Farkında mısınız?
LIFESTYLE

Farkında mısınız?

Daha iyi yaşamak herkesin hakkı… Global Wellness Day, altı yıldır tüm dünyaya bunun neden ve nasıl mümkün olabileceğini anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 31 Temmuz 2018

Pelin Hasçalık

İyi yaşam anlamına gelen wellness kavramı kısaca fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali olarak tanımlanıyor. Global Wellness Day (GWD) ise iyi yaşamanın sosyo-ekonomik düzey ile ilintili olmadığını, dünyadaki her bireyin hakkı olduğunu 2012 yılından beri tüm dünyaya anlatıyor. Wellness konusunda farkındalık yaratan bu projeyi GWD'in yaratıcısı Belgin Aksoy Berkin'den dinledik.

Neden bir Global Wellness Day'e ihtiyacımız var?
İnsanlar bugün kitaplarda, seminerlerde, ikili ilişkilerinde, faaliyet gösterdikleri meslek alanlarında, aileleri içindeki rollerinde dahi kendilerini aramaya, bulmaya çalışıyorlar. Ben Global Wellness Day ile daha farklı bir mucizeye sahip çıkmak istedim; insana. Çünkü başlı başına bir mucize olan insan, içinde bulunduğumuz bu teknolojik devirde adeta kendine yabancılaştı. İnsana kendi değerini ve yaşamın kıymetini hatırlatmaya ihtiyaç vardı. İşte, GWD tam da bu noktadan hareketle yaratıldı.

Önümüzdeki yıllarda global anlamda öngörülen depresyon tehdidi karşısında nasıl bir önlem almak gerekiyor sizce?
Bugün dünyada depresyon ve intihardan ölen insan sayısı tüm hastalık ve savaşlardan ölen insan sayısından çok daha fazla. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi resmi kurumların araştırmalarını incelerken mutsuzluğun iyi yaşamamızı zorlaştıran önemli bir tehdit olduğunu gördük. Dünyada 322 milyon kişi depresyondayken, her yıl 800 bin kişi de intihar ediyor. Tam da bu sebeple yaratılan GWD, 2030 yılına kadar bu konuda toplumsal farkındalık yaratarak her ülkede depresyon sebepli ölüm oranlarını yüzde 50'nin altına düşürmeyi amaçlıyor.

Hayatınızda tek bir şeyi değiştirerek başlayın diyorsunuz. Siz neyi değiştirerek başladınız?
Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda olumlu yönde değişmeye başlamamın bir hikayesi var elbette. 2004 yılında tiroit kanseri teşhisi, ameliyat ve iyileşme süreci sonrasında hayatımla olan ilişkimi değiştirdim. Bu değişimin pozitif etkilerini görünce, "Bunu yaymalı, daha çok insana ulaşmalıyım" diyerek Global Wellness Day fikrini şekillendirdim.

İyi yaşam bilincinin çocukluktan başladığına inanarak GWD Kids Project'i de hayata geçirdiniz. Hedeflediğiniz eğitim çocuklara neler kazandıracak?
Birleşmiş Milletler'in araştırmasına göre dünyada çocuk ve ergen nüfusun yüzde 5'inin depresyonda olduğunu bilmek, 15 yaşında bir çocuk annesi olarak beni gerçekten endişelendiriyor. 2017'de Florida, Palm Beach'te gerçekleşen Global Wellness Zirvesi'nde GWD Kids Project'i tanıttım. 2018-2019 eğitim yılında hayata geçirilecek bu proje ile tüm dünyada anaokullarında her sabah beş dakika, ileri yıllarda da ilkokullarda haftada bir saat wellness dersi verilmesi için dünyanın önde gelen üniversiteleri, klinikleri ve eğitimcileri ile işbirliği içinde bir müfredat programı oluşturuyorum. Proje, kendini sevme, nefes ve bilinçli farkındalık konularına odaklanacak.

Projenin, sürdürülebilir olması için Birleşmiş Milletler resmi takvimine girmesi bekleniyor. Bu başarı sizce ne gibi olumlu sonuçları beraberinde getirecek?
Her yıl Haziran ayının ikinci Cumartesi günü kutlanan GWD, ne mutlu ki organik olarak çok kısa zamanda 100'den fazla ülkede milyonlarca insanın hayatına dokundu. Ama projenin eksiksiz olarak her ülkedeki her şehre ulaşması, en önemlisi de sürdürülebilir olması en büyük amaçlarımdan biri. Bunun da en etkili yolu elbette Global Wellness Day'in resmi bir gün olarak BM takviminde yer alması.