Esra Dandin'in ilham kaynakları!
LIFESTYLE

Esra Dandin'in ilham kaynakları!

Kendi adını verdiği yeni markasında Esra Dandin, ince ruhunu doğa ve sanattan aldığı ilhamla harmanlayarak mücevherlerini üretiyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Nisan 2018

Güneş Uysalefe

Esra Dandin'den tasarım sürecine ilham olan kaynakları dinledik.

"Kumsaldaki ve özellikle dere yataklarındaki taşlara baktığınızda kusursuz yuvarlak hatlara sahip olduklarını görürsünüz. Modern yaşamın keskin, sivri ve düz çizgilerinin aksine alabildiğine yuvarlak, yumuşak ve organik bir izlenim yaratırlar. Bu formlara kavuşmalarının çok uzun zaman alması bir tarafa, hiçbir şeye takılmadan yuvarlanıp gitmek veya suyun akışını kolaylaştırmak istercesine şekillenmiş gibidirler. Formları birbirlerine yakındır ama eşsizdir.

Basitliklerini, zamandan bağımsız, müstesna oluşlarını ve çevrelerine uyum sağlamalarını oldukça ilham verici buluyorum. Tıpkı Barbara Hepworth, Jean Arp ve Henry Moore'un da heykellerinde bu süreci ve formları vurgulamaları gibi.

Bu üç sanatçının dışında Abidin Dino, Cy Twombly, Georgia O'Keeffe, Jean Michel Frank, Eileen Gray, Le Corbusier, Jean Despres, Giacometti ve Brancusi ilham aldığım, aynı dünyayı betimlediğini düşündüğüm sanatçı ve tasarımcılar. Tasarımlarda da öne çıkan basit ve ilkel formlar, devamında küçük detaylarla hareketleniyor.

Organik, yuvarlak, yumuşak ve primitif formlar kimi zaman yüzüklerin yüzeyini yumuşatıyor, kimi zaman barok bir incide amorf bir vücut buluyor kendine. Ürünlerimizin ortaya çıkış sürecinde detay ve yöntemlere önem gösteriyor ve İstanbul'un zanaat mirasını, geleneksel el işçiliği ve ustalığını kullanıyoruz. Sonuç olarak her parçası kendine has, nitelikli ve zamansız ürünler ortaya çıkarırken, gündelik hayat veya özel günler fark etmeksizin, her türlü duruma kolaylıkla adapte olabilecek bir sadelik ve zarafeti amaçlıyoruz."