çekeceğinize, az ama daha çok düşünülmüş kareler çekin. Daha sonra dönüp bakmak ve kareleri seçmek çok zaman alıyor. Kullanabileceğiniz birçok uygulama var ve hepsinin farklı özellikleri var. Kendi zevkinize uygun olanı bulmanızı tavsiye ederim ve tabii çektiğiniz kareleri paylaşmanızı...

iPhone'un X modelinden sonra gelecek olan bir sonraki yeni modele fotoğraf çekimi açısından hangi özelliğin eklenmesini isterdiniz?
Portre modunda ayarlanabilir bir alan derinliği olması güzel olurdu.