Yeni tasarım ve sanat üssü
LIFESTYLE

Yeni tasarım ve sanat üssü

Rezzan Benardete’nin kurucusu olduğu RB LIVING, sergilere de ev sahipliği yapacağı yeni showroom’unu Bebek’te açtı. İlk sergi Canan Ustaoğlu Savaş’a ait.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Kasım 2018

Çimen Uzsoy G.
Fotoğraflar Selin Saral

Bebek Parkı'nın hemen karşısında, yemyeşil ağaçların üzerinden Boğaz'ı ve şehrin en güzel Art Nouveau yapılarından Mısır Konsolosluğu'nu gören mekan artık RB Living'in yeni adresi. Showroom'da RB Living'in aksesuar tasarımlarının yanı sıra sanat eserleri de sergileniyor ve her sezon farklı bir sanatçının işlerinin yer aldığı sergiler düzenleniyor. İlk sergi, ahşap, kağıt, kırnap gibi doğal malzemeler kullanarak renk ve doku üzerine çalışmalar yapan Canan Ustaoğlu Savaş'ın. Mekan ve sergiyle ilgili detayları birinci ağızdan öğrenmek için showroom'da Rezzan Benardete ve Canan Ustaoğlu Savaş ile bir araya geldik.

REZZAN BENARDETE
RB Living artık Bebek'teki yeni yerinde. Mekanla birlikte neler değişti?

RB Living, Bebek Showroom'unda mobilya ve tamamlayıcı aksesuarlarımızı, aynı zamanda sezonluk ev sahipliği yaptığımız sanatçımızın eserlerini sergilemek istediğimiz yeni bir adres olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek.

İlk sergi Canan Ustaoğlu Savaş'ın. Bu fikir nasıl ortaya çıktı ve gelişti?
Showroom'da her sezon bir sanatçıya ev sahipliği yapmak istiyoruz, Canan da Bebek adresimizdeki ilk sanatçımız. Canan'ın işleri, RB'nin dünyasını tamamlayan eserler. Biz mekanları bütün detayları ile tamamlamaktan hoşlandığımız için sanat eserleri de mobilya kadar önemli parçalar. Canan'ın hem işleri hem de yeteneği, neşesi ve zekası beni her zaman heyecanlandıran unsurlardı. Atölyesinde son işlerini görünce çok etkilendim ve onları yeni taşındığımız showroom'un duvarlarında hayal ettim.

Sıradaki sergiler belli mi?
Orası da biraz sürpriz olsun istiyoruz.

Markanızın çatısı altında iç mimari projelerinin yanı sıra mobilya ve dekoratif objeler de satılıyor. Üretim ve seçim süreçlerini biraz anlatır mısınız?
RB Living aslında aksesuar markamızın ismi, tasarımlar bize ait oluyor. Seçki ise müşterilerden gelen talep veya bizim proje yaparken ihtiyaç duyduğumuz ve bulamadığımız, çözüm odaklı, kullanışlı ürünlerden oluşuyor. Ön plana çıkan stil ve dönemler hangileri? Genel bir döneme sadık kalmadan, o dönemki hislerimiz, zevklerimiz ve beklentiler doğrultusunda değişikliklere uğrayan stiller öne çıkıyor.

In The Mood For Love projesi Bebek'te de devam ediyor mu?
Showroom, senede iki defa In The Mood For Love koleksiyon tanıtımını sergilemek ve markanın müşterileri ile sezon öncesi buluşturmak için etkinliklere ev sahipliği yapacak.

CANAN USTAOĞLU SAVAŞ
RB Living'in yeni mekanı sizin serginizle açılıyor. Kaç işiniz yer alıyor bu sergide?
Evet, 7 Kasım'da sevgili arkadaşım Rezzan Benardete'nin kurucusu olduğu marka Bebek'teki yeni adresinin kapılarını açıyor. Bu sergi benim için çok heyecan verici; RB Living'in çizgisi ve kreatif aşamadaki çıkış noktaları ile benim işleriminki birbirine çok yakın ve işlerimin burada yerini bulduğunu düşünüyorum. Rezzan'ın sanatın farklı alanlarına olan alakası ve sevgisinin yanında, işini yaparken yaşamın her anından kopardıkları ile üretip, hayata geçirdiği tasarımlarıyla işlerimin birbirleri örtüşmesi, bir arada yaşaması fikri beni çok etkiliyor ve heyecanlandırıyor.

Hangi işlerinizi seçtiniz, seçimi neye göre yaptınız?
Hepsi doğal olan ahşap, kağıt ve kırnap, işlerimin ana elemanlarını oluşturmakta. Renk ve doku üzerine çalışmalarımın yanına, uzun zamandır üzerinde çalıştığım 'siyah' serimdeki işleri de ekledik. Teknikleri farklı gibi görünse de aslında bu iki seri temelde aynı matematiği taşıdığından, birbirleri ile bağlantılı ve aynı ruhu taşıyan işler.

İlk kez bu vesileyle gün ışığına çıkacak işleriniz var mı?
Siyah serim ve daha önce sergilenmeyen işlerimle birlikte, Amerika'da, Sofa Chicago'da sergilenen işlerim de sergide yer alıyor.

Sergi ne zamana kadar gezilebilir?
Ocak sonuna kadar sürecek.

Son günlerde işlerinizde en çok nelerin etkileri görülüyor?
Benim konum insan; insan doğası ve davranışları. İnsan ile ilgili tüm duyguları işlerime taşımaya çalışıyorum, üretim aşaması bu yönde şekilleniyor. Son iki senedir üzerinde çalıştığım siyah serim yine bu duygulardan yola çıkarak oluştu. Siyahın öyle bir tarafı var ki, içinde saklanabilirsiniz. Her ne kadar siyah seri desem de karamsarlığı temsil etmiyor benim siyahım. Başınıza battaniyeyi çekip huzur bulduğunuz, ışık bulduğunuz bir karanlık vardır; işte, şu an olduğum yer orası. Son zamanlarda taşıdığım duygu bu ve tuvalime bunu aktarmaya çalışıyorum.

Ahşap, işlerinizde öne çıkan malzemelerden. Sizin için ne ifade ediyor?
İşlerimde her zaman ana materyalim ahşap olmuştur. Temam insan ve davranışları üzerine kurulu olduğundan, bu materyallerimi insanla bağdaştırıyorum. İşlerimde kullandığım ahşap, kırnap ve kağıtla minimal geometrik düzen içinde bir kurgulama yapmaya çalışıyorum, ağacın doğal asimetrik formu ile simetrik minimal düzen arasında çatışma yaratmayı seviyorum. Kullandığım materyali üst üste koyarak düzenli veya düzensiz bir etki oluşturmaya çalışıyorum. Kare gibi düzenli ancak doğada yer almayan formları alıp, doğal ile doğal olmayan arasında diyaloglar kurmaya çalışıyorum. Kendimi her zaman yakın hissettiğim ahşap bende kokusu, dokusu ile hep sıcak, temiz, güvenilir bir etki bırakmıştır. Ahşap; zorlayıcı olması, kendi karakterinin olması, bir yandan da güvenilir olması halini ortadan kaldıran çelişkisi ile beni kendine çekiyor. Bu çekimde en önemli etken; bir işi yaparken ben değil, biz olmamız. Benim üzerine koyduğumu koruduğu gibi, bazen de kendi içinde başka bir şekle dönüştürdüğüne şahit oluyorum. Ahşabın sert, tok yapısı ve köklerinden ayrılmış olsa dahi yıllarca canlı kalması da beni etkileyen unsurlar.