Victoria's Secret nasıl kuruldu?
LIFESTYLE

Victoria's Secret nasıl kuruldu?

Dünyada yüzlerce mağazası bulunan ve çıkardığı her yeni ürünle tüm kadınların aklını başından almayı başaran Victoria's Secret, tıpkı adı gibi ardında sır dolu hikayeler barındırmış bir marka.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Haziran 2018

Dünyanın bütün mankenleri bu marka için sıraya girmiş ve bizler de her yeni yılı bu defileyle karşılar olmuşken gelin markanın arkasındaki sırra göz atalım.

Utangaç bir kocanın parlak fikri

Victoria's Secret'ın kurucusu olan Roy Raymond'un hikayesi aslında markanın arkasındaki sırrı oluşturuyor. Roy Raymond eşine iç çamaşırı almak için gittiği mağazada kendini hiç rahat hissetmiyor ve diğer erkeklerinde bunu yaparken son derece utandığını görüyor. Bu yaşadığı durum ise onun aklına parlak bir fikir getiriyor. Kendi iç çamaşırı markasını kurmak!

Eşten dosttan borç alınarak kuruldu

Tufts Üniversitesi İşletme ve Stanford mezunu olan Raymond, bu fikrini hayata geçirmek için hemen kolları sıvar ve sermaye yapabilmek için bankadan ve dostlardan para denkleştirip ortaya çıkan 80 bin dolarla 1977'de Stanford Alışveriş Merkezi'nde ilk mağazasını açar.

Markanın parlak ismi nereden geliyor?

Raymond bu mağazayı açar ama kadınlara düz beyaz penye don satmak fikrinden çok daha fazlasını hayal etmektedir. Kraliçe Victoria dönemine ait çok süslü iç çamaşırlarını geri getirmek onun hayalidir. Tasarımlarını da tamamen bunun üzerine kurgular. Markanın ismi de Kraliçe Victoria ve prens Albert'in yatak odası sırlarından gelir ve 'Victoria's Secret' olur.

Tüm konsept hazırdır

İlk mağazasını buna uygun olarak Victorian tarzında düzenler ve Vanity, Warner's gibi ünlü markaların iç çamaşırlarını satmaya başlar. Ayrıca işin kuruluş nedenini de unutmaz ve utangaç kocalar için kataloglar bastırıp, posta ile sipariş almaya başlar. Raymond bu iç görüsüyle o kadar doğru bir iş yapmıştır ki mağaza ilk senesinde 500.000 dolar kar eder.

Kısa sürede mükemmel başarı!

Sadece 5 yıl sonra 1982 yılında marka seri üretime geçer ve 6 mağaza daha açıp senede 6 milyon dolar ciro yapmaya başlar. Ancak ilk sır burada ortaya çıkar ve Raymond aniden 1985 yılında şirketini Amerikan Limited Grup'a satar. Bu satıştan sonra ise şirket inanılmaz hızlı bir şekilde büyür ve şimdiki haline gelir.

Raymond'un sırrı

Bu garip kararın ardından Raymond My Child's Destiny isminde bir çocuk markası yaratır ama başarılı olamaz. Şirket sadece 2 yıl içinde iflas eder. 1993 yılında eşinden boşanan Raymond bir süre kanser nedeniyle saçlarını kaybeden kadınlara peruk yapan bir şirkette çalışır ve başka bir girişim için annesinde para alır ama bunu gerçekleştiremez. Ve arkasında bir çok sırla birlikte 1993'un Ağustos ayında kendini Golden Gate Köprüsü'nden atarak hayatına son verir.