Başka bir yaz
LIFESTYLE

Başka bir yaz

Haziran ayı itibariyle seyahatler başlayabilecek. Oteller ve uçak şirketleri bu konuda nasıl önlemler alıyorlar ve bizlerden neler bekleniyor; sizler için küçük bir araştırma yaptım.

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Haziran 2020

İlker Topdemir

Sene boyunca yüzlerce farklı insanın konakladığı, en büyük yoğunluğu kahvaltı ve toplantı salonlarında yaşayan oteller sizce nasıl önlemlerle kapılarını açacaklar? Dünyanın en büyük iki otel grubu olan Hilton ve Marriott'un açıklamaları şöyle:

Hilton grubu, bütün otelleri için çalışanlarına ekstra hijyen eğitimi veriyor. Hastanelerde kullanılan hijyenik temizlik markaları artık otellerde de kullanılacak.

Çalışanların saat başı ateşi ölçülecek ve ayrıca otellerin girişine termal kameralar yerleştirilecek. Asansör düğmeleri, kapı kolları, insanların sıklıkla dokundukları her yer ekstra temizlenecek.

Check-in ve check-out işlemleri telefonlara indirilen Hilton aplikasyonundan yapılacak. Oda kartları artık olmayacak, her türlü enformasyon telefonunuza mesaj olarak gelecek.

Ön büroda çalışanlara maske ve beyaz eldiven zorunluluğu gelecek. Kahvaltı, açık büfe yerine özel kutularda odanıza servis edilecek. Bir de odalarda eşyalar minimuma indirilecek.

Marriott grubu ise ilk olarak ultraviyole ışıklar ile odaları ve genel alanları temizlemeye başlayacak. Dezenfekte makineleri ile otelin her alanı gün boyu elden geçirilecek. Grup sözcüsü, daha önceden başlattıkları Marriott aplikasyonu ile oda anahtarı ve check-in, check-out işlemlerinin de akıllı telefonlar üzerinden yapılacağını belirtti. Ayrıca aplikasyon üzerinden ısmarladıktan sonra gidip, size özel hazırlanan kahvaltınızı kapalı kutu şeklinde alabileceksiniz. Kısaca, otellerde artık yeni bir dönem başlıyor: Daha bireysel bir hayat!

Airbnb'nin aldığı yeni karara göre de kiralanan oda ya da evden biri çıktıktan sonra mekan 24 saat boş kalacak ve her türlü hijyen temizliği zorunlu olacak. Küçük oteller de Airbnb'nin başlattığı bu uygulamayı hayata geçirmeyi düşünüyorlar.

Havalimanları ve uçaklara gelince; artık her şey daha da zor! Her havayolu, her ülke farklı önlemler sunmaya başladı bile. Örneğin Emirates Havayolları'nda, yolcular havalimanına gelmeden 24 saat önce doktor raporu alacak ve havalimanında ateşleri ölçülecek.

Hong Kong Havalimanı, her yolcuyu dezenfektan makinaları yerleştirdiği kapılardan geçiş yaptıktan sonra içeri kabul edecek. Bir sonraki adımda hem havalimanında hem uçuş esnasında maske zorunlu hale gelecek. Ayrıca farklı formlar doldurarak gideceğiniz adres ve bilgileri iletmeniz istenecek.

Türk Havayolları, HES (#hayatevesigar) aplikasyonu aracılığı ile yolcu bilgilerini sisteme gireceğini açıkladı. Hastalığın yoğun olduğu bölgelerde bulunup bulunmadığınıza bakılacak. Havalimanında ateş ölçümü yapılacak. Maalesef lounge hizmetleri minimuma indirilecek. Her türlü besin kutu içerisinde hazır sunulacak ve hijyen birincil öncelik olacak.

Lufthansa Havayolları da web sitesi üzerinden benzer önlemlerle Haziran ayı itibariyle uçmayı planladığı destinasyonları açıkladı.

Avrupa Birliği 15 Haziran'a kadar seyahati kısıtlamıştı. Kendi içerisinde seyahat imkanını bu ay sonundan itibaren hayata geçirecek. Temmuz itibariyle, her şey daha iyi giderse, daha çok yere uçmak mümkün olacak ama bunu ilerleyen zaman gösterecek.

Özet olarak bakıldığında, 2020 yaz aylarını evimizde ve çevremizde geçirecekmişiz gibi görünüyor. Yapılan bütün araştırmalarda, araba seyahati, küçük otellerde konaklama ve aile ziyaretleri sezonun gerçeği olacak gibi duruyor.

Şu anda bütün dünyada kararları veren maalesef corona virüsü, biz ise seyirci durumundayız...