Yaz rotası ve ada havası: Stockholm
LIFESTYLE

Yaz rotası ve ada havası: Stockholm

Haziran sonundan Temmuz’a havası kararmayan şehir, Stockholm.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Temmuz 2019

İlker Topdemir

İsveç'in başkenti ve nüfusun en yoğun olduğu şehri Stockholm, birbirine köprü ile bağlı adaları, yemyeşil doğası ve dünyanın en yaşanabilir kenti olmasıyla ünlü. Dingin yaşamı, temizliği, şık cafe, restoran ve mağazaları ile dikkat çeken şehirde en az 3 gün geçir menizi ve yürüyerek keşif yapmanızı öneririm. Stockholm-Arlanda Havalimanı şehir merkezine 30 dakika mesafede. Merkeze taksi, tren, otobüs, Uber dahil farklı yöntemler ile gelmeniz mümkün. Yalnız seyahat ediyorsanız kesinlikle hızlı treni kullanın derim.

Stockholm'ün 3 ana, 11 daha küçük adası var; Gamla Stan tarihi adanın bulunduğu yer, Södermalm daha çok yerleşimin olduğu eski şehir, Norrmalm, Östermalm ve Vasastan ise eğlence, alışveriş ve şehrin en kalabalık halini bulabileceğiniz yerler.

NEREDE KALINIR
Hotel Skeppsholmen
78 odalı 300 senelik tarihi bir binada bulunan Hotel Skeppsholmen şehirdeki en yeşil bölgede yer alıyor. İsveç mimarisi ile minimalist şekilde kurgulanmış her odanın önünde küçük bir bahçe bulunuyor ve sıcak günlerde havlunuzu alıp direkt deniz kenarına yürüyebiliyorsunuz. Arka tarafında Ulusal Müze ve Modern Müze olan otel şehir merkezine 10 dakika yürüme mesafesinde. Çok popüler olan restoranı Langa Raden haftanın her günü hem bahçede hem içeride servis veriyor. Pazar brunch'ları ile ünlü restoranda lokal İsveç yemekleri yiyebilir, gün içinde bir şeyler içmek için de uğrayabilirsiniz.


Grand Hotel Stockholm

Grand Hotel Stockholm
Kral ve kraliçeler gibi ağırlanmak ve şehrin en güzel otelinde kalmak isterseniz doğru adrestesiniz. 273 odalı Grand Hotel'in 70 suiti ve bazı odaları kraliyet binasına bakıyor. Her detay incelikle düşünülmüş, her yer otelin kendi çiçekçisi tarafından rengarenk süslenmiş. Otelin konumu lüks alışveriş merkezi ve müzeler ile iç içe, önündeki kanal üzerinde ise birbirinden keyifli cafe'ler bulunmakta. The Veranda adlı restoranı gün içinde keyifle oturacağınız bir mekan. Akşam yemekleri içinse Michelin yıldızlı Matbaren'i tavsiye ederim. Şef Mathias Dahlgren'in Rutabaga adlı bir vejetaryen restoranı da var.


Lydmar Hotel

Hotel Lydmar
Lydmar, 46 odası ile tam bir butik otel. Hip dizaynı, geniş odaları, merkezi konumu ve genç ruhuyla Stockholm'un en iyi konaklama adreslerinden. Yaz aylarında açık olan teras restoranı Stockholm'luların en çok tercih ettiği mekan. 2017 yılında yenilenen otel bu sene onuncu yılını kutluyor. Tam bir yaşam alanı olarak dizayn edilmiş ve girişinde herkesin ortak kullandığı oturma odası bulunmakta. Ayrıca evcil hayvanlara açık.

NEREDE YENİR
Stockholm'un şu anda en meşhur kelimesi "fika". Kahvenin yanında küçük bir tatlı ile yaptığınız araya fika diyorlar. Bu, lokallerin kendilerine zaman ayırdıkları bir zaman dilimi. Tatlıyı çok seven halk, pasta ve kahve üzerine her yerde muhteşem mekanlar açmış. Farklı konsept lezzetler ve sanat eserini andıran yemekler için de Stockholm doğru adres.

Fosch Artisan Patisserie
Şehrin Östermalm bölgesinde, ödüllü tatlıcısı tarafından açılmış patisserie Pazartesi hariç her gün açık. Tatlıları efsane, makaron, kruvasan ve ekmekleri çok popüler. Gün içinde ürünleri çok çabuk bitebiliyor.

Mr. Cake
Amerikan tarzı büyük boy tatlıları, pastaları, sandviçleri ile ünlü ve içerisi gençlerle dolu. Üniversite bölgesinde, birçok restoran ve cafe'nin olduğu caddede kahvaltı, öğle yemeği ya da fika zamanı için uğrayabilirsiniz. Özellikle sunduğu Red Velvet Croissant'ı kesin deneyin.

Sturekatten
Zamanda geri gitmiş gibi olacağınız dekorasyonu, ellerinizi yiyeceğiniz kek ve pastaları, birinci katta oturma alanları olan bir mekan. Tarçınlı kek ya da elmalı pasta seviyorsanız, çok başarılı.


Deniz ürünleriyle ünlü Sturehof

Sturehof
Stockholm klasiği olan Sturehof gerçek bir deniz ürünleri cenneti. Menüsünde okyanusta ne kadar deniz ürünü varsa bulabileceğiniz restoran geniş terası ile haftanın her günü tıklım tıklım dolu. Favori lezzetleri ise karides salatası ve kabuklu tabağı.


Frantzen

Frantzen
Stockholm'ün tek 3 yıldızlı restoranı. Gitmeden önce sosyal medyadan araştırın. Kişi başı 3.500 İsveç kronu ödediğiniz menüye içecekler dahil. Sanat eseri gibi yemekler tadacağınız, büyük deneyim olacak bir restoran. Önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.


Oaxen Krog

Oaxen Krog
İki Michelin yıldızlı restoran, doğal malzemelerle sezona göre hazırladığı menüsü ile 1 sene sonrası için rezervasyon alıyor. Menü kişi başı 2.300 İsveç kronu. Özel masa rezervasyonu dışında altı kişiye kadar bölüşebileceğiniz ortak masaları da var.

ŞEHİR TURU
Adalar üzerine kurulu şehir hakkında en iyi fikri tekne turu ile edinebilirsiniz. 2 saat 50 dakika süren ve farklı adaların etrafında seyir yapan tekne ülkenin genel olarak nasıl yerleşim yaptığını ve ne kadar güzel olduğunu gözler önüne seriyor. Günde 3 kere bu tur için farklı kalkış saatleri bulunmakta. Bunun dışında metro durakları turu var. Sanat eseri gibi boyanmış ve süslenmiş farklı durakları ziyaret ediyorsunuz. Görmeye değer!