Porto'da dört gün
LIFESTYLE

Porto'da dört gün

Portekiz’in incisi Lizbon ve son senelerde atağa geçen şehri Porto’da dört özel gün.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Haziran 2019

İlker Topdemir

İstanbul'dan Lizbon'a THY günde karşılıklı iki sefer gerçekleştiriyor ve uçuş 4 saate yakın sürüyor. Havalimanı ile şehir arası ise 25 dakika. Portekiz'de Uber, birkaç kişi seyahat ediyorsanız toplu taşımadan daha ucuza geliyor. Ayrıca hem Lizbon hem Porto gezileri için önerim Tuk Tuk'la şehir turu; en dar sokaklara bile girdikleri için her yeri görebiliyorsunuz.

YEDİ TEPELİ ŞEHİR
Lizbon tıpkı İstanbul gibi yedi tepeden oluşuyor. Yürüyerek keşfedeceğiniz, her sokağı, her caddesi farklı bir şehir. Çok sayıda konaklama seçeneği var ama lokasyon çok önemli. Bazı oteller öyle yokuşlarda ki, ulaşım problem olabilir. Benim önerim butik otel Valverde. 25 odadan oluşan otel dünyanın her yerinden farklı ödüller almış, çok yakında ise Relaix Chataeu üyesi olacak. Genel müdürü Adélia Carvalho her sabah kahvaltıya inip, her konuk ile ilgileniyor.


Porto Limanı'nın dar sokaklarından biri

Çok yakında, şu an yapımı devam eden yeni bir bina ve bu sayede 10 oda daha otele eklenecek. Valverde'nin Sitio adında başarılı bir restoranı bulunuyor, sevimli bir bahçesi var. Kahvaltınızı da bu restoranda alabilirsiniz.

Lizbon'da Bairro Alto ve Alfama olmak üzere iki büyük semt var; minik sokakları dükkanlar ve restoranlar ile dolu. Bairro Alto biraz daha alışverişe ve uluslararası markalara odaklı. Alfama ise daha çok sanat galerileri, kiliseler ve lokal dükkanların olduğu bir semt.

Tam ortada Rossio bölgesi var. Buranın en meşhur caddesi ise Avenida da Liberdade. Bütün markalar ve şık oteller bu cadde üzerinde bulunuyor. Avenida da Liberdade'yi şehrin tam merkezi olarak alırsanız, haritada her şey daha kolay kafanızda oturur.


Hotel Valverde'nin resepsiyonu ve odalarından biri

Yeme içme şehrin en önemli unsurlarından. Deniz kenarına doğru yürüdüğünüzde Time Out dergisinin kurduğu dev bir yeme-içme çarşısı göreceksiniz. Michelin yıldızlı şeflerin daha küçük menülerle, herkesin alabileceği fiyatlara kurdukları bu çarşıda her damak tadına göre bir şeyler var.

Şef Jose Avillez'in yarattığı Beco Cabaret Gourmet, Portekiz mutfağının müzik ve kabare ile buluştuğu bir restoran. Keyifli bir gece ve tabii ki nefis yemekler için doğru adrestesiniz.

Seen, şehrin restoranları arasına yeni katılan bir isim. Tivoli Hotel'in terasından şehre bakan barı ve restoranı ile Lizbon'un en trend adreslerinden. Dilerseniz gece geç saatlere kadar eğlenebilir, mekanın içinden Sky Bar adındaki farklı bir mekana geçebilirsiniz.

By the Wine, José Maria da Fonseca şarap bağlarının 1834 yılında Lizbon'da açtığı bir bar ve tapas restoranı. Mimarisi etkileyici ve ayak üstü bir şeyler atıştırmak için muhteşem bir yer.

Ramiro, deniz ürünlerine doyacağınız bir restoran. Rezervasyon almayan, bazen bir saat kadar sıra beklediğiniz mekanda her türlü kabuklu deniz ürününü çok uygun fiyatlara yiyebilirsiniz.

Bairro do Avillez, Portekizli şef Avillez'in diğer restoranı. Menüsü inanılmaz, ekmekleri harika. Restoranın giriş kısmında tapas ve atıştırmalık servisi var, orta kısmı ise ana restoran. Menüde et, balık, kabuklu deniz ürünleri, ne isterseniz var. Rezervasyonsuz yer bulmak imkansız ancak gece 22:30 sonrası rezervasyon yaptırmadan yemeğe gelebiliyorsunuz.


Torel 1884 Suites & Apartments lobisi

GENÇ PORTEKİZLİ
Lizbon'dan Porto'ya yolculuğumuz hızlı trenle 2 saat 50 dakika sürüyor ama yolculuk boyunca tren çok sallıyor. Uçak ile gitmek 50 dakika ve tren ile aynı fiyat. Porto hâlâ gelişmekte olan genç bir şehir. Lizbon'a kıyasla daha pratik ve kompakt. Denize doğru gittiğinizde balıkçılardan kalma minik evler ve dükkanlar sizi karşılıyor. Okyanusa çok yakın olduğu için geceleri biraz esiyor.

Torel 1884 Suites & Apartments, şehrin en merkezi yerinde 23 odasıyla hizmet veriyor. Konumlandığı eski saray binası 10 suitten oluşuyor. Altı metre yüksekliğindeki görkemli tavanlar ve camlar inanılmaz bir his veriyor. Diğer odalar ise bir sokak arkada ve küçük apartman daireleri gibi düzenlenmiş. Kahvaltı a la carte olarak servis ediliyor. Otelin altında Bartolomeu Bistro'da servis yapılıyor ki, burası gün içinde Portolu lokallerin yemeğe geldiği bir mekan.

Hotel Torel Avantgarde, 47 odadan oluşan ve Porto'ya tepeden bakan bir sanat oteli. Mimarisi lokal sanatçılar tarafından yapılan 5 yıldızlı otel şehir merkezine 10 dakika mesafede. Yan sokağından deniz kenarına 5 dakikada inebilirsiniz. Restoranı akşam yemekleri için ideal.

Digby, başarılı menüsü ile denenmeye değer. Şef Pedro Garrido 35 yaşında ve mutfak tümüyle kendisine ait. Kahvaltıdan akşam yemeğine tüm menü onun eseri.

Tapisco hem Porto'da hem de Lizbon'da şubeleri olan, tapas paylaşımlıklarına doyum olmayan bir mekan. Biz öğle yemeğine gitmiştik; o kadar iyi ki akşam için de rezervasyon yaptırdık.

O Gaveto 1984 yılından beri hizmet veren bir deniz ürünleri restoranı, fine dining sevenler için ideal.

DOP şehrin en havalısı. Şef Rui Paula imzalı yemekler en şık şekilde servis ediliyor.