Maske takmak virüsten korur mu?
LIFESTYLE

Maske takmak virüsten korur mu?

Corona virüs hızlı bir oranda yayılmaya devam ettikçe insanların panik seviyeleri de giderek yükseldi. Peki maske takmak sizi virüsten korur mu?

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Mart 2020

Dünya çapında 146 binden fazla corona virüs vakası ve 5 bin 436'dan fazla ölüm meydana geldi. Türkiye, İngiltere ve ABD dahil birçok ülke, Çin'deki hastalığın merkez üssünden vatandaşları tahliye etti ve iki hafta boyunca karantinaya aldı. Önlemlere rağmen Avrupa'da virüsün varlığı arttı.

Kişisel önlemler yanı sıra pek çok insan maske takmaya başladı. Peki tıbbi maskeler corona virüsden korur mu?

Sağlıklıysanız, sadece 2019-nCoV enfeksiyonu şüphesi olan bir kişiyle karşılaşmanız durumunda maske takmanız gerekir. Corona virüsüne karşı takılan maskeler sadece alkol bazlı el ovma veya sabun ve su ile sık sık el temizliği ile birlikte kullanıldığında etkilidir. Maske kullanmadana önce nasıl kullanılacağını bilmeli ve uygun şekilde imha etmelisiniz. Yüz maskeleri, hastalığın başkalarına yayılmasını önlemek için COVID-19 belirtileri gösteren kişiler tarafından kullanılmalıdır. Yüz maskelerinin kullanımı, sağlık çalışanları ve yakın ortamlarda (evde veya bir sağlık kuruluşunda) birine bakan kişiler için de çok önemlidir.

TIBBİ MASKELER NE İŞE YARAR?

Tek kullanımlık tıbbi maskelerinin ana amacı, virüs taşıyan bir kişinin hapşırma veya öksürüğünün sıvısının etrafa saçılmasını önlemektir. Hasta olan birinin maske takması, çevresindekileri hastalığa karşı koruyabilir. Ayrıca bu maskeler, doktorlar ve cerrahlar tarafından tıbbi operasyonlar sırasında ortamı steril tutmak amacıyla kullanılıyor. Yani tıbbi maskeler, çevreden gelen virüs ya da bakterileri engellemek için değil, takan kişinin çevreye minimum oranda zarar vermesi için kullanılıyor. Tıbbi maske, cerrahı korumak için tasarlanmamıştır. Aslında maske, cerrahın ağzından veya burnundan saçılabilecek damlacıkların hastanın yarasına girmesini ve sepsise neden olmasını durdurmak amacıyla tasarlanmıştır.