Sahnede düğün var
ÜNLÜ STİLİ

Sahnede düğün var

Sadece kadın oyunculardan oluşan kadrosuyla dikkat çeken Düğün adlı tiyatro oyunu, ataerkil sistemi sorguluyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 11 Nisan 2011

Pazar Sabah / Figen YANIK

Gelin, her gelin gibi bir an önce evlenmek ve tatsızlık çıkmadan o geceyi atlatmak istiyor. Ancak olaylar hiç de öyle süt liman gelişmiyor; köşkün mutfağı gelinin de damadın ailesinin de birbirleriyle ama aslında kendileriyle hesaplaştıkları bir mekana dönüşüyor.

Zaten gerçekte de hep böyle olmaz mı? Bir kadınla erkek evlenmeye karar verince, iki tarafın ailesi de tüm varlıklarıyla işin içine girer. Ailelerin anlaşması, çiftlerin uyumundan daha zordur. Sadece kadın oyuncuların rol aldığı, setten teknik ekibe kadar herkesin kadın olduğu ve kadınlık hallerinin masaya yatırıldığı Düğün oyunu, alışıldık bir evliliğe hazırlık hikayesi...

Farklı köken ve yaşlardan dört kadının; Tilbe Saran, Ayşe Bayramoğlu, Evren Ercan ve Eda Çatalçam'ın bir araya gelerek ortak dertlerine dair bir farkındalık yaratma çabasından doğmuş. Kadınların hem mağdur hem de fail oldukları ataerkil sistemi ve sürekli yeniden üretilen şiddeti sahneye taşıyan oyundaki kadınlar; gelin ve damadın anneleri, büyükanneler, anneler, kız kardeşler, evdeki yardımcı kadınlar, hatta kız arkadaşlar...

Senaryosunu Ayşe Bayramoğlu'nun yazdığı, Tilbe Saran'ın hem yönetip hem de rol aldığı Düğün'ün kadrosunda Güler Ökten, Zerrin Sümer, Şebnem Sönmez, Evren Ercan, Serpil Göral, Eda Çatalçam ve Maria Algüllü var.

ÖĞRETİLMİŞ KADINLIK HALLERİ

Tilbe Saran, oyunun kadınlık durumlarını anlattığını söylüyor: "Oyun, kadınlık durumlarını anlatıyor; bunun ne kadar öğretilmiş olduğunu gösteriyor. İnsan toplumsal bir hayvan, öyle olduğu için de yürümek dahil her şeyi öğreniyor. Biz de kadınların kendi özgür seçimi zannettiği şeylerin aslında birtakım öğretilerden ibaret olduğunun farkına varmasını istedik. Kadın oyunu olmasının en önemli özelliği de şu: Dünyada bir yerde bir değişiklik oluyorsa bakın mutlaka kadınlar vardır, görünseler de görünmeseler de... Çünkü kültürün üreticisi de tüketicisi de kadınlar.'' Oyun, bugün saat 15.30'da Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenecek.