Tasarım kimliği
LIFESTYLE

Tasarım kimliği

Op. Dr. Yakup Avşar, mücevher dünyasına Janadi markası ile adım attı

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Mart 2018

Pelin Hasçalık

Yaptığı tüm operasyonları bir sanat eseri titizliğiyle hayata geçiren Estetik Cerrah Op. Dr. Yakup Avşar, üç boyutlu tasarımlarında insan yüzünü değerli taşlarla buluşturarak ölümsüz birer esere dönüştürüyor. Janadi, kişiye özel tasarlanıp üretildiği için tüm tasarımlar tamamen birbirinden farklı. Yüzük, kolye, alyans, kol düğmesi, broş, bilezik, küpe gibi ürün gruplarından oluşan Janadi mücevherler, tercih ettiğiniz tasarıma göre, isterseniz sadece altından veya altın ile pırlanta, zümrüt, yakut gibi değerli taşların birlikte kullanımından oluşabiliyor. Dr. Avşar, estetik ve tasarımın buluştuğu Janadi markasını anlatıyor.

Mücevher tasarımcılığı ile estetik operasyonlar sizin açınızdan hangi ortak noktada buluşuyor?

Yaptığım ameliyatlar ile tasarladığım mücevherlerin en büyük ortak noktası ikisinin de tasarım odaklı olması. Benim esas kimliğim tasarımcılık. Evet, estetik cerrahım ama uygulayacağım her detayı önce kafamda belirliyorum, tasarımını yapıp uygulamaya geçiyorum.

Markanın ismine nasıl karar verdiniz ve anlamı nedir?

Janadi ismi, benim, kızım Naz'ın ve eşim Dilek'in isimlerinden oluşuyor. Yanadi ismi daha önceden alındığı için Yakup burada Jacob'a dönüştü.

Janadi için tasarladığınız ilk parça neydi? Özel bir anısı var mı?

Janadi için ilk tasarımı eşim, kızım ve benim masklarımızdan oluşan bir yüzükle yaptım. Aile yüzüğümüz olduğu için benim için çok özel bir anısı var. Bu tasarım için süreç önce yüzlerimizin farklı tekniklerle taranıp dijital ortama aktarılması ve yüzün ham halinin oluşturulması ile başladı. Bu aşamadan sonra asıl önemli olan yüzdeki çizgilerin, ifadeyi veren hatların duygusunu mücevhere aktarabilmek. Bu süreç ise yaklaşık 2-3 hafta sürdü.

Heykel ve mücevher tasarlamak size neler hissettiriyor?

Dediğim gibi, ben tasarım yapmayı seviyorum. Tasarım yapmak, onları hayata geçirmek benim için bir nevi terapi. Burun ameliyatlarında kullandığım mikro işlemleri daha verimli uygulamak için öncesinde bir maket hazırlanması gerekiyor. Ben maketlerimi maske olarak tasarlıyorum. Bu maskelerden yola çıkarak, tasarımı maksimum ne kadar küçültebilirim diye düşünmeye ve denemeye başladım. Çalışmalarımı rahatça yapabilmek için de bir atölye kurdum. Bu işin sanatsal bir tarafının olması benim için çok özel.

Janadi tasarımlarında kişilerin talebi doğrultusunda yeni fikirlere açık mısınız?

Elbette. Her tasarım kişiye özel olarak hazırlanıyor. Kişi ister kendi maskesinin, isterse sevdiklerine ait maskelerin mücevhere taşınmasını istiyor. Tasarımlarımın ilham kaynağı, bu mücevherlere sahip olmak isteyen kişilerin hikayeleri oluyor.