Nam-ı Diğer Firenze
LIFESTYLE

Nam-ı Diğer Firenze

Geçmişten hikayeler anlatan mimarisi, saklı bahçeleri ve koşturmasız yaşam tarzıyla kendine münhasır bir İtalyan

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Ağustos 2018

Ne zaman Floransa'ya gitsem bir kez daha aşık oluyorum. Şehir 12 ay ayrı güzel; sanatı, kültürü, gastronomisi ve otelleri ile harika bir yer! İşte, Toskana'nın başkentinden son güncellemeler.

İlker Topdemir

Önümüzdeki aylarda bir İtalya seyahati planlıyorsanız, Floransa'yı mutlaka tur programınıza dahil edin derim. İstanbul'dan buraya Pisa üzerinden geçebilirsiniz ya da Roma üzerinden ulaşabilirsiniz. Pisa Havalimanı'ndan taksi ya da tren ile şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Pisa'dan Floransa'ya yolculuk ise toplam 1 saat sürüyor.


Four Seasons Firenze'nin lobisi. Otel, Palazzo della Gherardesca, La Villa ve ana binadan oluşuyor

KALIN
Oteller konusunda iki favorim var. İlki biraz şehir merkezine uzak ama adeta bir kitap gibi olan Four Seasons Firenze, diğeri ise bir ay önce ful renovasyondan geçen, Rocco Forte grubuna bağlı Hotel Savoy. Four Seasons 116 odadan oluşuyor ve bunlara 44 suit de dahil. 500 yıllık Palazzo Della Gherardesca içindeki suitler inanılmaz! Etrafı bahçeyle çevrelenen otel müze gibi, bakmaya doyamıyorsunuz. Il Palagio adında muhteşem bir restoranı da bulunuyor. Bir Michelin yıldızlı mekanın mutfağı Şef Vito Mollica'ya emanet. Bu arada, dillere destan Pazar brunch'ları için bazen bir ay öncesinden randevu alıyorsunuz. Bunların dışında muazzam bir dış havuzu ve benim favorim, spa'da şarap ile yapılan terapileri mevcut. Otelin her köşesi ayrı güzel, bak bak bitiremiyorsunuz.


Piazza della Signoria'da Bandinelli'nin Herkül ve Cacus heykeli

Savoy ise Floransa'nın en merkezi noktası olan Piazzetta Della Repubblica'da bulunuyor. Aylar süren yenileme çalışmaları sonrası daha da ihtişamlı bir yapı olmuş. 80 odalı butik otelde her şey akıllı sisteme bağlanmış. Bazı odaların kendi balkonu var. Irene adlı cafe ve restoran, merkezi konumuyla otel müşterileri dışında şehirdekilerin de sık takıldığı bir mekan. Gün boyu otursanız canınız sıkılmaz. Şef Giovanni Cosmai büyükannesinin yemeklerini menüye eklemiş. Forte ailesinin gözbebeği olan otelde her detayı bizzat onlar seçmiş.

GEZİN
Floransa'nın en önemli müze ve sanat galerilerinden Uffizi ve en büyük katedrali Duomo için biletlerinizi online almanızı öneririm. Böylece hem sırada beklemenize gerek kalmaz hem de özel girişten girebilirsiniz. Kesinlikle Ponte Vecchio Köprüsü üzerinden yürüyerek gidin. Piazza Michelangelo'dan şehri kuşbakışı seyredin, sokak aralarında kaybolun...


Hotel Savoy'dan bir lezzet ve otelin odalarından biri

TADIN
Cantinetta Antoniri, Toskana mutfağı servis eden ve lokallerin favorisi olan bir restoran. Floransa usulü biftek ve pizzaları meşhur. Pazartesi-Cuma arası açık olan mekan o kadar ufak ki rezervasyonsuz gitmeyin derim.

Parione, şehrin en eski caddesi üzerinde konumlanıyor ve oldukça etkileyici bir atmosfere sahip. Sebzeleri, deniz ürünleri ve taze makarnaları ile başarılı bir restoran. Her şey günlük kullanılıyor. Risotto, ravioli ve Floransa usulü etleri ile, "Daha ne yesem?" diyebileceğiniz bir yer.


Floransa Katedrali ve ünlü Brunelleschi kubbesi, Duomo Meydanı'ndan yükseliyor

Cestello, Arno kanalı üstünde bulunan bir deniz ürünleri restoranı. Füzyon mutfağı sunuyor ve iştah kabartan tabaklar hazırlıyor. Özellikle karidesli makarnası ve kabuklu deniz ürünleriyle, biraz pahalı olsa da gittiğinize değiyor. Kokteyllerini denemek için yemek sonrası barında takılabilirsiniz.

La Loggia, Fiosole köyündeki görkemli otel Belmond Villa San Michele içinde bulunuyor. Bütün Floransa'yı seyredeceğiniz ödüllü bir adres ve Toskana'nın en iyi restoranlarından. Degüstasyon ve a la carte menüsü ile haftanın her günü servis veriyor. Restorana tarihi bir manastır ve resepsiyon yanındaki küçük kiliseden geçerek ulaşmak masalsı bir his yaratıyor.


Four Seasons Firenze içinde konumlanan İtalyan restoranı Il Palagio

Locale Firenze, ünlü Medici ailesine ait bir saray. Şu anda ise Locale Restaurant & Bar olarak hizmet veriyor. Floransa'nın en iyi kokteyllerini yapan mekan saat 23:00 itibariyle dışarıda kuyruklar oluşan bir bara dönüşüyor. Barın her odası ve mahzeni farklı bir dekorasyona sahip. 16. yüzyıldan kalma parçalar görmeniz mümkün.


Four Seasons Firenze'de kahvaltı

La Bussola, Floransa'nın en keyifli aile pizzacısı. Haftanın her günü öğlen ve akşam servis yapıyor. Odun ateşinde pişirilen pizzalar ve etler çok başarılı. Tatlılardan tiramisuyu yemeden kalkmak olmaz. Ve elbette Floransa'dayken dondurma yemeden de olmaz. Onca dondurmacı arasında en iyisi olan Gelateria La Carraia, Arno Nehri kıyısında uzun kuyruklar oluşturuyor. Metrelerce seçeneğin olduğu, her gün uğrayacağınız bir yer.