Uykudan Maksimum Verim Almanın 4 Yolu
LIFESTYLE

Uykudan Maksimum Verim Almanın 4 Yolu

Ruh, beden ve cilt de dinlenmek için uyku saatini bekliyor. Kaliteli bir uykunun 4 vazgeçilmezini sıraladık

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Ağustos 2020

Simay Keskintepe

BESLENME

Sağlıklı beslenme hem fizyolojik hem de psikolojik olarak bir bütündür. Eğer iyi beslenmek, iyi hissetmek istiyorsak bunun ilk adımlarından biri de uyku düzeninden geçiyor. Uyku saatinden minimum 3 saat önce yemek yeme işlemine son vermeliyiz. Çok yağlı, baharatlı, tuzlu, acı, ekşi ya da kızartma türü bir yiyecek tükettiysek doğrudan uyku kalitemizi negatif yönden etkileyebilir. Uyku öncesi sindirim sistemini aktive etmek vücudun uyku haline geçmesini zorlaştırdığı gibi hormon dengesini de bozmaktadır. Gün içerisinde magnezyum, çinko ve Omega 3 içeren yiyecekler tüketmek, uyku düzenimizi de iyi yönde etkileyecektir. Badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, ananas, domates, avokado, muz, kakao, domates, hindi, somon ve süt ve süt ürünlerini dengeli şekilde beslenme düzenimize ekleyerek daha iyi uyuyabiliriz. Yoğun tempoda geçen bir günün ardından uyusak da beynimiz düşünmeye devam eder. Bu da uyku kalitemizi doğrudan etkiler.

BİTKİ ÇAYLARI

Hem yorgunluğu yatıştırmak hem de kaliteli bir uyku için adına melisa, papatya, lavanta, yasemin gibi bitki çayları uykuya dalmamızı kolaylaştıracaktır. Bitkisel çayların doğal, taze ve tüketime uygun olduğundan emin olmalısınız. Çaydaki uçucu yağları yok etmemek adına, kaynamış suyu içilebilir dereceye gelene kadar bekletmeli ve ardından çayı demlemelisiniz. Demleme süresini ise 3-4 dakika ile sınırlı tutmalısınız. Ayrıca, rezene, nane, ada çayı, lavanta ve kimyon gibi bitkiler sindirim sistemi problemlerine de destek olur.

UÇUCU YAĞLAR

Vücudunuzun uykusuz kalmasının beden ve ruh üzerinde çok çeşitli olumsuz etkileri var. Stresli modern hayatımız, elektronik cihazlara olan bağlılığımız uyku problemlerini de beraberinde getiriyor. Uçucu yağların yararı, uyku üzerinde doğal ve dengeli bir etkiye sahip olmasıdır. Yatak odanızın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan sessiz, karanlık ve rahatlatıcı bir ortam olmasını sağlayın. Lavanta, ylang ylang, melissa, sandal ve papatya uçucu yağlarını uykuya dalmak için tercih edin. Hazırlayacağınız buhurdanlık içine yarı yarıya su ve ardından da tercih ettiğiniz 3-4 damla uçucu yağ ekleyerek aromaterapik bir uykuya dalabilirsiniz.

FİZİKSEL AKTİVİTE

Vücudunuzun uyku moduna geçmesi için zamana ihtiyacı vardır, bu nedenle yatmadan önceki son saati kitap okumak veya ılık bir banyo yapmak gibi sakinleştirici bir aktivite yaparak geçirin. Uyku öncesi nefes meditasyonu ve dingin bir yoga akışı ile zihnin sakinlemesini sağlayarak daha kolay uykuya dalın.