Cindy Sherman'ın Şahsi Tarihi
LIFESTYLE

Cindy Sherman'ın Şahsi Tarihi

Louis Vuitton Fondation, dünyaca ünlü çağdaş fotoğraf sanatçısı onuruna özel bir retrospektif sergiye ev sahipliği yapıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Mart 2020

Sinem Dönmez

Amerikalı fotoğraf sanatçısı Cindy Sherman'ın son zamanlarda görülebilecek en önemli sergilerinden biri, 1 Nisan'dan itibaren Louis Vuitton Fondation'da. İki bölüme ayrılan serginin ilk kısmı Sherman'ın 1975'ten bugüne ürettiği 170 eser ve 300 fotoğrafına ayrıldı.

Sherman, kadının ve kadın kimliğinin, tarih, medya veya popüler kültürdeki temsillerini kendine has bir yöntemle ele alıyor. Makyaj ve kostümlerle, kendini çeşitli mekan ve karelerin içine yerleştiriyor.

Bu fotoğraflar kimi zaman tarihi bir tabloyu, kimi zaman bir film karesini andırıyor. 2017'de Pera Müzesi'nde Bana Bak! adlı karma sergide birkaç işini görebilmiştik. Bu retrospektif, Sherman'ın Fransa'da 14 yıl sonraki ilk sergisi olmakla birlikte, şahsi tarihi açısından en büyük sergi aynı zamanda. Bir yanıyla, kadın kimliğinin son 45 yıldaki devinimini de izlemek için harika bir fırsat. Sherman, çağdaş sanatın en çarpıcı isimlerinden biri.

Kendine ve topluma yabancılaşmanın gücünü hissedebildiğiniz fotoğraflarında, feminist bir bakış ve dişil bir güç var. Bazen bir kadın, bazen bir palyaço, bazen erkek, bazen yaşlı, bazen yaşı tahmin edilemez bir insan kılığına bürünüyor. Çoğunu kurbanlaştırılan ya da objeleştirilen kadınlara atfettiği fotoğrafları, zaman zaman rahatsız edici, zaman zaman düşündürücü.

Fotoğraflarda kendisini değiştirme konusunda o kadar yetkin ki, eğer o olduğunu bilmeseniz, herhangi bir portre fotoğrafı zannedebilirsiniz. Kendini değiştirirken elindeki tüm imkanları kullanıyor. Günümüzde elimizde Photoshop gibi bir teknoloji var ancak Sherman'ın bunu 1975'ten beri yaptığını düşündüğünüzde hayranlığınız kat kat artıyor.

Sergide sanatçının bütün dönemlerini yansıtan çalışmalarından örnekler görülebilecek. Untitled Film Stills, Rear Screen Projections, Fashion, History Portraits, Disasters, Headshots, Clowns, Society Portraits, Murals, Flappers gibi koleksiyonları aracılığıyla Sherman'ın bakış açısını ve fotoğraf sanatçılığında geldiği yeri tek bir sergi içinde görmek müthiş bir deneyim. Serginin ikinci bölümünde ise bambaşka bir sürpriz var. Küratörlüğünü Louis Vuitton Vakfı ile Sherman'ın birlikte üstlendiği sergide, 20 jenerasyondan uluslararası sanatçının hiç görülmemiş 60 eseri yer alıyor. Marina Abramovic, Damien Hirst, Andy Warhol gibi isimlerin heykel, fotoğraf, resim, video gibi farklı disiplinlerden Sherman'ın seçtiği işler ziyarete açık. Sergi 31 Ağustos'a kadar sürecek.