Francesco Maccapani Missoni'den renklerin mutfağı
LIFESTYLE

Francesco Maccapani Missoni'den renklerin mutfağı

Missoni ailesinin yemek masası da trikoları gibi çok renkli. İtalya’nın ve kendi ailesinin mutfak geleneklerini The Missoni Family Cookbook’ta toplayan üçüncü kuşak Francesco Maccapani Missoni ile İstanbul’da bir araya geldik.

GÜNCELLEME TARİHİ: 20 Temmuz 2018

Çimen Uzsoy G.

Yemek masası etrafına toplanmış kalabalık İtalyan ailesi, tüm dünyanın gıpta ettiği bir imge. Missoni ailesi de gördüğümüz kadarıyla tam böyle, tipik bir İtalyan ailesi. Bunun sırrı nedir?
Bizimki sadece aile olmanın ötesinde bir şey. Anneannemin evindeki Noel yemeklerimiz epey kalabalık oluyor mesela. Annem ve babam yıllar önce boşandı, babam yemeğe kız arkadaşıyla katılır, kız arkadaşının çocukları, kuzenleri de gelir… Ne zaman bir boşanma ya da ayrılma olsa ailemiz küçülmez, bilakis büyür. Hiçbir zaman kişileri hayatımızdan çıkarmayız, hayatımıza giren yeni insanları da soframıza katarız.

Bir yemek kitabı çıkarma fikri nasıl oluştu?
2011, 2012 yıllarıydı, New York'ta yalnız yaşıyordum. O dönemde, İtalya'da ailem ve arkadaşlarımla yediğim yemeklerin ne kadar özel olduğunu fark ettim. Biz birbirimizi öğle ya da akşam yemeğine eve davet ederiz, birlikte pişirir yeriz. Bu çok önemli çünkü birinin evine yemeğe gittiğinde neredeyse aileden biri gibi hissediyorsun. Amerika'da ise kimse kimseyi evine davet etmiyor, yemek yenecekse restoranda buluşuluyor. Bu kitabı yazma fikri ilk o zaman aklıma düştü. Aynı zamanda Missoni mutfaklarında pişenleri gelecek nesillere aktarmak istiyordum. 2013'te büyükbabam öldüğünde anneannem 83 yaşındaydı ve o da bir gün aramızdan ayrıldığında aile geleneklerimizin onunla birlikte kaybolacağını düşündüm. Tarifleri ve fotoğrafları bir araya getirdikçe insanların çok ilgisini çekti ve sonunda bir kitap olarak yayınlamaya karar verdik.

Missoni'nin o tanıdık, renkli stilini kitaba nasıl yansıttınız?
Kitapta gördüğünüz her fotoğrafta Missoni stili mevcut çünkü hepsi bizim evde kullandığımız eşyalar. Tabaklar, bardaklar, çatal-bıçaklar hep kendi mutfaklarımızdan. Evde nasıl yemek yapıyor, nasıl yiyor, nasıl davranıyorsak kitaba aynı şekilde yansıttık. Gördüğünüz her şey gerçek. Biz buyuz.

Kitaptaki tarifler arasında sizin favoriniz hangisi?
Pollo Ubriaco, yani Fransızlar'ın dediği gibi Coq au Vin kesinlikle favorim. Aynı zamanda kitapta olup da kendi başıma hiç pişirmediğim tek tarif! Hazırlaması biraz uzun ve zahmetli. Doğum günümde ya da özel günlerde bunu yemeyi çok seviyorum. Yanında polenta ya da patates püresi ile harika oluyor.

Yeme-içme alanında başka projeleriniz de olacak mı?
Hep bir restoran açmayı hayal ettim. Anneannem bu fikrime hiç sıcak bakmadı çünkü restoran işletmenin dünyanın en zor işi olduğunu söylüyor, sanırım haklı. Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız sabahtan akşama kadar, her gün restoranda bizzat bulunmanız ve çalışmanız gerekiyor. Belki ileride yaparım, kim bilir. Aslında kitabın bir restoranını New York'ta açmak istersem hazırda bir yatırımcı bile var ama bunu yakın zamanda planlamıyorum. Kitabı hayata geçirmem altı sene sürdü, işleri aceleye getirmeyi sevmem.

The Missoni Family Cookbook, Assouline Bebek mağazasında satışta.