Küçük gurmenin el kitabı
LIFESTYLE

Küçük gurmenin el kitabı

Aslıhan Koruyan Sabancı’ya, Akdeniz ve Ege mutfağı ile kendi evinden reçeteleri harmanladığı yeni kitabı Çocuklar için Gurme Lezzetler’i sorduk

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Nisan 2018

Eylem Şimşek

Portre fotoğrafı Kaan Türker

90'larda başlayıp New York'tan İstanbul'a uzanan bir kariyer hikayeniz var. Yemek kitabı çıkarma fikri gündeminize nasıl girdi?

Yemek pişirmeye çok küçük yaşta aile büyüklerimizle başladım. O zamanlar benim için eğlenceli bir oyundu. Yurtdışında okurken, özlediğim Türk mutfağını evimde pişirmeye devam ettim. Aynı dönemde, bulunduğum ülkelerde yeni tatlarla tanıştım. Edindiğim beslenme ve gastronomi eğitimlerinde de daha önce bilmediğim lezzetleri bir araya getirirken, sağlıklı ve sağlıksız besinleri nasıl ayırt edeceğimiz konusunda deneyim kazandım. Kitaplarım, geçmiş deneyimlerimin bugüne kadar sentezlenerek gelmesi sonucu ortaya çıktı.

Çocuklar İçin Gurme Lezzetler 'i nasıl tarif edersiniz?

Kitapta ağırlıklı olarak Akdeniz ve Ege mutfağından 197 tarif yer alıyor. Tariflerimin hepsi yaklaşık yirmi yıldır kendi mutfağımda uyguladığım, her gün pişirip hazırladığım şeyler. Taze ve mevsiminde ne bulursam pişirmeyi severim. Bazen sadece elimdeki taze sebze, meyve ya da baharatlara uygun olarak geliştirdiğim, sadece bana özel olan tariflerim de var. Tarif yaratıp geliştirmeye başladığımda herhalde 10 yaşındaydım.

Kitabın hazırlık aşamasında kimlerden destek aldınız?

En büyük desteği sevgili eşim ve ailemden aldım. Tariflerin hepsini kendi mutfağımda hazırlayıp, sunumlarını özel olarak tasarladım. Çocuklarım da hayal güçleriyle stillerin yaratılmasına katkıda bulundular. Sevgili annem Tuluhan Koruyan ve Yasemin Saral kitabıma proje danışmanlığı yaptılar. Güney Afrikalı şef Mike Norman ise stil uygulamalarına yardım etti. Ayrıca fotoğraflarda Murat Yılmaz'ın, grafik tasarımda Ayhan Şensoy'un imzası var.

Sağlıklı beslenme trendinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Sağlıklı beslenme trendi, bilinçlenmiş Z Jenerasyonu ile birlikte artıyor. Okuyan, araştıran, zararlı alışkanlıkları olmayan, doğaya karşı duyarlı, hayvanları koruyan Z Jenerasyonu ileride pek çok değişikliğin öncüsü olacak. Bu nesil bize şeker yerine bal, pekmez, Hindistan cevizi kullanmayı, pancake'leri muz ile yapmayı, keklerde hurma kullanmayı öğretiyor. Sosyal medyayı çok sıkı takip ettikleri için aralarında muazzam bir bilgi akışı var. Kısacası, ileride arz-talep dengesinden dolayı sağlıksız gıda üretiminin azalacağını ümit ediyorum.

Üç çocuk annesi olarak yapmayı en sevdiğiniz yemek hangisi?

Kinoayı on sene önce keşfettiğimden beri severek kullanıyorum. Kinoa unu, kinoa makarnası, kinoa salatası evimin vazgeçilmezi. Zor yapılan, el oyalayan ve vakit alan yemekler hazırlamayı seviyorum.

Gitmekten hoşlandığınız, yemeklerini sevdiğiniz mekanlar hangileri?

Japon, Meksika, Hint, İtalyan ve Fransız mutfaklarını çok beğenirim. Ama en gurur duyarak yediğim lezzetler Türk mutfağımızdandır. İstanbul'da Beyti ve Kıyı Restoran'ı beğeniyorum.