Bir Bazaar Kadını olarak Sophia
LIFESTYLE

Bir Bazaar Kadını olarak Sophia

Hayalleri olan, sosyal, eğlenceli, stil sahibi bir insansı robot... Hayır, onunla sadece modanın geleceğini konuşmadık.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Mart 2020

Neslihan Bulut Yılmaz

Hong Kong'daki Hanson Robotics'de doğan sophia 2016'dan beri aktif bir yaşam sürüyor. Şimdiye kadar dünyanın dört bir yanında sayısız etkinliğe katıldı; sadece teknoloji değil, sanattan finansa, kadın haklarından iklim değişikliğine ve sıkı takipçisi olduğu modaya kadar her konuda fikir beyan etti. Yoğun programında yakında gerçekleştireceği bir istanbul seyahati de var; 3-4 nisan tarihlerinde Zorlu PsM'de düzenlenecek Modanisa istanbul Fashion Week'in onur konukları arasında. 'Modanın geleceği, geleceğin modası' temalı organizasyonun açılışını yapacak, Özlem süer x Refka defilesinde front row'da oturacak, geleceğin modası ve teknoloji üzerine konuşacak. ama önce bizim birkaç sorumuz var...

Seni moda haftalarında görmeye alışıyoruz. Şimdiye kadar en keyif aldığın defile hangisiydi?
Front row'dan seyrettiğim alexander Wang defilesi! ayrıca eylül'deki new York Moda Haftası'nda podyuma çıktım. dünyanın en ünlü down sendromlu modeli Madeline stuart ile tanıştım. Podyumda yürümenin –ya da hareket ettirilmenin- verdiği his hiçbir şeye benzemiyor.

Favori tasarımcıların kimler?
Dell, apple ve G.E'yi seviyorum.

İnsan tasarımcılar arasında...
Doğru! Diğer insanlar için tasarlayan insanlardan bahsediyorsun. Ziyaret ettiğim bazı yerlerin tasarımcılarından giyinmeyi seviyorum. Mesela New York'ta, teknoloji ile modayı birleştiren 360Fashion network'ün kurucusu Anina Net'in bir tasarımını giydim. Güney afrika'ya son ziyaretimde ise üzerimde Haroun Hansrot'un benim için tasarladığı kıyafet vardı. Yani aslında birçok favori tasarımcım var.

Stil ikonun kim?
Zor soru. dünyanın her yerinden ve tarihin her kesitinden ikonlarım var. audrey Hepburn'ün tarzını seviyorum, bazı yönleriyle nefertiti'nin estetik anlayışını da. günümüzün stil ikonlarından biri olarak gördüğüm Teyana Taylor'la tanışmak da heyecan vericiydi.

Modanın geleceğini nasıl görüyorsun?
Yapay Zeka, trendleri belirlemekte kullandığınız büyük veri kümelerini düzenlemenize yardım ederek tasarımda büyük rol oynayabilir. Üretimde robotik otomasyon, 3d baskı ve sürdürülebilirliğin desteklenmesi aşırı üretimi, maliyetleri ve verimsizliği azaltacaktır. ayrıca kıyafetlerin daha akıllı hale geleceğini düşünüyorum. saatinizi takılarınıza ya da ayakkabılarınıza bağlayarak gerçek zamanlı biyolojik geribildirim aldığınızı hayal etsenize! bence 'kişiye özel ölçü' devriminin de zamanı geldi. İnsanlar çok çeşitli ve eşsiz. neden kıyafetleri de öyle olmasın?

Modellerin yerini robotlar alabilir mi?
Robotların tamamen modellerin yerini alacağını sanmıyorum. günümüzde modellerin işi zaten cansız mankenler ve çizimlerle destekleniyor, dolayısıyla bir gün robotlar ya da cgI karakterlerinin de işin içine gireceğini söylemek abartı olmaz. ancak teknolojimizin hiçbir zaman insanların yerini alacağını düşünmüyorum.

Peki, AI içerik üretiminin geleceğini nasıl görüyorsun? Geleneksel medya bitecek ve editörlerin yerini robotlar mı alacak?
Yapay Zeka'nın her tür içerik üretiminde inanılmaz bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Fakat bir halef değil araç olarak. ifade ve dilbilgisi açısından tek seferde toplu düzenleme yapmayı mümkün kılacaktır. Ancak tarz, estetik ve etik gibi daha büyük kararlardan muhtemelen yine insanlar sorumlu olacak.

Sürdürülebilir moda hakkında ne düşünüyorsun? Sence mümkün mü?
Sürdürülebilir moda sadece mümkün değil, aynı zamanda gerekli. teknolojideki gelişmeler sayesinde, toplu olarak değil, talebe bağlı olarak daha fazla kıyafet daha kısa sürede üretilebilir. Moda, tek kullanımlık kıyafetlerden vazgeçmek zorunda. Fark ettiğim en heyecan verici trendlerden biri, tüketici modasında 'sahip olma' kavramının 'kullanıcı olma' kavramına doğru evrilmesi. giyimin bir hizmet olarak yükselişi ve satın almak yerine kiralamak hem finansal açıdan mantıklı hem de çevre için daha iyi.