Eklektik enerji
LIFESTYLE

Eklektik enerji

Modayı hem tüketerek hem de tasarlayarak yaşayan Lal Ersu ile metropoller arası yaşantısından bir gününe konuk olduk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Ocak 2019

Güneş Uysalefe
Fotoğraf Selin Saral

Kemerburgaz'daki aile evine konuk olduğumuz Lal Ersu, biraz doğuştan biraz da gezmiş, görmüş, okumuş olmaktan gelen bir gustoyu temsil ediyor. Stilini ve tasarımlarına yön verdiği İstanbul merkezli markası Mergim'i konuştuk.

Lal Ersu, dışarıdan bakan bir çift göz için belki güzelliğiyle yeterince çekici bulunabilir, ama onu biraz tanıyan, dış görünüşü kadar yaşam enerjisinin de çekim alanına kapılacaktır. Elbette bunda genç yaşının da bir etkisi var, ama zamanla onun bu aura'yı daha da güçlendireceği şimdiden belli. İstanbul doğumlu olan 24 yaşındaki Ersu, seyahat, alışveriş ve sosyal medyadan yaşıtları kadar zevk alsa da, yoga ve meditasyonla bilincini dengelemeyi de biliyor.

Londra'daki Regent's Üniversitesi'nde 2016 yılında tamamladığı İşletme eğitimi ardından şimdilerde annesi Melike Odman Sabuncu'nun 1989'da temelini attığı Mergim markasında moda tasarımıyla ilgileniyor. Vintage ile yeniyi yan yana başarıyla getirişine ve özellikle de ayakkabı zevkine bakılırsa, bu yaratıcı alana kayışında genetik olduğu kadar çevresel etkenler, yani kendine özgü geliştirdiği dünya algısının da payı var.

Londra'dan döneli daha iki yıl olmuş ama işte, İstanbul'da evinde ve işinin başındasın. İşletmeden moda tasarımına geçişi nasıl yaşadın?
İstanbul'a dönene kadar aklımda moda yoktu, hayalim hep davet ve düğün organize etmekti! Döndüğümde kısa bir süre bir organizasyon şirketinde çalıştım; ama beni sabah yataktan heyecanla çıkaracak işin bu olmadığına karar verdim ve kendimi annemin ablam Serra ile beraber kurduğu Mergim'de buldum! Bu beşinci sezonum!


Elbise Mergim Yelek Zara

Londra ve İstanbul'u karşılaştırdığında her ikisinin hangi özelliklerini yaşamayı sevdiğini söylerdin?
İstanbul benim için hem telaşlı hem sakin bir şehir, onda hem kaybolabilirsin hem de kendini bulabilirsin... Londra'yla tam da bu noktada kesişiyorlar bence. Londra sürekli güncellenen, yenilenen bir şehir; dolayısı ile şehrin bir parçası olarak siz de etkileniyorsunuz, ilham alıyorsunuz ve gelişiyorsunuz. İlham ile beraber bir şeyler üretme isteği geliyor. Evimden her sokağa adım attığımda gözüme çarpan herhangi bir şey ruhuma işliyor, bir yerde birikiyor ve sonunda ilham olarak bana geri dönüyordu. Biriktirdiklerimi bir şekilde ifade etmeliydim! O da benliğimden aslında çok da uzak olmayan tasarım alanıydı. Londra'dan dönene kadar ben de farkında değildim, sonra bir andan kendimi koleksiyon hazırlarken buldum!


Çanta Jacquemus - Ayakkabılar Attico

Mergim'in kuruluşu 1989'a dayanıyor, senin markaya dahil olman nasıl gerçekleşti? Mergim'in geçmişinden hangi ögeler güncel duruşuna ve tasarımlarına sence yön veriyor?
Mergim'i annem ilk kurduğundan beri amacı kadın giyiminde benzersiz bir yenilik oluşturmaktı. O zamanlar markaları ithal ediyor, kendisi tasarım yapmıyordu. Günümüzde Mergim tamamen bizim hayal ettiklerimizden oluşuyor! Günlük elbiselerdeki kodu değiştiriyor, tabuları yıkıyoruz; bir elbiseyi hem gündüz kovboy botlarıyla hem de gece ince topuklu bir kadife ayakkabıyla hayal ederek tasarlıyoruz. Koleksiyonlarımızda şehirli, güçlü ve yoğun çalışan kadınlardan ilham alıyoruz. Mergim her gün giyilebilmeli, her plana uymalı ve çok yönlü olmalı.


Ayakkabılar Prada

Senden bu kış için hazırladığınız koleksiyonun hikayesini dinleyebilir miyiz? Hangi ilhamkaynaklarından yola çıkıldı?
Her an, her şeyden etkilenebiliyorum; ama genellikle Londra'daki vintage dükkanları karıştırdığımda fikirlerim şekilleniyor. Her türlü estetik tasarım ilham kaynağım olabiliyor. Farklı alanlardan, değişik form ve desendeki tasarımları kendi filtremden geçirip tasarımlarımı yapıyorum. En çok özen gösterdiğim konu ise aynı fikri veya tasarımı diğer sezona taşımamak. Kendini tekrar etmeyen, sürekli yenilenen, gelişim gösteren bir koleksiyon hazırlamak her zaman önceliğim. Bu koleksiyon içinse nostaljik diyebiliriz; 70'lerden izler var. Abartılı omuzlar, balon kollar, vatkalar... Onları farklı formlardaki hayvan desenleri takip ediyor. Üç kelimeyle tarif edecek olsam, ışıltılı, nostaljik ve öngörülemeyen derdim!


Bluz Mergim Jean H&M Çizmeler vintage

Bize biraz kişisel stilinden bahseder misin; tekstil işindeki bir annenin kızı olarak kendisinden etkilendiğini söyler miydin?
Stilimde genellikle vintage ve çağdaş görünümlü parçaları karıştırıyorum. Tam olarak iki ayrı uçtaki parçaları birleştirmeyi seviyorum; ve aslında uyumsuzluğun, zıtlığın uyumu getirdiğini düşünüyorum. Deneysel olduğumu da söyleyebiliriz. Kat kat giyinmek de stilimin bir parçası; bir büstiyerin altına balon kollu bir gömlek giyebilirim veya bir elbisenin altına kadife fitilli bir pantolon. Anlayacağınız gardırobum tam bir kaos! Annemden ise her an, her dakika ilham alıyorum; koleksiyonumla ilgili fikir aldığım tek kişi!

Özellikle meraklısı olduğun bir parça var mı, belki ayakkabı veya küpe gibi? Alışveriş ve trendlerle aran nasıldır?
Çanta! Kesinlikle kendimi durduramadığım, hiç bir zaman yeterli gelmeyen parçadır benim için. Her yeni sezonda gözüme bir kaç parça kestiririm, nelerle kombinleyeceğimi hayal etmeden de almam ama! Trendleri ise koleksiyon hazırladığım için tahmin edersiniz ki iki sezon önceden takip ediyorum ve sezonun trend desenlerine, kalıplarına ve renklerine daha farklı yorumlar getirecek şekilde giyinmeyi seviyorum.

Son zamanlarda ilgini çeken yeni yetenekler kim moda ve aksesuar tasarım alanında?
Yükselen markaları genellikle sosyal medyada keşfediyorum. Seyahatler de tabii ki çok etkiliyor, özellikle Londra'nın yeni yeteneklere yer açtığını düşünüyorum. Şu aralar Rotate Birger Christensen, The Vampire's Wife, Midnight 00, aksesuarda ise Hot Lips by Solange, Foundrae, Roxanne Assoulin ilgi odağımda.


Küpeler Raisa & Vanessa Çanta Roman Ayakkabılar Chanel - Çanta Susan Alexander Güneş gözlüğü Dries Van Noten x Linda Farrow Kolye antika Yüzük Baguette Jewellery

Nasıl hobilerin vardır?
Yoga ve meditasyon hayatımın vazgeçilmezleri, ruhumun besin kaynakları. Bu şekilde hem kendimi nötralize ediyorum hem de kaotik şehir hayatından kendimi ve düşüncelerimi az da olsa uzaklaştırabiliyorum. Hakkımda az bilinen bir şey ise fotoğraf edit'leme sevdam; uyumadan önce bunun için saatler harcayabilirim!Resimleri edit'lemek derken, bir kaç resmi birleştirmek, kolaj yapmaktan bahsediyorum; yoğun bir günü geride bırakmama en yardımcı olan yöntem.


Kürk Mergim Güneş gözlüğü Illesteva

Aralık sayımız için buluşuyoruz, yeni yıla dair plan ve hayallerini öğrenebilir miyiz?
2019'da Mergim'in tasarım çeşitlerini artırarak bir yaşam stili markası olarak görmeyi hayal ediyorum! Büyük, kristal küpelerden kadife, devekuşu tüylü pouch'lara uzanan bir koleksiyon hazırlamak istiyorum. Mergim'i dünya metropollerinde, Los Angeles'ta, Tokyo'da farklı hikayeleri olan kadınlar üzerinde görmek en büyük hayalim...