Fahrelnissa Zeid sergisi Dirimart Dolapdere'de!
LIFESTYLE

Fahrelnissa Zeid sergisi Dirimart Dolapdere'de!

Dünyaca ünlü Türk kadın sanatçı Fahrelnissa Zeid'in özel bir seçkide bi araya gelen eserleri, "Tutkuya Özgü" adlı sergide Dirimart Dolapdere'de 4 Kasım'a kadar görülebilir.

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Eylül 2018

Fahrelnissa Zeid, 1940'lı yıllar Türk modernizminin ve savaş sonrası Fransa'da avangardın önde gelen sanatçılarından biridir.

Kabaağaçlı Şakir Paşa'nın kızı, sadrazam Cevat Paşa'nın yeğeni, ressam Aliye Berger'in ve yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı diğer Halikarnas Balıkçısı'nın kızkardeşi olan Fahrünissa Zeid, soyadını Irak Kralı 1. Faysal'ın kardeşi Emir Zeid'le evlendikten sonra aldı, Fransa'da adını Fahrelnissa imlasıyla kullanmaya başladı.

Londra'da Institute of Contemporary Arts'ta kişisel sergi açan ilk kadın sanatçıdır. 1942'de İstanbul'da d Grubu'na dahil oldu, ancak daha o zamanlardan ayrıksı, sıra dışı yolunu çizmeye başlamıştı. Soyuta yöneldi; izleyiciyi renk, ışık, enerji ve hareketin içine çektiği kozmik ve ruhsal evrenlerin iç içe geçtiği anıtsal boyutlarda, dinamik soyut kompozisyonlarıyla zihinlerde yer etti.

Yıllar sonra figüratife yönelerek ailesinin ve arkadaşlarının portrelerini çizdi. Sanatçı, 1975 yılında taşındığı Amman'da Fahrelnissa Zeid Güzel Sanatlar Enstitüsü'nü kurdu.