İyi hissetme hali
LIFESTYLE

İyi hissetme hali

Aktif Meditasyon Eğitmeni ve Tasarımcı Reyhan İlknur, takı tasarımlarıyla meditasyon enerjisini hem kendi üzerinde taşıyor, hem de bu zarif “hatırlatıcılar” aracılığıyla insanlara ulaştırıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Şubat 2020

Pelin Hasçalık

Meditasyon yapmaya nasıl başladınız? Karar alma ve motivasyon sürecinizden bahseder misiniz?
Meditasyona 2007 yılında başladım. Aynı sene annemi kanser hastalığından kaybetmiştim. Hastalık süreci ve onun kaybıyla başa çıkma döneminde yoğun depresyon yaşadım ve bir çıkış yolu olarak alternatif terapi arayışındayken meditasyonla tanıştım. O dönemde mindfulness odaklı meditasyon yapıyordum. Aktif meditasyona başlamam ve günlük rutinim haline getirmem 2014 yılına denk geliyor. En büyük motivasyonum; aktif meditasyonu günlük rutinim haline getirdikten sonra her geçen gün bedenime ve ruhuma faydalarını keşfetmekti. Bir diğer motivasyonum ise aktif meditasyon sonrası yaşadığım sonsuz ruhsal tatmin oldu. Aslında meditasyona başlamak bir karar süreci gibi sayılmazdı. O dönemde aldığım Aile Dizimi eğitim ve kampları hayatımda meditasyonun bir süreklilik haline gelmesine yardımcı oldu. İki sene boyunca katıldığım yoğun eğitim kamplarında günde iki saat aktif meditasyon yapıyorduk. Eve döndükten sonra da zamanla kendim yapmaya başladım. Faydalarını gördükçe devam ettim. Hayatımda kendim için yaptığım en iyi şey olduğunu söyleyebilirim.

Aktif meditasyonun faydaları neler?
Aktif meditasyonlar da kendi içlerinde farklılık gösteriyor. Temel faydalarından bahsedecek olursam; bedende tıkalı enerjilerin açılmasını destekliyor, çakraları dengeliyor, zihni tazeliyor, başta ve omuzlarda oluşan stresi azaltıyor, düşünceleri azaltıp zihni sakinleştiriyor, kalp atışını düşürüyor, kişiyi daha yüksek bir bilinç seviyesine taşıyor, vücutta kan akışını artırıyor, enerjiyi yükseltiyorlar.

Diğer meditasyon yöntemlerinden farkı nedir?
Aktif meditasyon, hareketi ve ardından sessizliği savunan bir tür. Müzik eşliğinde aşamalı olarak uygulanıyor. Zihni sakinleştiriyor ve farkındalığı artırmaya yardımcı oluyor. Fiziksel aktivite, dans, çeşitli beden farkındalığı hareketleri içeren bu meditasyon türünün günümüz modern dünya insanına daha uygun olduğu fikrindeyim. Aktif meditasyonda niyet, zihni susturmak, odağı kalbe ve bedene taşımak.

Ruhumuza ve bedenimize uygun meditasyon yöntemini nasıl keşfederiz?
Konusunda uzman birinden danışmanlık alabilirsiniz ve tabii deneyerek bulabilirsiniz. Bazen de bir dönem iyi gelen teknik bir süre sonra değişim isteyebilir. Meditasyon tecrübesi, size uygun tekniği keşif sürecinde önem taşıyor. Bu nedenle, meditasyona yeni başlıyorsanız bir tekniğin size uygun olup olmadığını anlamak için minimum 21 gün denemenizi öneriyorum.

Günlük hayatımıza denge ve konsantrasyon getirmek için her gün meditasyon yapmalı mıyız?
Tabii ki! Bu zaten bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Meditasyonda süreklilik önem taşır. Araştırmalara göre sekiz hafta meditasyon yapan kişilerin beyinlerinde ciddi değişiklikler görülüyor. Duygu durumlarında, denge ve konsantrasyonlarında artış oluyor. Her gün minimum on dakika meditasyon yapmanızı tavsiye ederim. O on dakikanın hayatınızda yaratacağı farka inanamayacaksınız.

Grup enerjisine göre düzenlediğiniz aktif meditasyonlara katılanları nasıl bir deneyim bekliyor?
Farklı bir sürpriz bekliyor! Karşılıklı konuşarak derse başlıyoruz. Katılımcıların o günkü hislerine göre neler yapacağımıza karar veriyoruz. Bazen bedenimiz çok hareket istiyor, bazen de daha az hareket ve dinginlik içeren bir meditasyon seçiyoruz. Etkinliklerimi Instagram'da @premsalima
adresimden takip edebilirsiniz.

Salima Design markasını yaratma fikri nasıl doğdu?
Aslında her şey bir seyahat sırasında zihnimde bir kolye modeli belirmesiyle başladı. İlk başta sadece üzerinde "meditate" yazan bir kolye tasarlamayı düşündüm. Hayat da bu konuda beni destekledi. O tek kolyeye bir anda yüzük ve bileklik tasarımları da eklenerek Meditation koleksiyonuna dönüştü ve marka ismini de Salima Design koyduk. Salima, tam ve bütün anlamına gelir. Hint felsefesine göre kendini kişisel gelişimine ve meditasyona adayan kişilere sannyas denir. Benim sannyas ismim Prem Salima. Sanskritçe'de prem, sevgi ve aşk anlamındadır. Benim için iki ismin de anlamı çok özel, bu nedenle uğur getirdiklerine inanıyorum.

Tasarım süreci nasıl gelişiyor? Nelerden ilham alıyorsunuz?
Aslında Meditation koleksiyonunu hazırlarken niyetim, meditasyon enerjisini hem kendi üzerimde taşımak hem de güzel bir hatırlatıcı olarak insanlara ulaştırmaktı. O nedenle tasarımların sade, aynı zamanda rahat ama bir o kadar da dikkat çekici olması ana kriterlerimizdi. Pozitif enerjisi, takan kişileri negatif enerjiden koruması, stresi ve endişeyi azaltması, vücut ısısını düzenlemesi ve kullanım rahatlığı, materyal olarak bizi altına yöneltti. Hedefimiz insanların takılarımızı duşta, meditasyonda, uykuda, her an rahatlıkla takabilmeleri. Takılar üzerindeki hatırlatıcı kelimeleri de aktif meditasyondan ilham alarak seçiyorum. Her kelimenin meditasyonla bağlantılı bir anlamı ve hikayesi var. Takılarda kullandığımız kelimelerin hikaye ve anlamlarının insanlara dokunuyor olması benim için büyük bir keyif. İlham kaynaklarım; aktif meditasyonlarım, seyahat, kedilerimiz ve müzik.

Koleksiyondaki parçalar neleri temsil ediyor? Özel sipariş çalışıyor musunuz?
Koleksiyondaki her parça aktif meditasyondan yola çıkarak kişinin hayatına, değişim ve dönüşümüne katkı sağlayan nitelikleri temsil ediyor. Aslında özümüzde var olan ancak bir kenara kaldırdığımız ve unuttuğumuz özellikleri hatırlatmaya yardımcı oluyor. Bazen kişiler onlara özel kelimeleri bulup çalışmamı istiyorlar ve biz de bu doğrultuda çalışıyoruz.

Meditasyon odaklı planlarınız var mı?
Bu sene Bodrum'da bir otelde belli hafta sonlarında aktif meditasyon programları yapmayı planlıyoruz.