Bebek sahilinde denizlerin geleceği için koştular
LIFESTYLE

Bebek sahilinde denizlerin geleceği için koştular

adidas ve Parley’in denizlerdeki plastik atıkların azaltılması için gerçekleştirdiği farkındalık projesi “Run For The Oceans” kapsamında bu yıl yüzlerce kişi okyanusların geleceği için Bebek sahilinde koştu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Haziran 2019

İstanbul'da yaklaşık 300 koşucu Aşiyan'dan başlayıp Bebek sahilde devam eden bir parkurda denizlerin ve dolayısıyla okyanusların temizliği, plastik atıklardan kurtulması için koştu. 8 Haziran'da New York'ta start alan ve 16 Haziran'da Şangay'da son bulacak olan Run For The Oceans etkinliklerinin İstanbul ayağı da 13 Haziran'da gerçekleştirildi.

Koşucuların kat ettiği her bir kilometre, Runtastic uygulaması üzerinden bir dolarlık bağış olarak kabul ediliyor. Dünya çapında toplanan 1,5 milyon dolar adidas tarafından plastik atık kirliliğinin denizlere ulaşmaması konusunda yeni nesillerin eğitilmesi için Parley Ocean School'a bağışlanacak.
Parley ile okyanuslardaki plastik atıkları toplayıp plastiğini ayakkabıya dönüştürerek deniz ve kıyı topluluklarından gelen büyük miktarlarda plastik atığın önüne geçen adidas, Bebek BÜMED'deki etkinlik alanında atölye, söyleşi, sergi alanlarıyla bu projeyi ve önemini anlattı.

Sergisi ve söyleşisiyle oldukça dikkat çeken Şinasi Yelkenci, deniz ve çevre tutkunu bir isim olarak denizden çıkardığı her türlü atığı değerlendiriyor ve onları birer sanat eserine dönüştürüyor. Sıfır atık, çöpsüz yaşam, tek kullanımlık plastiklerin azaltılması konusunda çalışmalar yapan Hale Acun Aydın ise plastik kullanımının sıfıra indirilmesi ve minimal bir yaşam hakkında katılımcılarla söyleşiler gerçekleştirdi. Ayrıca İdil Güral'la boyama atölyesi, "Gelecek İçin İz Bırak" hatıra köşesi, dönüşüm oyunu gibi workshop alanları ve Parley Okyanus Okulu ile Parley sergileri de katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Katılımcıların Bebek sahilinde dikkat çeken koşusunun ardından BÜMED'de akşama DJ performansıyla devam edildi.

11 PLASTİK ŞİŞEDEN 1 ÇİFT AYAKKABI

adidas 2016 yılında, geri dönüşümlü okyanus plastiklerinden elde edilmiş ilk performans ürünlerini yarattı ve 2018 yılına kadar 6 milyon çift adidas x Parley ayakkabısı üretti. adidas ve Parley bir çift ayakkabıyı denizlerden çıkarılan 11 plastik şişeden elde ediyor. 2019 yılı için ise hedef 11 milyon adet üretim yaparak büyük miktarda plastiğin okyanuslara girmesini engellemek. Run For The Oceans 2019 kapsamında adidas, 2024 yılına kadar tüm ürünlerinden saf polyester kullanımını tamamen kaldırarak sadece %100 geri dönüştürülmüş polyester kullanmayı planlıyor.

Sporun birleştirici gücüyle hareket eden adidas, hep birlikte geleceğimizi iyi yönde değiştirebileceğimiz inancıyla plastik atık kirliliğine karşı imza attığı proje kapsamında her yıl daha fazla kişiye ulaşarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. adidas bu kampanya kapsamında plastik atık ile ilgili geleceğe dair çarpıcı veriler de sunuyor:
• Her dakika bir çöp kamyonuna eşdeğer plastik okyanuslara dökülüyor.
• Dünya üzerinde her bir insana karşılık 1 ton plastik atık bulunuyor.
• 2050 yılına kadar okyanuslarımızdaki plastik atık yığınları balıkların sayısını aşacak.
• Şimdiye dek yaratılan her plastik parça bir şekilde varlığını sürdürüyor; plastik yok olmaz.
• Yakın tarihli çalışmalar, 250.000 ton ağırlığındaki en az 5 trilyon plastik parçanın okyanuslarda yüzdüğünü gösteriyor.
• Deniz kuşlarının %90'ının ve dünyadaki deniz kaplumbağalarının yarısından fazlasının midesinde plastik bulunuyor.
• Büyük balık türlerinin%90'ı 1950'den bu yana ortadan kayboldu.
• Büyük Bariyer Resifi gibi dünyadaki en büyük yapı okyanuslarda bulunuyor. Resifin canlılar vasıtasıyla sahip olduğu renkliliğinin üçte ikisi ciddi biçimde yok olmuş, beyazlamış durumda.
• Aldığımız her saniye nefes okyanuslar tarafından üretiliyor.
• Ay'da 12 kişi yürüdü. Okyanusun en derin kısmına sadece 3 kişi indi.
• Yağmur suyunu, içme suyumuzu, havayı, iklimleri, sahil şeritlerini, yiyeceklerimizin çoğunu ve hatta soluduğumuz havadaki oksijenin hepsini denizlere borçluyuz.
• Yeryüzünün dörtte üçünü kaplayan okyanuslar dünyadaki suyun%97'sini içeriyor.
• Okyanuslar, insanlar tarafından üretilen karbondioksitin yaklaşık %30'unun emilimini gerçekleştirerek küresel ısınmanın etkilerini engelliyor.
• Okyanuslar dünyadaki oksijenin yarısından fazlasını üretiyor ve atmosferimizden 50 kat daha fazla karbondioksit depoluyor.
• 2016 yılında Parley sayesinde toplam 746 ton deniz atığı toplandı.