Evleneceklere dekorasyon tavsiyeleri
LIFESTYLE

Evleneceklere dekorasyon tavsiyeleri

Yeni evlenecek çiftlere rehberlik etmek için yola çıkan Home Art Evlilik, okurlarıyla buluştu. Dergide özellikle çiçeği burnunda çiftlerin evlerini dekore ederken başvuracakları birbirinden önemli tavsiyeler yer alıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Ağustos 2019

Dekorasyon konusunda çok sık düşülen belli bazı hatalar var. Bu temel hataları bilip bunlardan kaçınarak evinizi çok daha profesyonel bir bakış açısıyla dekore edebilirsiniz.

Yeni evlenecek çiftlerin birbirinden farklı, tatlı telaşları oluyor. Bunlardan en önemlisi de elbette yaşayacakları evin dekorasyonu. Çiftler evlerini en şık ve en güzel şekilde dekore etmek için çok vakit harcıyor. Ama bunu yaparken de belli başlı hatalara düşüyor. Bu hatalara düşmemek için Home Art Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Savcı yeni evlenecek çiftlere dekorasyon konusunda önerilerde bulundu. Gelin bir onlara bakalım...

TAKIM HALİNDE MOBİLYA ALMAYIN
Ah o mobilya mağazaları yok mu; kampanyalarla yeni evli çiftlere salon takımı, yatak odası takımı aldıran... O tuzaklara düşmeyin! Evet, belki biraz daha ucuz ama değer mi? Her şeyiniz bir anda olmayıversin. Önce kanepenizi alın, paranız oldukça diğerlerini tamamlarsınız. Yavaş yavaş, beğenerek, içinize sinerek, sakin sakin seçerek alırsınız. Takım halinde alınan mobilyaların ötesinde, tüm mobilyaların aynı ağaçtan olduğu dekorasyon şekli de çok sıkıcı!

RENKTEN KAÇMAYIN
Dekorasyonda renk kullanmaktan kaçınmak, hata yaparım diye klişe renklere yönelmek de çok büyük hatalardan. Toprak tonları, bej, kese kâğıdı rengi, fildişi beyazı gibi artık duymaktan bile sıkıldığımız o renklerle hata yapmazsınız belki ama vasatlıktan kendinizi ve evinize gelenleri sıkıcılıktan öldürebilirsiniz.

TELEVİZYONU BAŞKÖŞEYE KOYMAYIN
Salondaki en önemli duvara televizyonu yerleştirmek, hele yan taraflarında amaçsız raflarıyla o acayip televizyon üniteleriyle koca bir duvarı işgal etmek, yapılabilecek en büyük hatalardan. Bütün oturma elemanlarının televizyon izlenmesi amacıyla televizyona yönelmiş olduğu düzende televizyon izlenmediği sırada ne komik bir görüntü olduğu ortada.

TEK BİR AYDINLATMA ELEMANINA YÜKLENMEYİN
Tek bir avizeyle, hatta çok heybetli bir avizeyle, evin bütün aydınlatma ihtiyacını çözeceğini düşünmek de yapılan hatalardan biri. Farklı ışık kaynaklarının, endirekt aydınlatmaların dekorasyona katkısı büyük. Çok büyük, tek bir aydınlatma mekânın ışık ihtiyacını çözmeye yetmeyeceği gibi dikkati yalnızca oraya yönelterek dekorasyonda algı dağılmasına yol açıyor. Abajur ve lambaderlerle farklı ışık kaynakları yaratıp mekâna farklı elemanlar katabilir ve böylece endirekt ışık kaynakları da elde etmiş olursunuz.

BÜTÜN MOBİLYALARI DUVARA DAYAMAYIN
Mekân küçükse yapacak çok da fazla bir şey yok dediğinizi duyar gibiyim. Ama yine de bir şeyleri ortaya çekmek, farklı yerleşimler yapmak mümkün. En basiti, yemek bölümüyle salonu ayırmak için yapacağınız çift taraflı kitaplık bile bu görüntüyü kırmaya yetecektir.

TABLOLARI ÇOK YUKARIYA YA DA ÇOK AŞAĞIYA ASMAYIN
Tablolar ya da birden çok çerçeveden oluşan sanat eseri öbekleri için ortalama boya sahip bir insanın göz hizası esastır. Daha aşağıya ya da daha yukarıya astığınızda şaşkınlık yaratan, bir şey eksik kalmış ya da olmamış hissi doğuran bir görüntüye yol açarsınız.

MEKÂNA KÜÇÜK GELEN HALILAR
Mekânda yüzüyormuş gibi görünen halı ve kilimler kullanmak dekorasyonda yapılabilecek en büyük hatalardan. El dokuması, kaliteli halılar da el yakıyor; metrekaresi büyüdükçe fiyatları astronomik olarak artıyor, farkındayım ama eğer mekâna yakışacak büyüklükte bir halı almaya paranız yetmiyorsa halı almayıverin.