Yıldız tozu
LIFESTYLE

Yıldız tozu

Amerikalı bir mücevher efsanesi yeni salonu için topraklarımıza gelince, bize de tarihine saygı duruşunda bulunmak düştü; sinemadan aristokrasiye mükemmeliyetçi isimlerin yıllardır hayranı olduğu Harry Winston artık İstanbul’da.

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Nisan 2018

Güneş Uysalefe

Eğer şansım olsa, pırlantaları kadınların tenine işlerdim." Harry Winston'ın sarf ettiği bu söz, mücevhere duyduğu aşkın takıntı derecesine vardığının bir itirafı. Acaba gerçekten de deriye mıhlansalar, pırlantalar ve insan DNA'sı nasıl bir etkileşime girerdi? Aslında bu mutasyona gönüllü olabilecek birkaç hayran tanıyoruz; Diamonds Are A Girl's Bestfriend'i söylerken adını şevkle bağıran Marilyn Monroe da listenin başında geliyor.

Her halükarda, böylesi bir işlemde doku uyuşmazlığı ihtimali düşük olurdu. Ne de olsa aynı kökenden geliyoruz; birkaç milyon yıllık yıldız tozlarıyız işte. Winston, şakayla karışık bahsettiği bu deneye bir bağlamda ciddiyetle yaklaşmış. Markasını kurduktan sadece sekiz yıl sonra clustering tekniğini keşfeden mücevher dehası, elmasların montürlerini görünmez kılacak şekilde kümeleyip yerleştirmiş ve ışıltıyı maksimum, deriyle taşların temasını ise optimum kılmış.

Elmasları insan yerine koyarak, onlara itinayla yaklaşan bu taş virtüözü, artık İstanbul, Emaar Square'deki adresinde bize çok daha yakın. Harry Winston'ın değerli taşların dünyasına adeta bir vahiyle adım atışı, en az ismi kadar meşhur; 12 yaşında bir rehine dükkanında gözüne ilişen 2 karatlık zümrüt, onu sadece 25 cent'e alıp, 800 dolara satışı...

Gerçi bu keşfi yaptığında 'bakir' olduğu söylenemez, ne de olsa babası da mücevher işindeymiş. Ardından, 15 yaşındayken ilk mücevher şirketini, birkaç yıl sonra, 1932'de kendi adını taşıyan markasını kurmuş. Ancak Winston'ın elmasları kadar parlamasını sağlayan, 1944'te The Song of Bernadette'teki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçilen Jennifer Jones'a mücevherlerini ödünç vermesi olmuş. Böylece Oscar'lara mücevher sağlayan ilk tasarımcı titrini kapan Harry Winston, bugüne kadar Elizabeth Taylor'dan Shirley Temple ve Gwyneth Paltrow'a sayısız aktrisi pırlantalarıyla donatma şerefine nail oldu.

Girişimci ruh 1955'te ilk uluslararası butiğini Cenevre'de açarken, vefatından yıllar sonra, 2007'de aynı şehir markanın yüksek saatçilik fabrikasının üssü oldu. Günümüzde pırlantalardaki iddiasını kol saati arenasına taşıyan Harry Winston'ın New York stili mücevherleri, siyah lake ve bronz detaylı 249 metrekarelik salonunda yakından incelenmeli