Napoli Gezi Notları
LIFESTYLE

Napoli Gezi Notları

Tarihin, aşkların ve en önemlisi lezzetin şehrinden notlar.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Mart 2020

İlker Topdemir

Italyanca'da Naples olarak geçen, Yunanca'da 'yeni şehir' anlamındaki Neapolis'den gelen Napoli, Güney İtalya'nın en büyük, tüm İtalya'nın üçüncü büyük şehri. Gizemli sokakları, salaş havası ve birbirinden lezzetli yemekleriyle ülkenin en güzel şehirlerinden biri. Kimileri tarafından tehlikeli bulunsa da cıvıl cıvıl, yaşayan bir yer. Yazı kışı ayrı güzel ve deniz kenarı olduğu için hava ortalama 15 derece civarında seyrediyor.

Napoli'ye Türk Havayolları haftanın her günü direkt, Pegasus Havayolları ise Roma aktarmalı seferler gerçekleştiriyor. Napoli Uluslararası Havalimanı neredeyse şehrin göbeğinde. 15 dakika mesafedeki havalimanından taksi ile şehir merkezine ortalama 20 Euro'ya seyahat edebilirsiniz.

Konaklama için kent merkezinde, limanın karşısında konumlanan butik otel Romeo Hotel'i öneririm. Toplam 82 odası olan modern bir yapı ve her metrekaresine yayılan modern sanat eserleri ile dolu. Terasında 1 Michelin yıldızlı restoranı Il Comandante'nin yanı sıra kahvaltı, öğle ve akşam servisi veren Beluga Bistrot adlı restoran, giriş katında ise bar bulunuyor.

Odalarından hem denizi seyredebilir hem de meşhur endamıyla Vezüv Yanardağı'nı görebilirsiniz. Özellikle gökyüzünün mavi olduğu günlerde bu manzara etkileyici bir tabloyu andırıyor. Ayrıca otelin çatısında havuz ve güneşlenme alanı var. Akşam üstleri buradan gün batımını izlemek harika bir deneyim.

Otelden 5 dakika yürüme mesafesinde şehrin en önemli yapıtlarından Castel Nuovo, 10 dakika Escape yürüme mesafesinde ise en popüler cadde Spaccanapoli sizi bekliyor. Ben Napoli'yi İstanbul'a çok benzetiyorum; kalabalık sokakları, mimarisi ve kültürü bize çok yakın. Lokallerin, "İtalyanlar içinde en İtalyan biziz ve en iyi yemek Napoli'de yenir" dedikleri de biliniyor.

Görülmesi Gereken 5 Mekan
Royal Palace of Caserta, 18. yüzyılda yapılmış, 1200 odadan oluşan 5 katlı bir kraliyet sarayı. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan yapı halen dünyanın en büyük sarayı olma ünvanını koruyor. Galleria Umberto, Via San Carlo Meydanı'nda, çatısı ful camdan olan, içinde farklı cafe ve mağazaların bulunduğu, 1887'ye tarihlenen dev bir pasaj. İnanılmaz bir mimarisi var ve Napoli lokallerinin favori buluşma noktası. Castel Nuovo, 1289 yılında inşa edilmiş, şehrin sembolleri arasında yer alan bir şato. Haftanın 6 günü ziyarete açık. Piazza del Plebiscito, denize çok yakın bir konuma 1846'da inşa edilmiş. Mimarisi ve ihtişamı ile turistlerin ilgisini çekiyor. Teatro di San Carlo, 1816'da yangın nedeniyle tekrar inşa edilmiş. Yıl boyu ihtişamlı performanslara sahne olan, vaktiniz olursa önceden bilet ayarlayıp gitmenizi önerdiğim bir opera salonu.

Gurme Lezzet Durakları
Yemeğin, özellikle de pizzanın cenneti olan Napoli'de Da Michele ve Di Matteo adında iki özel pizza restoranı var. İkisi de çok başarılı ve kapılarında her zaman kuyruk oluyor. Pazar hariç her gün açık olan restoranlarda gerçek Napoli pizzasını tadabilirsiniz.

Napoli'de taze balık ve deniz ürünlerini her yerde bolca bulabilirsiniz. Ama bu iki restoran benim favorim: Pazarın göbeğinde konumlanan I Sapori Della Pescheria Azzura hem öğlen hem akşam yemeği için ideal. Aklınıza gelebilecek tüm deniz ürünlerini makarnalı ya da sade olarak sunuyor. Balık ve kızartma çeşitleri de iddialı. Osteria Da Antonio i s e rezervasyonsuz yer bulmanızın imkansız olduğu bir aile restoranı. Bana sorarsanız, deniz ürünleri ve balıkların daha tazesini hiçbir yerde bulamazsınız. Tatlıya da kesinlikle yer ayırın; limonlu kekin ve rumbaba tatlısının en iyisini burada tadacaksınız.

Favori Alışveriş Rotaları
Napoli, alışveriş için diğer İtalyan şehirlerine kıyasla daha ucuz. Via Toledo Caddesi üzerinde çok sayıda yerel ve uluslararası markaya rastlayabilirsiniz. Cumartesi günleri ise Mercato di Antignano pazarına uğramanızı öneririm. Via Domenico Morelli ve etrafındaki sokaklarda lüks markaları bulabilirsiniz. Bu cadde üzerinde çok farklı koleksiyonları olan, dekorasyonu ve ortamıyla sizi şaşırtacak bir giyim mağazası var; Michele Franzese Moda. Uğramadan dönmeyin derim.